AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alkaloidler hangi kaynaklardan elde edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.520
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Alkaloidler hangi kaynaklardan elde edilir?​

Alkaloidler bir bitki tarafından doğal olarak üretilen amin yapısında kimyasal bileşiklerdir. Ayrıca hayvanlar ve mantarlar tarafından üretilen aminlere de alkaloidler denir.

Alkaloitler bitkide nasıl bulunur?​

suyunda erimiş olarak yer alan alkaloitler, bitki organlarında dağınık olarak yer almaz, genellikle belli bir organda (kök, kabuk, yaprak, meyve, tohum vb.gibi) daha yüksek oranda bulunurlar. Alkaloitler hayvanlarda sinir sistemi ve karaciğer üzerine direkt etkide bulunurlar.

Alkaloid hangi bitkilerde var?​

Alkaloid hangi bitkilerde var?
Boraginaceae, Asteraceae, Orchidaceae ve Fabaceae familyalarındaki bitkilerde sıklıkla bulunurlar; Convolvulaceae, Poaceae ve Lamiaceae’deki en az bir türde bulunmaktadırlar. Dünyadaki çiçekli bitkilerin % 3’ünün pirolizidin alkaloidleri içerdiği tahmin edilmektedir.

Tropane Alkaloids nedir?​

Tropane Alkaloids nedir?
Tropan alkaloidleri, kimyasal yapılarında bir tropan halkası içeren bir bisiklik [3.2.1] alkaloidler ve ikincil metabolitler sınıfıdır. Tropan alkaloidleri, Solanaceae bitki ailesinin birçok üyesinde doğal olarak bulunur.

Alkaloidler hangi besinlerde bulunur?​

Bununla birlikte, diyetlerimizde yenilebilir ve iyi bilinen sebzeler; domates, patlıcan, patates ve biberlerdir. Bütün nightshade bitkileri alkaloidler adı verilen bileşikler içerir. Nightshade sebzelerde, solaninde bulunan bir alkaloid, büyük miktarlarda veya yeşil bir patateste toksik olabilir.

Alkaloidler suda çözünür mü?​

Alkaloidler serbest BAZ halinde (atropin, morfin gibi) suda hiç çözünmez; alkolde ve diğer organik çözücülerde iyi çözünürler. ASİT ile oluşturdukları tuzlarında (atropin sülfat, morfin sülfat gibi) ise çözünür hale gelirler.

Proto alkaloit nedir?​

Proto alkaloit nedir?
Proto-alkaloit/amino-alkaloit: Halka dışında azot taşırlar. Hordenin, efedrin, kolşisin, meskalin, katinon gibi alkaloitler için kullanılırlar. Bunlar, alkaloitlerin tipik özelliklerinden bir veya daha fazlasından yoksundurlar.

Tubera Aconiti nedir?​

Tubera Aconiti nedir?
Tubera Aconiti-Kurtboğan Aconitum napellus (Ranunculaceae), yabani veya kültüre edilen bitkilerdir. yabani olarak yetişmez. Bitkinin 2 yumrusu vardır. Biri o yılki bitkiyi verir, diğeri ise ertesi yılki bitkiyi verecek olan yumrudur.
Alkaloid nelerde var?​
Alkaloidler bitkilerin öz suyunda, genellikle tuzları (malik asit, tartarik asit, okzalik asit, tannik asit, sitrik asit gibi asitlerle yaptıkları tuzlar, … vb) şeklinde bulunur. Genellikle %0.1-10 arasında bulunurlar.
Alkaloid nelerde bulunur?​
Alkaloidler Bitkilerde yaygın şekilde bulunan, bitkilerden elde edilen, asitlerle tuzlar şekillendirebilen azotlu bazlardır. Alkaloid ismi alkaliye benzer olmaları sebebiyle verilmiştir. Bitkilerde genellikle %0.1-10 arasında bulunurlar.

Drogların isimlendirilmesi nasıl yapılır?​

Drogların isimlendirilmesi nasıl yapılır?
- Droglar da bitki ve hayvanlar gibi 2 kelime ile isimlendirilir.
- Folia Melissae: oğulotu yaprakları (drog)
- 1- Bitki kısmını belirleyen sözcüğün arkasında ikinci kelime olarak genus adı yer alır ve latince kurallarına göre genitifi (-in hali) yapılır:
- Salvia officinalis Folia Salviae.
- Scilla maritima Bulbus Scillae.

