- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine borç vermeye ne ad verilir?
Karz-ı hasen, hiçbir kişisel çıkar ve kazanç gözetmeksizin sırf Allah(c.c.) rızası için ihtiyaç sahibine verilen borca denir. Borcu olan kişi borcunu öderken faiz ödemez. Yapılan yardımda Allah rızası ön planda tutulur. Karz-ı hasen Allah’a(c.c) ödünç vermek anlamına da gelir.Arkadaşa borç verdim alamıyorum ne yapmalıyım?
Arkadaşa borç verdim alamıyorum ne yapmalıyım?Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkımız bulunmaktadır. Alacak davası veya icra talebi yoluyla alacağımızı talep edebiliriz.
Borç vermek gunah mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bir kişinin ödeme imkânı olduğu halde zamanında borcunu ödememesinin caiz olmadığına hükmetti. Borçlunun borcunu geciktirmesi nedeniyle -paranın değer kaybetmesi gibi bir sebeple- alacaklı zarara uğrarsa borçluya bu zarar tazmin ettirilir.Borç varken birikim yapılır mı?
Borç varken birikim yapılır mı?Birikim yapmak son derece önemli ama borç öderken birikim yapmak o kadar da kolay olmuyor. Borç ödeme sürecindeyseniz ve maaş geldiği gibi gidiyor diyenlerdenseniz, birikim yapmak size uzak gibi görünebilir. Ancak, her kuruş değerlidir ve küçük miktarlarla birikime başlayabilir ve büyük rakamlara ulaşabilirsiniz.
Karz-ı Hasen güzel borç demektir. Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de 5 farklı surede; Müzzemmil Suresi 20.Ayet, Bakara Suresi 245.Ayet, Maide Suresi 12.Ayet, Teğabün Suresi 17.Ayet, Hadid Suresi 11 ve 18.Ayetlerde geçen Karz-ı Hasen, Allah için verilen güzel borç olarak ifade edilmektedir. Hz.
Borç para vermeye ne ad verilir?
Borç para vermeye ne ad verilir?“Tefecilik” suçunun düzenlendiği 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (“TCK”) 241. maddesinde tefecilik, “Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para vermek” olarak tanımlanıyor.
Kişi borcundan dolayı hapse girer mi?
Madde hükmüne göre, “Hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğünü yerine getirmediğinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz” . Bu kapsamda Örnek vermek gerekirse, bankadan kredi çekip sözleşmedeki yükümlülüğüne uymayarak borcunu ödemeyen borçlu, sadece bu yüzden hapisle cezalandırılamaz.Birine borç verirken açıklamaya ne yazılmalı?
Birine borç verirken açıklamaya ne yazılmalı?Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir. Birine borç para gönderirken açıklama kısmına ‘borç para’ ‘borç olarak gönderilmiştir’ ‘geri ödenmek üzere borç’ gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır.
Borç isteyene vermek günah mı?
Sual: Borç para isteyene vermek câiz midir? Cevap: Borç para isteyene vermek, sadaka vermekten daha sevabdır. Zira hadîs-i şerifte buyuruldu ki: “Sadaka verilen her dirhem için on sevab, ödünç verilen her dirhem için ise, onsekiz sevab vardır. Borç para istemek ancak lâzım olunca câiz olur.Altın borç almak faize girer mi?
Altın borç almak faize girer mi?Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”