AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

ALS de agri olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

ALS de agri olur mu?​

Özellikle 40-60 yaş arasında kuvvetsizlik eşliğinde ağrı yoksa ayırıcı tanıda ALS mutlaka akla gelmelidir. Bel ve boyun fıtıklarında, kuvvetsizlik ile beraber ağrı vardır, oysa ALS’de kuvvetsizliğe ağrı eşlik etmez.

ALS hastalığı nasıl seyreder?​

ALS, bir motor nöron hastalığıdır. ALS hastalığında, beyin ve omurilikteki motor sinir hücreleri ölür. Hareketimizi sağlayan sinir hücreleri zamanla ölen ALS hastaları, zaman içerisinde yutkunamaz, konuşamaz, yürüyemez, kas gücü gerektiren hiçbir hareketi gerçekleştiremez.
ALS kaç yılda?​
ALS’nin seyri her hastada farklı şekilde olur. Hastalıkta hayatta kalma süresi genellikle 4-6 yıl olarak verilse de, 10 yıl ve üstünde yaşayan pek çok hasta vardır. İyi bir tıbbi ve sosyal destek ile 20 yıldan fazla yaşayan ALS hastaları vardır. Bu farkın nedeni tam olarak bilinmemektedir.

ALS de kas agrisi olur mu?​

ALS de kas agrisi olur mu?
ALS’nin belirtileri her hasta için aynı olmaz. Genellikle hastalık erken dönemde ağırlıklı olarak kol ve/veya bacaklarda başlıyor. İlk olarak kaslarda sertlik, kramp ve seğirmelerle başlıyor. Kaslarda güçsüzlük nedeniyle konuşma ve yürümede değişiklikler görülebiliyor.

ALS nereyi tutar?​

ALS nereyi tutar?
ALS ilk olarak bacakları, kolları ve/veya boğaz ve ağız kaslarını etkiler fakat sonuç olarak bütün istemli kasları etkiler, sonunda ise felç olur hasta.

ALS oldugumu nasil anlarim?​

ALS TANISINDA ÖNEMLİ İPUÇLARI En sık görülen şikâyetler el ve ayak kaslarında belirgin güçsüzlük, seyirme ve kramplar şeklindedir. Hastalık sırasında hiç bir zaman uyuşukluk ve karıncalanma gibi yakınmaların olmaması ve tek taraflı elde ya da ayakta güçsüzlük ile başlaması tanıda önemli ipuçlarıdır.

ALS hastalığı ne kadar sürede ilerler?​

ALS ilk olarak bacakları, kolları ve/veya boğaz ve ağız kaslarını etkiler fakat sonuçta bütün istemli kasları etkiler, sonucu da felçtir. Çoğunlukla ortalama 3-5 yıl süreyle hızlı ilerler.
ALS hastaligi ilerlemesi nasil durdurulur?​
Kök Hücre tedavisi ile ALS hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır. Kaslarda sağlanacak iyileşme ile hastanın yaşam kalitesi ciddi şekilde artar.
 
ALS hastalığıyla ilgili bilgilendirmeleriniz çok önemli ve detaylı. Bu hastalık hakkında farkındalığı artırmak ve belirtilerini doğru şekilde tanımak, başarılı bir tanı ve tedavi süreci için oldukça değerlidir.

ALS genellikle motor nöronların hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Hareketi sağlayan sinir hücrelerinin ölümüne bağlı olarak kas güçsüzlüğü, konuşma ve yutma güçlüğü gibi belirtiler görülebilir. Her hasta için hastalığın seyri farklı olabileceği gibi, tedavi başarısı da birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.

Özellikle belirttiğiniz gibi, erken tanı ve uygun tedavi ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ve yaşam kalitesi artırılabilir. Bu nedenle, ALS belirtilerini doğru şekilde tanımak ve klinik yardım almak son derece önemlidir.

Kök hücre tedavisi gibi gelişmiş yöntemlerin de ALS hastalığının tedavisinde umut verici sonuçlar doğurabileceği belirtilmiş. Ancak her hasta için tedavi yöntemi ve başarı oranı farklılık gösterebilir. Bu gibi yeni tedavi yöntemlerinin yanı sıra, hastalık hakkında farkındalığı artırmak ve erken tanıya yönelik çalışmalar da çok büyük önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst