AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alinti yapma ne demek ornek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Alıntı yapma ne demek örnek?​

ALINTI: Sözlü ve yazılı anlatımda bir başka yazar ya da şairden aynen aktarılarak kullanılan, yazıda tırnak ya da ayraç (parantez) içinde gösterilen söz, cümle, bölüm. İktibas (bkz.) farklı bir terimdir. Tırnak içinde gösterilen mısra, Nazım Hikmet Ran’ın “Çankırı Hapishanesinden Mektuplar-2” adlı şiirinden alınmıştır.

Alıntı bir söz nasıl yazılır?​

Alıntı bir söz nasıl yazılır?
Alıntı yapılan söz, cümle ya da bölüm yazıda tırnak içinde veya parantez içinde, değiştirilmeden yazılarak gösterilir. Alıntı yapıldığında kişinin düşünceleri yazıda doğrudan aktarılmış olur.

Alıntı çeşitleri nelerdir?​

Alıntı çeşitleri nelerdir?
Temel olarak iki tür alıntı vardır: 1)direkt, (quotation, tam alıntı); 2)endirekt, (in-text citation, anma, gönderme, atıf yapma). 1)Direkt Alıntı: Bu tür alıntılar kaynak eserden olduğu gibi alınır. Sayfa numarası gerektirir. Bunun için yazar adı ve eser kökü belirtilmelidir.

Alıntı nasıl yapılır örnek?​

Yapıtın yazarı belirtilmemişse alıntı yaparken yapıtın adının ilk birkaç sözcüğü kullanılır. Bu tür bir yapıta gönderme yapılırken kitabın adı eğik (italik) olarak yazılır ve ardından tarih belirtilir: Örnek*: Diğer bir kaynakta (College Cost Book, 1983) belirtildiği gibi…

Alıntı ne demek?​

Alıntı ne demek?
TDK Sözlük sitesinde alıntı kelimesinin anlamları şu şekilde sıralanıyor: – Bir yazıya başka bir yazarın yazılı eserinden alınmış olan parça, aktarma. – Başka bir dilen alınmış olan kelime.

Alıntı cümleleri nasıl yazılır?​

Alıntı cümleleri nasıl yazılır?
Alıntı cümle(ler), büyük harfle başlar, noktayla biter. Alıntı cümleye ait olan noktalama işaretleri tırnağın içinde kalır. Asıl cümle de daha bitmediği için küçük harfle devam eder: Örnek-1: Yaşlı kadın, “Yetişin!” diye bağırdı.

TDK dan alıntı nasıl yapılır?​

Not: Kurumlar kaynak olduğunda, metinde kısaltması yazılır. Örneğin, Türk Dil Kurumu kaynak olduğunda, metin içerisinde (TDK, 1996: 35) gibi bir kaynak gösterimi olur. Kullanılan tüm kaynaklar, metnin sonunda ayrı bir bölüm halinde yazar soyadlarına göre alfabetik olarak numaralandırılmadan verilmelidir.

Dergiden alıntı kaynakçada nasıl gösterilir?​

Dergiden alıntı kaynakçada nasıl gösterilir?
parantez içerisinde yayın yılı (.) Çalışmanın adı(.) Derginin Adı(,) Cilt Sayısı;(Sayı), Sayfa Numaraları.

Anlatısal alıntı nedir?​

Anlatısal alıntı nedir?
Bir veya birden fazla kaynaktaki bilgiyi sentezleme, özetleme veya karşılaştırma yapılabileceğinde, etkili bir yöntemdir. Bu nedenle, doğrudan alıntı yapmak yerine genelde yorumlama kullanılır. Yorumlama yapılırken alıntı yapılan kaynak parantez içinde veya anlatısal olarak verilebilir.

MLA ve APA ne demek?​

MLA’de metin içerisinde kaynak gösterimi yapılırken, yazarın soy ismi ile alıntı yapılan sayfanı numarası belirtilir; APA’da ise yazarın soy ismi ile eserin yayınlanma tarihi kullanılır.

Alıntı nasıl yazılır?​

Alıntı nasıl yazılır?
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.

Atıf yapmak nasıl olur?​

Atıf yapmak nasıl olur?
Doğrudan yapılan atıf, alıntılanan cümle(ler)nin kaynaktan bire bir aynı şekilde aktarılmasıdır. Doğrudan yapılan atıflarda, alıntı yapılan kısımlar orijinal kaynaktaki ile aynı heceleme, yazım ve noktalamaya sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta heceleme hatası olsa bile değiştirilmeden aynen bırakılmalıdır.

Alıntılar nasıl yazılır TDK?​

Çift ünsüz harfle başlayan Batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konulmadan yazılır: francala, gram, gramer, gramofon, grup, Hristiyan, kral, kredi, kritik, plan, pratik, problem, profesör, program, proje, propaganda, protein, prova, psikoloji, slogan, snop, spiker, spor, staj, stil, stüdyo, trafik, tren.
 
Alıntı yapma, sözlü ve yazılı anlatımlarda başka bir yazar ya da şairden aynen aktarılan sözleri kullanma işlemidir. Alıntılar genellikle tırnak işareti veya parantez içinde gösterilerek belirtilir. Bu sayede orijinal metin ile alıntılanan kısım birbirinden ayrılır ve kaynağa doğru şekilde referans verilmiş olur. Alıntılar, yazının içeriğine farklı bir bakış açısı kazandırabilir ve metnin güçlü bir destekleyicisi haline gelebilir.

Alıntı bir söz yazılırken, alıntı yapılan söz, cümle ya da bölüm tırnak içinde veya parantez içinde değiştirilmeden ve doğru şekilde aktarılarak gösterilir. Alıntı yapıldığında, kişinin düşünceleri doğrudan yazıda yer almış olur.

Alıntı yaparken genel olarak iki tür alıntı görülmektedir: 1) Direkt Alıntı, yani tam alıntı; 2) Endirekt Alıntı, yani in-text citation veya atıf yapma. Direkt alıntılar, kaynak eserden olduğu gibi alınır ve sayfa numarası ile belirtilir. Endirekt alıntılar ise genellikle kaynağın genel bir ifadesi veya referansı olarak kullanılır.

Alıntılar genel olarak cümle içinde, tamamlayıcı veya destekleyici bir rol üstlenirler. Alıntılar cümle içinde büyük harfle başlar, noktayla biter ve alıntı cümleye ait olan tırnak içindeki noktalama işaretleriyle birlikte kullanılır. Asıl cümle ise alıntıdan sonra devam eder.

Alıntı yaparken belirli kurallara uyulması önemlidir. Örneğin, doğrudan alıntı yapıldığında yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası parantez içinde virgüllerle ayrılarak belirtilmelidir. Ayrıca alıntılanan metinlerde yer alan heceleme, yazım ve noktalamaların da orijinal metindeki gibi korunması gerekmektedir.
 
Geri
Üst