Drog ne anlama gelir?​

Drog ne anlama gelir?
Drog: İlaç yapılmasında kullanılan doğal organik, inorganik veya sentetik kökenli, tedavi özelliği olan bütün ham maddelere verilen genel isimdir. Ancak daha çok bitkisel kaynaklı ham maddeler veya bitkilerin ilaç olarak kullanılan kısmı “drog” olarak tanımlanır.

Berberin hangi bitkilerde bulunur?​

Berberin, Avrupa diken üzümü, goldenseal, altınmühür, Oregon üzümü, mantar ağacı ve ağaç zerdeçal gibi çeşitli bitkilerde bulunan bir kimyasaldır. Berberin en çok şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon için kullanılır.

Alkaloit nerede bulunur?​

Bitkilerin teknolojide kullanım alanları nelerdir?​

Bitkilerin teknolojide kullanım alanları nelerdir?
Bitkilerin Teknolojide Kullanım Alanları
- Tentür Hazırlığı Tentürler 35 ile 40 derece alkol içerikli damıtılmış içkilerin veya aynı derecedeki etil alkol kullanımı ile elde ediliyor.
- Özsu Çıkarma ve Bitki Lapası Bitkilerin taze özsuları damla şeklinde kullanılmaya yaraması gibi faydaları da vardır.
- Transjenik Bitkiler.
 
Alkaloidler doğal olarak bitkiler, hayvanlar ve mantarlar tarafından üretilen amin yapısında kimyasal bileşiklerdir. Bu bileşikler genellikle belirli bitki organlarında (kök, kabuk, yaprak, meyve, tohum vb.) daha yüksek oranda bulunurlar. Örneğin, Tropan alkaloidleri Solanaceae bitki ailesinin birçok üyesinde doğal olarak bulunmaktadır.

Alkaloidler birçok bitki familyasında yaygın olarak bulunabilir. Örneğin, Boraginaceae, Asteraceae, Orchidaceae ve Fabaceae familyalarındaki bitkilerde sıklıkla bulunurlar. Ayrıca, Convolvulaceae, Poaceae ve Lamiaceae gibi familyalardaki en az bir türde de bulunabilmektedirler. Dünya genelinde çiçekli bitkilerin %3'ünün pirolizidin alkaloidleri içerdiği tahmin edilmektedir.

Tropan alkaloidleri, kimyasal yapılarında bir tropan halkası içeren bir bisiklik [3.2.1] alkaloidler ve ikincil metabolitler sınıfına aittir. Özellikle Solanaceae bitki ailesinde birçok üyesinde doğal olarak bulunurlar.

Alkaloidlerin besinlerde de bulunduğu bilinmektedir. Örneğin, domates, patlıcan, patates ve biber gibi nightshade bitkileri alkaloidler içerebilir. Ancak, nightshade sebzelerinde bulunan solanin adlı bir alkaloidin, özellikle büyük miktarlarda veya yeşil patateslerde toksik olabileceği unutulmamalıdır.

Alkaloidlerin çoğu suda çözünmezken, serbest baz halinde (atropin, morfin gibi) suda hiç çözünmezler; ancak alkol ve diğer organik çözücülerde çözünebilirler. ASİT ile oluşturdukları tuzlarında (atropin sülfat, morfin sülfat gibi) ise çözünür hale gelebilirler.

Drogların isimlendirilmesi ise bitki ve hayvanlar gibi 2 kelime ile yapılır. Bir örnek vermek gerekirse, "Folia Melissae" oğulotu yapraklarını ifade eder. Droglar genellikle bitkisel kaynaklı ham maddeleri ya da bitkilerin ilaç olarak kullanılan kısımlarını tanımlamak için kullanılır.

Son olarak, bitkiler teknolojide birçok alanda kullanılmaktadır. Örneğin, tentür hazırlığı, özsu çıkarma, bitki lapası hazırlama ve transgenik bitkiler gibi teknolojik uygulamalarla bitkilerin faydalarından yararlanılmaktadır.
 
Geri
Üst