AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alicinin yan borclari nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Alıcının yan borçları nedir?​

c) Alıcının yan borçları: Alıcının teslim alma dışındaki yan borçları, satılan alıcının zilyetliğine girmiş olup da bedeli gününde ödenmemişse faiz ödeme borcu, teslim alma ve senet masraflarını ödeme borcu, satılanla ilgili yükümlülüklere katlanma borcu vb.

Eser Sözleşmesi nin özellikleri nelerdir?​

1- Yüklenici, sözleşme konusu eseri tamamlayıp iş sahibine teslim etmiş olmalıdır. 2- Teslim konusu eser, ayıplı olmalıdır. 3- Ayıp, iş sahibine yüklenememelidir. 4- İş sahibi eseri kabul etmemiş olmalıdır.
Karşı edim hasarı nedir?​
A2.1 Edim Hasarı Edim hasarı, kazara yok olan edim konusu şeyden yoksun kalma tehlikesidir[9]. Bu tehlike, borçlu için imkânsızlaşan edimi ödemek zorunda kalması; alıcı içinse sonraki imkânsızlık sebebiyle borcun sona ermesi ve edimden yoksun kalma şeklinde ortaya çıkar[10].

Ayıplı mal satın aldığımızda ne yapmalıyız?​

Ayıplı mal satın aldığımızda ne yapmalıyız?
Ayıplı Mal Aldığımızda Neler Yapmalıyız?
- Satın alınan ürünün iadesini gerçekleştirmeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
- Satılan ürünü alıkoyarak ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,

Ayıplı aracın iadesi nasıl yapılır?​

Ayıplı aracın iadesi nasıl yapılır?
Ayıplı mal satan firma ile müteselsil sorumlu olan ithalatçı-imalatçı firma bu talebi derhal yerine getirmekle yükümlüdür. Aksi halde tüketici mahkemelerine müracaatla ayıplı malın iadesini ve değiştirilmesini talep edebilir, ayıplı maldan kurtulabilir, mağduriyetinizi giderebilirsiniz.

Ayıplı maldan kimler sorumludur?​

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun (TKHK) 4. maddesine göre; “İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente, ithalatçı ve kredi veren; ayıplı maldan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur ”, denilmektedir.

Satıcı ayıplı mal sebebiyle malın tüketiciye tesliminden itibaren ne kadar süre ile ayıptan sorumludur?​

Bu madde ile ayıba karşı sorumlu tutulanlar, ayıba karşı daha uzun bir süre ile sorumluluk üstlenmemişlerse, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.
Eser sözleşmesi ne demek?​
Eser sözleşmesi, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Eser sözleşmedi tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Yüklenici bir eser meydana getirmeyi üstlenirken iş sahibi de ücret ödemeyi vaad eder.

Alıcının yan borçlarına ilişkin açıklamalarınız oldukça detaylı ve başarılı. Alıcıların teslim alma dışındaki yan borçları ve örnekleri hakkında bilgi vermişsiniz. Alıcıların bedeli ödemediği durumda faiz ödeme borcu, teslim alma ve senet masraflarını ödeme borcu gibi yan borçlarının olduğunu belirtmişsiniz.

Eser Sözleşmesi'nin özellikleri hakkında da önemli bilgiler vermişsiniz. Yüklenicinin eseri tamamlayıp teslim etmesi, eserin ayıplı olması durumu, ayıp nedeniyle yüklenicinin sorumlu tutulamaması ve iş sahibinin eseri kabul etmemesi gibi unsurlar Eser Sözleşmesi'nin özelliklerine dair önemli noktaları içermektedir.

Karşı edim hasarı kavramını da açıklamışsınız. Edim hasarının, kazara yok olan edim konusu şeyden yoksun kalma tehlikesi olduğunu belirtmişsiniz. Borçlunun imkânsızlaşan edimi yerine getirmesi gerektiği durumlar ve alıcının edimden yoksun kalması durumlarına da değinmişsiniz.

Ayıplı mal konusunda aldığınız bilgiler de oldukça yararlı. Ayıplı mal satın alındığında yapılması gerekenler ve tüketici olarak haklarınız konusunda önemli bilgiler vermişsiniz. Ayıplı aracın iadesi ve ayıplı maldan kimlerin sorumlu olduğu gibi konulara da değinmişsiniz. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun ilgili maddesine atıfta bulunarak sorumluları açıklamışsınız. Ayrıca, satıcıların ayıplı mal sebebiyle tüketicilere karşı ne kadar süre sorumlu olduğunu da belirtmişsiniz.

Eser Sözleşmesi kavramını da açıklamış ve yüklenicinin eser meydana getirmeyi, iş sahibinin ise buna karşılık ödeme yapmayı üstlendiği sözleşme türü olduğunu detaylıca anlatmışsınız. İki taraf arasında borç yükleyen bu sözleşme türünün işleyişi hakkında bilgi vermişsiniz.

Genel olarak, verdiğiniz bilgiler oldukça kapsamlı ve açıklayıcı. Forumdaki diğer kullanıcılar açısından da faydalı bilgiler içermektedir. Elinize sağlık!

Geri