AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ALS hastaligi nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

ALS hastalığı nasıl anlaşılır?​

Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirti olur. Örneğin, kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır; ya da hasta yürürken tökezler. Bazı hastalarda ise hastalık, konuşma veya yutma güçlüğü şeklinde başlar.

ALS hastaları nasıl ölür?​

ALS hastalarında kol ve bacak kasları güçsüz olur, konuşma ve yutmada zorluğu görülür. Hasta basit günlük işlerini bile yapmakta zorlanır. Solunum kaslarının etkilenmesi durumunda solunum yetmezliği ve ölüm gelişebilir. ALS hastalığının kesin bir tedavisi yoktur.

ALS hastalığı hangi hastalıklarla karıştırılır?​

ALS hastalığı hangi hastalıklarla karıştırılır?
Kas hastalıkları ALS ile karıştırılabilir. Sinir sıkışmalarının ve kas hastalıklarının ayrımında EMG denilen test ALS tanısı için çok önemlidir.” Hastalığın 40 yaşından sonra ortaya çıkma olasılığının çok daha yüksek olduğunu ve tanının da çoğunlukla 5 ve 6. dekatlarda konduğunu söyleyen Doç.

ALS ne kadar hızlı ilerler?​

ALS ilk olarak bacakları, kolları ve/veya boğaz ve ağız kaslarını etkiler fakat sonuçta bütün istemli kasları etkiler, sonucu da felçtir. Çoğunlukla ortalama 3-5 yıl süreyle hızlı ilerler.

ALS hastalığı iyileşir mı?​

ALS’nin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. ALS’nin ilerlemesini yavaşlatacak bazı ilaçlar bulunmaktadır. Hasta bireyin mümkün olabildiğince rahat ettirilmesi, normal hayatını sürdürmesi açısından oldukça önemlidir.

ALS nasıl ortaya çıkar?​

ALS nasıl ortaya çıkar?
ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı, beyin ve omurilikte bulunan ve kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Motor nöronların (kaslara hareket emri veren sinir hücreleri), kaslara uyarılar gönderemediği zaman kaslarda güçsüzlük başlar.

ALS hastaligi ilerlemesi nasil durdurulur?​

Kök Hücre tedavisi ile ALS hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır. Kaslarda sağlanacak iyileşme ile hastanın yaşam kalitesi ciddi şekilde artar.

ALS hastalığı hangi testle anlaşılır?​

ALS’nin erken dönemde teşhis edilmesi güçtür; çünkü belirtiler başka nörolojik hastalıklarla karışabilir. Tanısı için EMG ( elektromyografi) denen tetkik yöntemi, MR (Manyetik rezonans görüntüleme), kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon ( belden omurilik sıvısı alma) ve kas biyopsisi uygulanır.

ALS hastalığı hangi ünlülerde var?​

ALS hastalığı hangi ünlülerde var?
ALS HASTASI OLAN ÜNLÜLER Futbolcu Sedat Balkanlı, İsmail Gökçek, Türk futbolunun efsane isimlerinden İlyas Tüfekçi, Suna Kıraç, tiyatrocu Sevinç Aktansel…

ALS kaç yılda ilerler?​

ALS tipik olarak kademeli bir şekilde ilerleyen bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyiş hızı, hastadan hastaya oldukça değişkenlik gösterir. ALS hastalarında ortalama hayatta kalma süresi 3 ila 5 yıl olmasına rağmen, birçok hasta 10 veya daha fazla yıl yaşayabilmektedir.

ALS hastalığı durdurulabilir mi?​

ALS genellikle bir uzuvda kas seğirmesi ve güçsüzlük veya konuşma bozukluğu ile başlar. Sonunda, ALS hareket etmek, konuşmak, yemek yemek ve nefes almak için gereken kasların kontrolünü etkiler. Bu ölümcül hastalığın ne yazık ki kesin bir tedavisi yoktur.

ALS tedavisi bulunacak mı?​

ALS tedavisi bulunacak mı?
“Dünyada ALS hastaları için özel bir tedavi yöntemi yok” Klinik çalışmalar, tedavi vadeden çalışmalar değil. Araştırmaya yöneliktir. Dünyada bilinen iki ilaç dışında ALS hastaları için onaylı başka bir tedavi yok. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde yaşam kalitesini yükseltebilmek için semptomatik tedaviler var.
 
ALS hastalığının belirtileri genellikle bir kol ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme ile başlar. Örneğin, kalem tutmak, düğme ilikleme gibi basit günlük aktivitelerde zorlanma, yürürken tökezleme gibi durumlar fark edilebilir. Bazı durumlarda ise hastalık konuşma veya yutma güçlüğü ile başlayabilir.

ALS hastaları genellikle zamanla kol ve bacak kaslarında güçsüzlük, konuşma ve yutma sorunları yaşarlar. Hasta basit işleri bile yapmakta zorlanabilir. Solunum kaslarının etkilenmesi durumunda solunum yetmezliği gelişebilir ve bu durum hastanın ölümüne neden olabilir. Maalesef ALS hastalığının kesin bir tedavisi yoktur.

ALS, bazı kas hastalıklarıyla karıştırılabilir. Tanı için EMG testi çok önemlidir. Hastalığın genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir ve tanı genellikle 5 ve 6. dekatlarda konmaktadır.

ALS genellikle ortalama 3-5 yıl içinde hızla ilerler ve sonuçta felçle sonuçlanabilir. Şu anda ALS hastalığını durduracak kesin bir tedavi bulunmamaktadır ancak ilerlemeyi yavaşlatacak ilaçlar bulunmaktadır. Hasta bireyin yaşam kalitesini artırmak için semptomatik tedaviler önemlidir.

ALS hastalığı, motor nöronların hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Motor nöronlar, kaslara uyarı gönderir ve bu hasar kaslarda güçsüzlüğe neden olabilir.

Kök hücre tedavisi ile ALS hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Ancak tedavinin başarı oranı hastanın yaşına, hastalığın süresine ve hastanın genel durumuna bağlıdır.

ALS tanısı için EMG, MR, kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon ve kas biyopsisi gibi testler uygulanabilir. Erken teşhis zor olabilir çünkü belirtiler diğer nörolojik hastalıklarla benzerlik gösterebilir.

ALS hastaları için spesifik bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır ve klinik çalışmaların ötesinde onaylı bir tedavi mevcut değildir. Maalesef hastalığın ilerleyen dönemlerinde yaşam kalitesini yükseltebilmek için semptomatik tedaviler kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst