AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alman idealizmi nasil ortaya cikti?

Editör

Yeni Üye

Alman idealizmi nasıl ortaya çıktı?​

Alman idealizmi, Almanya’da gelişmiş bir felsefi akımıdır. Bu akım 18. yüzyıl’ın sonları ile 19. yüzyıl’ın başları arasında sürmüştür. Alman idealizmi Immanuel Kant’ın 1780’ler ve 1790’lardaki çalışmaları ile gelişmiştir. Akım; romantizm ve Aydınlanma Çağı ile yakından alakalıdır.

Schelling felsefesi nedir?​

Schelling, Fichte’yle birlikte, değişmez töz düşüncesini reddeder ve onun yerine evrensel yaşamı, bilinçsizlikten bilince doğru gelişen ve nihai amacı, insandaki kendi kendisinin bilincine varan akıl olan, canlı, yaratıcı ve amaçlı bir evrim ilkesini geçirir.

Fihte kimdir?​

Fihte kimdir?
Johann Gottlieb Fichte (d. 19 Mayıs 1762, Rammenau – ö. 27 Ocak 1814, Berlin), ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır. Fichte’ye göre, irade ya da ben, temel gerçeklik olup özgürdür, kendi kendisini belirleyen faaliyettir.

Fichte idealizmi nedir?​

Maddenin var olması için daha önce bir bilincin olması gerekmektedir. Fichte bu görüşlerinden dolayı idealizmi seçmiştir. Bunun yanında idealizmi özgürlük kavramına verdiği önemden dolayı da idealizmi benimsemiştir. Katı bir nedensellik yasasının geçerli olduğu bir dünya içinde insan özgür bir varlık olarak yaşayamaz.

Alman Idealizminde idealizm ne anlama gelir?​

“İdealizm” kelimesinin birden çok anlamı vardır. İdealizmin felsefi anlamı, bu nesnelerin algılanan özneler olarak bize görünme şekline bağlı olan nesnelerde keşfettiğimiz özelliklerdir. Bu özellikler yalnızca nesnelerin algılanan görünümüne aittir ve “kendi içlerinde” sahip oldukları bir şeye değildir.

Schelling nereli?​

Schelling nereli?
Leonberg, AlmanyaFriedrich Schelling / Doğum yeri

Schelling eserleri nelerdir?​

Başlıca kitapları alfabetik sırayla; Plastik Sanatlar, Güzellik ve Doğa, İnsan Özgürlüğünün Özü Üzerine olarak sayılabilir. Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling kitapları; Ayrıntı Yayınları, Janus aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur.

Fichte nereli?​

Rammenau, AlmanyaJohann Gottlieb Fichte / Doğum yeri

Ben ne demek felsefe?​

Ben ne demek felsefe?
Felsefede ben kavramı, kişinin belli başlı olaylara doğrudan tanıklık etmesi ve bu olayları kendi bakış açısına göre değerlendirmesi anlamında kullanılır.

Hegel in idealist anlayışı nedir?​

Diyalektik idealizm, Hegel’in idealizmidir. Ona göre değişim, Karl Marx’ın düşüncesinden farklı olarak düşünce ile başlar ve değişim sonsuzdur. İdealar dünyasından fenomenler dünyasına doğru bir varoluşu öngören düşüncedir.

Alman idealizmi, 18. yüzyılın sonları ile 19. yüzyılın başları arasında Almanya'da gelişen bir felsefi akımdır. Bu akım, Immanuel Kant'ın çalışmalarıyla şekillenmiştir ve romantizm ile Aydınlanma Çağı'na yakın ilişkilere sahiptir. Alman idealizminin önemli isimlerinden biri de Schelling'dir. Schelling felsefesi, değişmez töz düşüncesini reddedip evrensel yaşamı, bilinçsizlikten bilince doğru gelişen ve insanın kendi kendisinin bilincine varan akıl olduğunu vurgular.

Johann Gottlieb Fichte ise Alman idealizminin önemli düşünürlerindendir. Fichte, felsefede özgürlük kavramına büyük önem verir ve iradenin temel bir gerçeklik olduğunu savunur. Fichte idealizmi, maddenin var olması için öncelikle bir bilincin olması gerektiğini ve insanın özgür bir varlık olarak yaşayabilmesi için idealizmi benimsediğini belirtir.

Alman idealizminde "idealizm" kavramı, nesnelerin algılanan özneler olarak görünmesine bağlı olarak keşfedilen özellikleri ifade eder. Bu özellikler sadece nesnelerin algılanan görünümüne aittir ve nesnelerin içinde var olmayan şeylere ait olan özellikler değildir.

Hegel'in idealist anlayışı ise diyalektik idealizmdi. Ona göre değişim, düşünce ile başlar ve sonsuzdur. İdealist düşüncesinde, idealar dünyasından fenomenler dünyasına doğru bir varoluşu öngörülür.

Schelling Almanya'ya, Fichte ise Rammenau, Almanya'ya aittir. Schelling'in başlıca eserleri alfabetik sırayla; "Plastik Sanatlar", "Güzellik ve Doğa", "İnsan Özgürlüğünün Özü Üzerine" olarak sayılabilir. Fichte'nin doğum yeri de Rammenau, Almanya'dır.

Felsefede "ben" kavramı, kişinin doğrudan tanıklık ettiği olayları kendi bakış açısına göre değerlendirmesi olarak kullanılır. Bu anlamda "ben" kavramı felsefede önemli bir yere sahiptir.

Geri