Alis ve satis faturalari nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.063
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Alış ve satış faturaları nedir?​

Satış Faturası Bir işletmenin sattığı ürün veya hizmeti belgelemek için müşterilerine kestiği faturalardır. Her satışın belgelenerek yasallaşması gerekir. Bir satış faturasında satılan malın cinsi, ismi, miktarı, birim satış fiyatı, ve toplam bedeli gibi bilgiler beyan edilir.

Faturanın hangi nüshası müşteriye verilir?​

Bu faturanın ilk iki nüshası müşteriye verilir. Tavsiyemiz faturanın bastırılırken bir nüsha fazla bastırılması yönündedir. Bastırılan fazla nüsha muhasebe fişinin altına konulmalı, diğer nüsha ise sıra numarası halinde ayrıca muhafaza edilmelidir.
Satış faturası ne işe yarar?​
Fatura, satıcı açısından satmış olduğu mal veya sunmuş olduğu hizmetin bedelini alıp almadığını, müşteri açısından ise almış olduğu malın veya kendisine sunulan hizmetin bedelinin ödenip ödenmediğini göstermeye yarayan bir belgedir.

Hangi durumlarda fatura kesilir?​

Hangi durumlarda fatura kesilir?
Malın teslimi yapıldıktan ya da hizmet verildikten sonra 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Eğer bu 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş var ise faturanın kesimi için 7 günlük süre beklenmeden o ay içinde düzenlenmelidir. Çünkü faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerekir.

Faturalar nelerdir?​

Faturalar nelerdir?
Fatura Çeşitleri Nelerdir?
- Satış Faturası
- İade Faturası
- İrsaliyeli Fatura.
- Stopajlı Fatura.
- Proforma Fatura.
- ÖTV’li Fatura.
- Açık Fatura.
- Kapalı Fatura.

Faturanın sureti kimde kalır?​

Fatura Örneği – Fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri, kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır. Ancak nihai tüketiciye satılan mallar veya yapılan işler için düzenlenecek faturalarda, müşterinin belge ibrazı ve fatura düzenleyenin sorumluluğu söz konusu olmayacaktır.

Muhtelif müşteriler olarak fatura kesilir mi?​

Bu şartların sağlanması durumunda malın satışı veya hizmetin verilmesi anında Vergi Usul Kanununda yer alan belgelerden herhangi biri düzenlenmeyecek ancak gün sonlarında makineden alınacak raporlara istinaden “muhtelif müşteriler” ibareli bir fatura düzenlenecektir.
5000 TL nin altında e-arşiv fatura kesilir mi?​
1 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-fatura kullanma mecburiyeti olmayan mükellefler tarafından düzenlenecek olan vergiler dahil toplamı 30 bin TL, (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL) olan faturalar e-arşiv fatura olarak düzenlenmek zorundadır.

E-arşiv fatura müşteriye nasıl ulaşır?​

E-arşiv fatura müşteriye nasıl ulaşır?
▪e-fatura mükellefi olan müşterilerine, e-arşiv fatura düzenlenemez. ▪e- arşiv fatura alıcılarına, e-mail gibi yollarla elektronik ortamda iletir. Bireysel müşterilerine, dilerse e-mail gibi elektronik ortamda, müşteri isterse kağıt çıktısını alarak ve kaşeli imzalı bir şekilde iletir.

Alış faturası neden kesilir?​

Alış faturası neden kesilir?
Fatura neden kesilir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz; ticari işletmenin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamaktadır. Satılan mal ve hizmetin miktarını belirler. Aynı zamanda iadesinin yapılabilmesi içinde fatura gerekli bir belgedir. Hatalı yazılmış olan fatura çöpe asla atılmaz.

Satış faturası nasıl kesilir?​

Bu bilgilerin listesi şöyledir:
- Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası,
- Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı,
- İş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası,
- Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası,

E-Arşiv fatura nasıl teslim edilir?​

Mükellefler e-Arşiv Uygulaması kapsamında elektronik belge biçiminde oluşturdukları faturayı vergi mükellefi olmayanlarda uygulanan istisna haricinde alıcısına kâğıt ortamında teslim ederler. Vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen fatura, alıcının rızasına bağlı olarak kâğıt veya elektronik ortamda teslim edilecektir.
E-fatura kesen normal fatura kesebilir mi?​
GİB e-Fatura listesinde kayıtlı bulunan bir alıcı mükellefe, kağıt fatura kesilebilir mi? e-Fatura kullanımı sisteme kayıtlı mükellefler arasında zorunludur ve sistemde bulunan bir mükellefe kesilecek kağıt faturalar yok hükmündedir.

