- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 129.264
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Allaha neden kurban keseriz?
Dini bir terim olan kurban İslam dini içerisinde temel bir amaç ile kesilmektedir. İslam dininde kurbanın kesilmesinin temel amacı ise Allah’a çok daha yakın bir hale gelebilmek ve bununla berber Allah’ın rızasına erişebilmek ve sevap kazanmak şeklinde ifade edilmektedir.Kurban kesmek bir ibadet midir?
Kurban kesmek, geleneksel fıkha göre sünnet veya vacip bir İbadettir. İttifak edilen nokta kurban kesmenin farz olmadığıdır. Ülkemizde bu, göz ardı ediliyor ve kurban farz ibadet gibi algılanıyor. Bu yanlış algılama doğal olarak art arda birçok yanlışı da beraberinde getiriyor.
Kurban kesmek Allahın emri midir?
Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir (Sâffât, 37/107).
Yaşar Nuri Öztürk kurban kesmek ibadet mi?
Kurban kesmek, Kuran’ın açık beyanıyla, bir ibadet değildir; sosyal yardımlaşmanın bir türüdür. Kurban, İslam terminolojisinde infak (yoksula ve yoksuna yardım, sahip olunandan başkalarına pay çıkarma) denen ve Kuran’da altı sık sık çizilen paylaşmanın çok geniş çerçevesi içinde yer alan bir yardımlaşma şeklidir.Kurban sevabı nedir?
“Kurban Bayramı günü âdemoğlunun yapacağı en faziletli iş kurban kesmektir. Şüphesiz o kurban kıyamet gününde, boynuzları, kılları, çatal tırnaklarıyla (sevap olarak) gelecektir. O kurban, daha kanı yere düşmeden önce, Allah katında (makbul bir davranış olarak sevap defterine) kaydedilir.
Kurban keserken şah damarı ne zaman kesilir?
Kurban kesimi sırasında hayvanın kısa süre içerisinde can vermesi ve acı çekmemesi için şah damarının kesilmesi gerekmektedir. Nefes ve yemek boruları ile birlikte kesilecek şah damarı, hayvanın kısa süre içerisinde canını vermesini sağlar. Kesimin tek bir seferde olması önemlidir.
Şükür kurbanı kimlere verilir?
Şükür kurbanı adak kurbanından farklı özelliklere sahip olduğu için, şükür kurbanı etinden yemeniz dinen bir sorun oluşturmaz. Adak kurbanında eti yemek dinen uygun değildir. Hatta yenildiği takdirde etin bedeli yoksula dağıtılır. Fakat şükretmek amacı ile kesilen kurbanları, aile üyeleri de yiyebilir.Şükür kurbanı hangi gün kesilir?
Şükür kurbanlarının ne zaman kesileceği çok merak edilen bir konudur. Kişilerin istedikleri bir durumun gerçekleşmesini gördüğü andan itibaren, istediği her an şükür kurbanını kesebilir.