AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Allah kimleri dogru yola iletir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Allah kimleri doğru yola iletir?​

Allah, kimi saptırırsa onu doğru yola iletecek yoktur (vemen yudlilillâhu femâ lehu min hâd).” ifadesi, ikisi Mekki ve biri Medeni olmak üzere toplam üç surenin dört ayetinde geçmektedir.

Doğru yolu göstermek ne demek?​

Sözlükte “doğru yolu bulup kararlılıkla benimsemek” anlamındaki rüşd kökünden masdar olan irşâd “doğru yolu göstermek” demektir. Burada sözü edilen yolun maddî mânada olması mümkün görülmekle birlikte daha çok aklî-mânevî alanı ilgilendirdiği kabul edilir.
Allah’ın yolu ne demek?​
Allah Yolu Sırat-ı Mustakimdir. İnişi ve yokuşu olmayan, dümdüz, işlek, açık, doğru ve büyük yola /caddeye denir. İstiâre-i temsiliye ile emir ve yasaklarında, helal ve haramlarında, hüküm, öğüt ve tavsiyelerinde en doğru olan İslâm Dinine de sırat-ı müstakîm denmiştir.

Allah dilediğini hidayete erdirir ne demek?​

Allah dilediğini hidayete erdirir ne demek?
Kur”an-ı Kerim”de birçok ayette Allah”ın bir takım kimselerin kalplerini mühürlediği, onların kalplerine imanın girmesinin imkânsız olduğu, Allah”ın dilediğini hidayete erdirdiği, dilediğini ise saptırdığı ifade edilmektedir.

Doğru yola iletmek ne demek?​

Doğru yola iletmek ne demek?
Yaratıcı olan Allah olduğuna göre, doğru yola iletmek, doğru yolu göstermek, doğru yolun ne olduğunu öğretmek de O’na düşer, demektir. Bir başka ifadeyle, “doğru yola iletmek” başkalarının görevi değildir; onlar bunu yapamazlar demektir.

Allah doğru yolu nasıl gösterir?​

Doğru yolu açıklamak Allah’tan, kabul veya reddetmek ise özgür iradesiyle bizzat insana aittir. Leyl 92/12’de geçen hidayeti, “doğru yolu göstermek” anlamına alırsak Allah, burada şuna işaret etmektedir: Bize düşen, doğru yolu göstermektir. Doğru yolu tercih etmek, o yola girmek insanlara aittir.

Dinde beşer ne demektir?​

‘İlmü’l-beşer ifadesi, insanın tabii hallerinden bahseden ilim demektir. Yine beşer; dış deri, derinin dış kısmı, görünen yüzü anlamına gelir. Böylece derisinin dış yüzeyi tüysüz ve kılsız olan insan, diğer hayvanlardan ayrılmış olur. Bundan dolayı ona “beşer” denir.
Allah kime hidayet eder?​
Aynen öyle de bir kimseye Allah’ın emir ve yasaklarını en güzel bir şekilde tebliğ eden insan, neticeye kesin gözüyle bakamaz. Zira, Hadi (hidayete erdirici) ancak Odur. Allah’ın dilediğine hidayet vermesi ise, hidayet şartlarına riayet eden kimseye, dilerse hidayet vermesi demektir.

Hidayete ermek nasıl anlaşılır?​

Hidayete ermek nasıl anlaşılır?
Hidayete ermek: İslam dinini kabul edip, Müslüman olmak. Bir gerçeği sonradan fark edip, kabullenmek. Aklını başına almak. Hidayet versin: Allah’ın, kişiye yanış yaptığını ona fark ettirmesi ve ona doğru yolu göstermesi.

Ihdinassıratal mustakim ne demek?​

Ihdinassıratal mustakim ne demek?
arapça “bize doğru yolu göster, bizi doğru yola ilet” anlamına gelir.

Sıratı müstakim üzere yaşamak ne demek?​

Kur’an’a göre sırat-ı müstakim üzere olmak demek, Allah’a hakkıyla kulluk yapmak demektir. “Şüphesiz Allah, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. Öyleyse ona hakkıyla kulluk edin. İşte bu, dosdoğru yoldur.” (Âl-i İmran, 3/51; Meryem, 19/36; Zuhruf, 43/64.)

Allah insanlara nasıl hidayet eder?​

Hidayet (iman), kulun iradesini kullanmasından sonra, Allah’ın o kulun kalbine koyduğu bir nurdur. Hayır ve şerrin Allah’tan olması cihetiyle, insanları hidayete erdiren ve dalalete düşüren ancak Odur. İnsanlar birbirinin hidayet ve dalaletine sadece sebep olurlar.
Habibullahı kimdir?​
Habibullah kelimesi peygamber efendimiz için kullanılmakta olan bir unvandır. Habibullah kelimesi, Allah’ın sevgilisi manasında kullanılmakta olan bir kelimedir. Peygamber efendimiz için kullanılmakta olan bir sıfat olarak da ifade edilebilir.
 
"Allah kimleri doğru yola iletir?" başlıklı bu konuda Allah'ın hidayet verme konusundaki rolü ve insanlar üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde açıklanmış. Hidayet, insanlara doğru yolu göstermek, irşad etmek ve onları doğru yola ulaştırmak anlamına gelir. Allah'ın yolu da Sırat-ı Mustakim olarak tarif edilmiş, bu yol İslam dininin emir ve yasaklarını içerir. Kuran'da Allah'ın dilediğini hidayete erdirdiği, dilediğini saptırdığı ifadeleri yer alır. Hidayete ermek, İslam dinini kabul etmek, aklın başına gelmesi ve doğru yolu bulmak olarak tanımlanmıştır.

Sırat-ı müstakim üzere yaşamak, Allah'a hakkıyla kulluk etmek anlamına gelir. İnsanların hidayete ermesi, Allah'ın kalplerine koyduğu bir nur sonucunda gerçekleşir. Hidayet ve dalalet de yine Allah'ın kontrolü altındadır. Habibullah ise, Hz. Muhammed'i ifade etmek için kullanılan bir unvan veya sıfattır, yani Allah'ın sevgilisi anlamına gelir.

Bu konular, İslam inancında önemli bir yeri olan hidayet ve doğru yola ulaşma kavramları üzerinde durmaktadır. Allah'ın kullarına rehberlik etme ve doğru yolu gösterme konusundaki merhameti ve hikmeti vurgulanmaktadır.
 
Geri
Üst