AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alim Oğlu Kümbeti Ahlat/Bitlis

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Bitlis Alim Oğlu KümbetiAlim Oğlu Kümbeti neredeAlim Oğlu Kümbeti tarihiAlim Oğlu Kümbeti nasıl gidilirBilgin Oğlu Kümbeti mimari özellikleriAlim Oğlu Kümbeti resimleri
Bilgin Oğlu Kümbeti (Ahlat)
Ahlat, Tahtı Süleyman Mahallesinde yer alan bu kümbet XIIIyüzyılda yapılmıştır Kümbetin kaidesi 833 X 833 m ölçüsünde kare planlıdır Ancak kümbetin üstteki kısmı tamamlanamadan yarım bırakılmıştır Yarıya yakın kısmı toprak içerisine gömülmüş olan kümbetin altındaki, ayna tonozlu mumyalık kısmına doğudaki dairesel bir kapıdan girilmektedir Kaidenin köşelerindeki ikişer üçgen pahla dört köşeden,on iki kenara geçilmekte ve sonradan da birbirine geçmiş kırık hatlardan oluşan zencerek motifi bütün gövdeyi kuşatmaktadır Bunun üstünde balık kılçığı motifli ince profilli ikinci bir kuşak bulunmaktadır
Cisim düşey hatlı, ince kabartmalı hatlarla dikine bölümlere ayrılmıştır Kümbetin 420 mye varan duvarları tamamlanamamıştırYıkılmış olabileceği de düşünülmektedir Pencere üzerinde kümbetin en varlıklı motifleri yer almaktadır Burada geometrik bezemeler, mukarnas dolguları görülmektedir Ama pencerelerin yanı sıra kapı üstü silmeleri bezemesiz bırakılmıştırYalnızca güney penceresinin zencerek motifi ile bezenmiş oluşu burasının mihrap olarak kullanılacağı izlenimini vermektedir *
 
Ahlat'taki Bilgin Oğlu Kümbeti 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Kümbetin kaidesi 8.33 x 8.33 metre ölçülerinde kare planlıdır. Ancak üst kısmı tamamlanamamış ve yarım bırakılmıştır. Kümbetin alt kısmında ise ayna tonozlu mumyalık odası bulunmaktadır ve bu kısma doğudaki dairesel bir kapıdan girilmektedir.

Kümbetin kaidesinin köşelerinde ikişer üçgen pah ve dört köşeden oluşan zencerek motifleri bulunmaktadır. Üstünde ise balık kılçığı motifli ince profilli ikinci bir kuşak yer almaktadır. Cisim düşey hatlı olup, ince kabartmalı hatlarla dikine bölümlere ayrılmıştır. Duvarları 420 cm'ye kadar varan kümbetin duvarlarının tamamlanamadığı ve hatta yıkılmış olabileceği düşünülmektedir.

Kümbetin penceresi üzerinde en zengin motifler yer almaktadır. Geometrik bezemeler ve mukarnas dolguları burada görülebilir. Ancak pencelerin yanı sıra kapı üstü silmeleri bezemesiz bırakılmıştır. Yalnızca güney penceresinin zencerek motifiyle bezenmiş olması, buranın muhtemelen mihrap olarak kullanıldığı izlenimini vermektedir.

Alim Oğlu Kümbeti'ne Ahlat'ta, Taht-ı Süleyman Mahallesi'nde ulaşabilirsiniz. Kümbete gitmek için Ahlat'ın merkezinden ya da çevresinden geçen yolları kullanabilirsiniz. Kümbetin tarihi ve mimari özellikleri hakkında detaylı bilgi için yerinde inceleme yapmanızı öneririm.

Maalesef, elimde Alim Oğlu Kümbeti'ne ait resim bulunmamaktadır. Ancak yerinde ziyaret ederek kendiniz çekebilir ya da internet üzerinden araştırarak daha fazla bilgiye ve görsellere ulaşabilirsiniz.
 
Geri
Üst