Hangi belgenin aslı müşteriye verilir?​

Hangi belgenin aslı müşteriye verilir?
Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, kâğıt ortamında en az iki nüsha olarak düzenlenerek ilk nüshası (aslı) müşteriye verilen, ikinci nüshası ise yine kâğıt ortamında aynı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre mükelleflerce saklanılan bir belgedir.

Faturanın aslı kaybolursa ne olur?​

Faturanın aslı kaybolursa ne olur?
Kaybolan fatura üzerine ne tür bir işlem yapılması gerekir? Uygulamada, faturanın kaybedilmesi durumunda satıcı firmalar faturanın kendilerinde kalan nüshasının fotokopisi üzerine “Aslı Gibidir” yazarak kaşeleyip imzalamakta ve alıcılara bu şekilde onaylanan fotokopiyi vermektedir.

Alış faturası nedir kısaca?​

Alış faturası, firmanızın herhangi bir tedarikçinizden malzeme ya da hizmet alması durumunda kesilen fatura tipidir. Bu faturaların sistematik bir şekilde kaydedilmesi, işlem ve takip kolaylığını sağlar.

Fatura nedir neden kesilir?​

Fatura, verilen hizmet veya yapılan iş karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve zorunlu olarak düzenlenmesi gereken belgeye denir. Şirket olarak fatura kesmek, iş rutininizin ayrılmaz bir parçasıdır. Ön muhasebe fatura kesimi işleminin temel alındığı bir alandır.
Satış faturası neden kesilir?​
 
Satış faturası, bir işletmenin sattığı ürün veya hizmeti belgelemek için müşterilere kestiği faturalardır. Müşterilere sunduğunuz ürün veya hizmetin detaylarını içerir ve her satışın yasallaşması için gereklidir. Satış faturasında genellikle satılan malın cinsi, ismi, miktarı, birim satış fiyatı, toplam bedel gibi bilgiler yer alır. Fatura, satıcının alacağını belgeleyen, müşterinin de ödeme yükümlülüğünü gösteren önemli bir belgedir.

Satış faturasının müşteriye verilen ilk iki nüshası, müşteriye verilir. Tavsiye edilen, faturanın bastırılırken bir nüsha fazla bastırılması ve fazla nüshanın muhasebe fişinin altına konulmasıdır. Eğer müşteri nüshayı kaybederse, fatura tamamlandıktan sonra orijinal faturanın bir kopyası teyit edilerek verilebilir.

Faturanın kesilme zamanı önemlidir. Malın teslimi yapıldıktan ya da hizmet verildikten sonraki 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Ayrıca, mal veya hizmetin satış tarihi ve fatura tarihi aynı gün olmalıdır. Bu süre içinde faturanın kesilerek düzenlenmesi, ilgili ayın KDV beyannamesinde yer almasını sağlar.

Faturalar çeşitli şekillerde olabilir. Satış faturası, iade faturası, irsaliyeli fatura, stopajlı fatura, proforma fatura, ÖTV'li fatura, açık fatura ve kapalı fatura gibi çeşitleri bulunmaktadır. Her bir faturanın farklı kullanım amacı ve özellikleri vardır.

E-faturaların kullanımı da giderek yaygınlaşmaktadır. E-fatura mükellefi olan müşterilere e-arşiv fatura düzenlenemez. E-arşiv fatura alıcılarına e-mail gibi yollarla elektronik ortamda iletilir. Bireysel müşterilere ise elektronik ortamda veya kağıt çıktısı şeklinde iletilebilir.

Alış faturası ise bir işletmenin tedarikçilerinden malzeme veya hizmet alması durumunda kesilen fatura tipidir. Bu faturaların sistematik bir şekilde kaydedilmesi, işlem ve takip kolaylığını sağlar. Fatura, ticari işletmenin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunda önemli bir rol oynar.
 
Geri
Üst