Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Allah rizasi icin ihtiyac sahiplerine borc vermeye ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine borç vermeye ne ad verilir?​

Karz-ı hasen, hiçbir kişisel çıkar ve kazanç gözetmeksizin sırf Allah(c.c.) rızası için ihtiyaç sahibine verilen borca denir. Borcu olan kişi borcunu öderken faiz ödemez. Yapılan yardımda Allah rızası ön planda tutulur. Karz-ı hasen Allah’a(c.c) ödünç vermek anlamına da gelir.

Arkadaşa borç verdim alamıyorum ne yapmalıyım?​

Arkadaşa borç verdim alamıyorum ne yapmalıyım?
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkımız bulunmaktadır. Alacak davası veya icra talebi yoluyla alacağımızı talep edebiliriz.

Borç vermek gunah mi?​

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bir kişinin ödeme imkânı olduğu halde zamanında borcunu ödememesinin caiz olmadığına hükmetti. Borçlunun borcunu geciktirmesi nedeniyle -paranın değer kaybetmesi gibi bir sebeple- alacaklı zarara uğrarsa borçluya bu zarar tazmin ettirilir.

Borç varken birikim yapılır mı?​

Borç varken birikim yapılır mı?
Birikim yapmak son derece önemli ama borç öderken birikim yapmak o kadar da kolay olmuyor. Borç ödeme sürecindeyseniz ve maaş geldiği gibi gidiyor diyenlerdenseniz, birikim yapmak size uzak gibi görünebilir. Ancak, her kuruş değerlidir ve küçük miktarlarla birikime başlayabilir ve büyük rakamlara ulaşabilirsiniz.
Karsı Hazen ne demek?​
Karz-ı Hasen güzel borç demektir. Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de 5 farklı surede; Müzzemmil Suresi 20.Ayet, Bakara Suresi 245.Ayet, Maide Suresi 12.Ayet, Teğabün Suresi 17.Ayet, Hadid Suresi 11 ve 18.Ayetlerde geçen Karz-ı Hasen, Allah için verilen güzel borç olarak ifade edilmektedir. Hz.

Borç para vermeye ne ad verilir?​

Borç para vermeye ne ad verilir?
“Tefecilik” suçunun düzenlendiği 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (“TCK”) 241. maddesinde tefecilik, “Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para vermek” olarak tanımlanıyor.

Kişi borcundan dolayı hapse girer mi?​

Madde hükmüne göre, “Hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğünü yerine getirmediğinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz” . Bu kapsamda Örnek vermek gerekirse, bankadan kredi çekip sözleşmedeki yükümlülüğüne uymayarak borcunu ödemeyen borçlu, sadece bu yüzden hapisle cezalandırılamaz.

Birine borç verirken açıklamaya ne yazılmalı?​

Birine borç verirken açıklamaya ne yazılmalı?
Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir. Birine borç para gönderirken açıklama kısmına ‘borç para’ ‘borç olarak gönderilmiştir’ ‘geri ödenmek üzere borç’ gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır.

Borç isteyene vermek günah mı?​

Sual: Borç para isteyene vermek câiz midir? Cevap: Borç para isteyene vermek, sadaka vermekten daha sevabdır. Zira hadîs-i şerifte buyuruldu ki: “Sadaka verilen her dirhem için on sevab, ödünç verilen her dirhem için ise, onsekiz sevab vardır. Borç para istemek ancak lâzım olunca câiz olur.

Altın borç almak faize girer mi?​

Altın borç almak faize girer mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
 
Karz-ı hasen, hiçbir kişisel çıkar ve kazanç gözetmeksizin sırf Allah'ın rızası için ihtiyaç sahibine verilen borca denir. Bu tür bir borçta borcu olan kişi borcunu öderken faiz ödemez ve yapılan yardımda Allah'ın rızası ön planda tutulur. Karz-ı hasen aynı zamanda Allah'a ödünç vermek anlamına da gelir.

Arkadaşınıza borç verdiyseniz ve geri alamıyorsanız, bu durumda hukuki yolları kullanabilirsiniz. Borcunuzu geri almak için arkadaşınıza yazılı bir ihtarname gönderebilir ve eğer gerekirse mahkemeye başvurarak alacağınızı talep edebilirsiniz.

Borç vermek, genel olarak caizdir ancak borcun zamanında ve uygun şekilde ödenmemesi durumunda alacaklı zarara uğrarsa, bu zarar tazmin ettirilebilir. Borçlu tarafından ödeme yapılmadığında alacaklı bir zarara uğruyorsa, bu durumda borçluya bu zarar tazmin ettirilir.

Birikim yapmak finansal açıdan önemlidir ancak borç öderken birikim yapmak zor olabilir. Borç öderken gelirinizin bir kısmını birikim yapmaya ayırmak, disiplinli bir şekilde tasarruf etmek ve gereksiz harcamalardan kaçınmak önemlidir. Küçük miktarlarla başlayarak birikim yapmak mümkündür ve zamanla bu birikimler büyüyebilir.

"Borç para vermek" için genellikle "tefecilik" terimi kullanılır. Türk Ceza Kanunu'nun 241. maddesinde tefecilik, kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para vermek olarak tanımlanmaktadır.

Borçlarını zamanında ödemeyen kişiler genellikle borç nedeniyle hapse girmemektedir. Ancak bir borç üzerine kurulan bir sözleşme veya mahkeme kararı varsa ve bu sözleşmeye/ayrıntıya uymayan kişi durumunu düzeltemezse, mahkeme hapis cezası gibi yaptırımlar uygulayabilir.

Birine borç verirken açıklama yapmak önemlidir. Borç para transferi yaptığınızda açıklama kısmına net bir şekilde "borç para", "borç olarak gönderilmiştir", "geri ödenmek üzere borç" gibi ifadeler yazmanız tavsiye edilir. Bu tür açıklamalar gelecekte oluşabilecek anlaşmazlıkları önleyebilir ve karşılıklı güveni sağlayabilir.

Altın borç almak genellikle faize girmemektedir. Ancak burada önemli olan nokta, altın borcunun başka bir şekilde faiz içermediğinden ve işlemde açık ve şeffaf olunduğundan emin olmaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı da altına yatırım yapmanın caiz olduğunu belirtmiştir, ancak faizli işlemlerden kaçınılması gerektiğini vurgulamıştır.
 
Geri
Üst