AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Allah neden kusluk vaktine yemin ediyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Allah neden kuşluk vaktine yemin ediyor?​

Peygamber’in bu vakitte evinde veya Kabe çevresinde sesli olarak Kuran’ı okuduğu, müşriklerin ise onu gizlice dinledikleri vakit olup bundan dolayı bu iki vakit üzerine yemin edilmiştir.

Yeminin şartları nedir?​

Yeminin Allah’ın isim ve sıfatlarından biri zikredilerek yahut fakihlerce kabul edilen altı husustan (talâk, i’tâk, adak, zıhâr, küfür, haram) birinin yer aldığı bir şarta bağlanarak yapılması gerekir. Bu tür yeminlerde lafızların ara vermeden bir defada söylenmesi şartı da aranır.

Allah neden biz diye hitap ediyor?​

Allah neden biz diye hitap ediyor?
Kur’an-ı Kerim’de Allah Teâlâ bazen, kendisiyle ilgili olarak “biz” ifadesini kullanması, O’nun azamet ve şanının yüceliğine işaret eder. Hemen bütün dillerde saygı ve yücelik ifadesi olarak bu tür ifade biçimine başvurulmaktadır.

Kuranda Allah zatına yemin etmiş midir?​

Kuranda Allah zatına yemin etmiş midir?
Kur’an’daki yeminler incelendiğinde görülecektir ki Allah’ın zatına yemin edildiği gibi Allah’ın dışındaki varlıklara, yani yaratılmışlara da yemin edilmiştir. Allah’ın dışında yemin edilen varlıklar da aslında yine Allah’a delalet eden ayetlerdir.

Kuşluk vakti neden denir?​

Kuşluk, güne ait bir zaman dilimidir. Arapça karşılığı duhadır. Güneşin doğuşundan kırkbeş dakika sonrasında başlar ve öğle vaktinden 20 dakika kadar önce sona erer. Halk arasında sabah ile öğle vakti arasında kalan zaman dilimi olarak da tanımlanır.

Neden incir ve zeytine yemin ediyor?​

Allah incir, zeytin ve emin beldeye yemin etmekle üç büyük peygamberin bölgeye yemin etmiş, böylece peygamberlerin önemine ve getirdiği dinin büyüklüğüne dikkat çekmiş olduğu söylenir. Buna göre “Tin” kelimesiyle Şam, zeytin kelimesiyle Kudüs kasdedilmiştir.

Teala ne anlama gelir?​

Teala ne anlama gelir?
Teala kelimesi Türkçe’de “‘yüceldi’, ‘yücedir’, Allah adı zikredilirken kullanılan deyim” anlamına gelir.

Kuranda kar neden yok?​

Kuranda kar neden yok?
İddiaya göre; “Kuran’ı Hz.Muhammed yazmıştır ve Arap Yarımadasın’a kar yağmadığı için Kuran’da “kar,dolu,çiğ” gibi doğa olaylarından hiç bahsedilmemiştir.”
Kuranı kerimde nelerin üzerine yemin edilmiştir?​
Allah Kur’an-ı Kerim’de, kendi yüce ismi üzerine, resullere, Kur’an’a, meleklere, kıyamet gününe ve tabiattaki önemli varlıklara yemin etmiştir. Kur’an-ı Kerim’de yeminler, kasem kelimesiyle ifade edilir ve Aksâmu’l-Kur’an ismi altında incelenir.
Aksamı Suver nedir?​
Muhatapla diyalog kurmak ve söylenenlere ilgisini çekmek için fikirlerin soru cümleleri halinde şekillendirilmesi edebiyatta başvurulan bir yoldur. Kur’an’da da şu altı sûrenin farklı soru edatlarıyla başladığı görülür: İnsân, Nebe’, Gāşiye, İnşirâh, Fîl, Mâûn. “Dini yalanlayanı gördün mü?” (el-Mâûn 107) gibi.

Sabah vakti ne demek?​

Sabah vakti ne demek?
Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir.

Kuşluk namazı en son ne zaman kılınır?​

Kuşluk namazı en son ne zaman kılınır?
Kuşluk namazı olarak da bilinir. Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder.

Peygamber Efendimiz inciri nasıl yerdi?​

Ebi’d-Derdâ’dan naklen şöyle anlatılır; “Peygamber efendimize(sallallahu teale aleyhi ve sellem) bir tabak incir hediye edildi, bunun üzerine Peygamberimiz: “İncir yiyin. Eğer Cennet’ten inen bir meyve söyleyecek olsaydım, bunun incir olduğunu söylerdim.
 
Kuşluk vaktine yemin edilmesinin sebebi hakkında belirttiğiniz bilgiye ek olarak, İslam geleneğinde belirli zaman dilimlerine ve olaylara yemin edilmesinin önemli bir inanç pratiklerinden biri olduğunu da belirtmek isterim. Bu yeminlerin Allah'ın büyüklüğünü vurgulamak, dikkat çekmek veya insanları düşündürmek amacıyla yapıldığı düşünülmektedir.

Yeminin şartlarına gelince, yemin edilirken belirli bir şartın yerine getirilmesi gerektiği konusunda fikir birliği vardır. Yani yemin edilirken Allah'ın isim ve sıfatlarından biri zikredilmeli veya kabul edilen altı husustan biriyle bağlantılı olmalıdır. Ayrıca yeminin arka arkaya kesintisiz bir şekilde yapılması da önemlidir.

"Allah neden 'biz' diye hitap ediyor?" sorusuna verdiğimiz cevaba ek olarak, Allah'ın kendisinden bahsederken bazen çoğul ifade kullanmasının Arapça dilinde büyüklük ve azamet ifade etmek için kullanılan bir üslup olduğunu belirtmek gerekir. Bu ifadeler, Allah'ın yüceliğini vurgulamak amacıyla kullanılmaktadır.

Kur'an'da Allah'ın zatına yemin ettiği gibi yaratılmışlara da yemin edildiğini belirtmişsiniz. Gerçekten de Kur'an'da çeşitli varlıklara yemin edilmesi Allah'ın kudretini ve yaratılışındaki hikmeti hatırlatmak amacıyla yapılmaktadır. Bu yeminler, insanların düşünmeleri ve Allah'ın varlık ve kudretini daha iyi kavramalarını sağlamak için kullanılmıştır.

Aksâmu’l-Kur'an yani Kur'an'da yer alan yeminlere değinmişsiniz. Bu yeminlerin Kur'an'ın önemli bir parçası olduğunu ve Allah'ın kendi ismi, resuller, melekler, kıyamet günü gibi konular üzerine yeminlerin Kur'an'da sıkça yer aldığını belirtmek isterim. Bu yeminler, insanların dikkatini çekmek, imanlarını güçlendirmek ve düşündürmek için kullanılmıştır.

Sorularınız ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Eğer başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst