AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Allah’ın Bizim İbadetlerimize Bizim Kulluğumuza İhtiyacı Yok İse Neden İbadet Ediyoruz?

SoruCevap

Yeni Üye
Merhaba, ben bir ateistim. Kuran’da yazanların doğru olmadığını düşünüyorum. Aklımda Kuranda yazanların da ötesinde bir soru var ve gerçekten cevabını merak ediyorum. Allah’ın bizim ibadetlerimize bizim kulluğumuza ihtiyacı yok diyoruz. Peki neden bizi yarattı? Neden sürekli kendisine İbadet eden melekleri var? Neden bizden sürekli anılmak, secde, şükür dua bekliyor? Ben bunu büyük bir ego olarak görüyorum. Bundaki mantık nedir sizce? teşekkürler.

Değerli ziyaretçimiz, öncelikle bu sorunuza cevap hayli uzun sürecektir zira içerisinde yer alan karmaşıklık ciddi bir seviyede. Lütfen bu sözlerimizi bir hakaret veya benzeri olarak algılamayınız zira bunlar gerçek. Şu da var ki bu hakikatleri sorgulamanız inşaallah sizin hakikate yakın olduğunuzu göstermektedir. Şimdi özetle sorularınıza cevap vermeye çalışalım. Öncelikle şunu bilmenizi isteriz ki Kuran ı kerim ilahi bir kelamdır ve her sorunun cevabı mutlaka içerisinde yer almaktadır. Şimdi asıl konumuz bu olmadığından bu konuda detaylı bir açıklama yapmıyoruz.

Allah’ın bizim kulluğumuza ihtiyacı yok ise bizi neden yarattı diyorsunuz. Bu sorunuzun tam manada doğru olabilmesi için ömrümüzün ibadet ile geçiyor olması gerekmektedir. Oysa ki bir Müslüman yirmi dört saatinin ancak bir saatini ibadet ile geçirmektedir. Şöyle düşünün tamamen bir iş maksadı ile bir makine yaptınız. Siz bu makinenin günde bir saat çalışmasını kabul eder misiniz? Doğal olarak etmezsiniz zira ben bunun çalıştırmak için yaptım dersiniz ve en az günde on iki saat çalıştırırsınız ki bu durum gayet doğaldır. Yani özetle, Yüce Mevla’mız adem oğlunu ibadet etsin diye yaratmış olsa idi insandan bütün gününü sadece dünya işi ile değil yalnızca ibadet ile geçirmesini isterdi. Oysa ki yüce Mevla’mız kulunun çalışmasını evlenmesini, anne, baba olmasını istemektedir. Zira tek isteği ibadet değildir ve bununla birlikte kulunun ibadetine ihtiyacı yoktur. Zira sizin düşüncenize göre cennet ibadetin bir karşılığıdır. Oysa ki İslam dininde bir kulu ibadetleri cennete sokamaz. Bu konu ile alakalı Peygamber efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmaktadır.

Çünkü o gün nebi ve rasuller dahil hiç kimse dünyada yapa geldiği ameller sebebiyle cennete giremez. Cennete giriş ancak Rahman ve Rahim olan Allah’ın rahmeti ve mağfireti ile kulların hata ve kusurlarını örtüp bağışlamasıyla mümkün olacaktır. Buhari 6397, Müslim 2816/71, 2818/78

Şüphe yok ki ibadetlerimizin Mevla’mıza değil biz kullara faydası vardır. Bu cevap size klasik gelebilir ama tek gerçektir. Zira kul olarak yaratılan insan ibadeti kulluğunun gereği olarak yapmaktadır ki bu aslında bir şükür başka bir değişle teşekkürdür. Yüce Mevla’mızın bu teşekküre ihtiyacı var mı derseniz, tabi ki yoktur. Peki, neden istiyor derseniz, kulunun olgunlaşması için istemektedir. Örneğin siz bir otobüsten inerken kapıyı açan şoföre sizden istediği için mi teşekkür edersiniz yoksa otobüste yapmış olduğunuz yolculuğun hatırı için ve içinizden gelen insanlık için mi teşekkür edersiniz. İşte bu en güzel yaratılmış olan kulun halidir. Bu nedenle varlığının hakkını düşünen her kul kendini yoktan var eden, bununla kalmayıp en güzel şekilde yaratan ve bununla da kalmayarak cenneti ikram eden Rabbine kulluğu ile teşekkür etmektedir. İşte bu noktada yüce Mevla’mız, kulluğunu ve insanlığını unutan kuluna ibadet etmesini, şükür etmesini isterken varlığında ki hakikate ulaşmasını istemektedir. Dolayısı ile nasıl ki otobüsten inerken kapıyı açan şoföre teşekkür eden insan teşekkürü ile insanlığını gösteriyor ise kendini yoktan var eden Mevla’sına ibadet ve şükür ederek kulluğunu göstermektedir.

Son olarak şu konuya da cevap verelim, Allah’ın bizim kulluğumuza ihtiyacı yok ise bizi neden yarattı diyorsunuz. Bu sorunuzdan şu hakikat çıkıyor ki yaratılan bir insan kul olmalıdır, kul ise ibadet etmelidir. Eğer böyle düşünmeseydiniz Allah beni neden yarattı veya yarattığı insandan neden kulluk istiyor gibi sorular sorardınız. Tabi bu hakikatin farkında olmanız çok güzel. Mevlamız biz kullarını ikram etmek için yaratmıştır ki eğer arzusu bu olmasa idi cenneti yaratmaz ve ilk insanı yarattığı an cennete koymazdı. Eğer bu hakikati düşünür iseniz size yeterli bir cevap olacaktı. Eğer yüce Mevla’mızın tek derdi ibadet eden kullar olsa idi Cennet akla gelmeyen ibadetlerin olduğu mekan olarak tarif edilirdi. Oysa ki Kuran ı Kerimde cennet ile alakalı şöyle buyrulmaktadır. Bu ayetler sadece bir kaçıdır.

Rableri onlara katından bir rahmeti bir hoşnutluğu ve onlar için kendisine sürekli bir nimet bulunan cennetleri müjdeler. (Tövbe, 9/21)
İkisinin de çeşitli ağaçları, meyveleri vardır. (Rahman/48)
(Bu cennetler) yemyeşildirler. (Rahman/64)

Geri