Alkol Kullanmanın Zararları ve Alkolü Bırakma Yolları

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Alkol Hayatınızı Olumsuz Etkiliyor mu?
Alkolü şimdilik sorun olarak görmüyor olabilirsiniz fakat zaman zaman alkolü neden içtiğinizi düşünmek iyi fikir olabilir. Kendinize sormalısınız: “Alkol yaşamak istediğim hayatı engelliyor mu?” Alkolün hayatınızdaki bazı noktalarda etkileri vardır. Bunlar sizin için de geçerli olabilir

Zihinsel mutluluk
Fiziksel sağlık
İlişkileriniz
İşleriniz ve günlük rutinleriniz
Yukarıda saydığımız başlıklarda alkolün hayatınızda etkisi olup olmadığına emin olamıyorsanız kendinize, içtikten sonraki günlerde farklılıklar olup olmadığını sorun. Alkol kullandığınız günlerde arkadaşlarınızla ya da ailenizle daha fazla tartışıyor musunuz? Akşamdan kalma haliniz ertesi gün dışarıda güzel bir gün geçirmenizi engelliyor mu? Önceki gün alkol kullanmanız işteki veya okuldaki verimliliğinizi düşürüyor mu? Bu sorular size alkolün hayatınızdaki etkileri üzerinde bazı fikirler verecektir.

Şunlar; alkolün hayatınızı olumsuz etkilediğini gösteren bazı işaretlerdir: Aşk hayatınızda çalkantı, uzun süreli yoksunluk, kontrolü kaybetmiş hissetme, aynı etkileri hissedebilmek için sürekli daha fazla içme isteği.

Alkol Kullanmanın Zararları
Alkolü bırakamıyorsanız ancak içtikten sonra pişmanlık duyuyorsanız içmeye başlamadan önce akolün zararlarını düşünmek içmenizi engelleyebilir. Alkolün zararlarından bazıları şunlardır:

Karar almada zorlanma
Duygusal olarak alınganlık ve kırılganlık
Uyku sorunları
Karekter değişikliği
Kişisel güvenliğinizi ve başkalarının güvenliğini önemsememek
Alkol şu hastalıklara da neden olabilir:

Kanser
Karaciğer yetmezliği
Yüksek tansiyon
İnme
Siroz
Ayrıca alkol; depresyonda olan, intihara meyilli ve anksiyetesi olan kişilere normalden çok daha zarar vermektedir. Eğer bu gibi psikolojik sorunlarınız varsa alkolü bırakmanız çok daha önemlidir.

İlk Adımı Atın
Alkol bazen olaylarla başa çıkamadığımızda hayattan kaçış yolu olabilmektedir. Pek çok insan alkolü sırf bunun için bile içer ancak olaylardan kaçamayacağınızı, ayıldığınızda yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalacağınızı kendinize hatırlatın.

Doktorların alkolü bırakmak için tavsiye ettiği bazı yollar vardır. Bu yollar ilk adımınızı atmanızda faydalı olabilir. Bunlardan bazıları:

Çevrenizdeki insanların sayısını azaltmak. Çevrenizde sadece gerçekten önemsediğiniz kişilerin bulunması size iyi gelebilir.
Kendinize yeni bir hobi bulmak
Spor yapmak
Meditasyon ve nefes çalışması yapmak
Sakinleştirici kokular koklamak
Terapiste veya psikoloğa gitmek
Alkolü bırakmaya çalıştığınız dönemlerde kendinize karşı daha nazik ve şefkatli olmanızı da tavsiye ederiz.

Çevrenizdeki İnsanları Değiştirin
Alkolü bırakmaya karar verdiğinizde ailenizdeki, yakın çevrenizdeki veya arkadaş grubunuzdaki bazı kişilerle ilişkiyi kesmek doğru olabilir. Alkolü bırakmaya karar verdiğinizde çevrenizde hâlâ alkol kullanan kişiler olması istikrarınızı bozabilir. Bu yüzden çevrenizdeki alkol kullanan kişileri hayatınızdan çıkarmanız ya da görüşmeyi azaltmanız doğru tercih olacaktır. Özellikle içkiyi bırakmaya karar verdiğiniz ilk günlerde sık alkol kullanan insanlarla görüşmemenizi tavsiye ederiz. Ancak çevrenizdeki insanlarla görüşmeyi kesmeniz sizi yalnız hissettirebilir. Görüşmeyi kestiğiniz insanların yerine yeni kişilerle tanışmanız iyi gelecektir.

Alkolü Bırakmak İçin Profesyonel Yardıma İhtiyacınız Olabilir
Alkolü bırakmaya çalışmanıza rağmen bunu başaramıyorsanız hatta alışık olduğunuz etkilere ulaşabilmek için giderek daha fazla alkol kullanmanız gerektiğini fark ediyorsanız profesyonel yardım almanız gerekebilir.

Rahatsız edici duygulardan kurtulmak için alkol kullanıyorsanız bıraktığınızda bu duygular eskisinden daha ağır basabilir. Böyle durumlarda duyguları yönetmek önemlidir. Duygularınızı yönetebilmek için psikolog veya terapist desteği almanız gerekebilir. Özellikle yoksunluk belirtileri gösteriyorsanız bu daha da önem taşımaktadır. Yoksunluk belirtileri şunlardır:

titreme
huzursuzluk
mide bulantısı
artan terleme
Bu belirtileri yaşamasanız bile çok geç olmadan alkolü bırakmanızı tavsiye ederiz.
 
Geri
Üst