AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ali Baba ve Kirk Haramiler masali hangi ulkeye aittir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.648
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ali Baba ve Kırk Haramiler masalı hangi ülkeye aittir?​

Her halükârda, hikâyenin en eski metni Galland’ın Fransız versiyonunda mevcuttur. Richard Francis Burton, masalı The Book of the Thousand Nights and a Night (Binbir Gece’nin Kitabı) adıyla yayımladığı tamamlayıcı ciltlere ekledi ve hikâyenin kökenlerinin Kıbrıs Rumlarına dayandığını düşünmektedir.

Ali Baba ve Kırk Haramiler filmi nerede çekildi?​

Ali Baba ve Kırk Haramiler filmi nerede çekildi?
Başakşehir’de çekildi 40 haramilerin gelip şarkı eşliğinde ‘açıl susam açıl’ sözleriyle açılan mağara, bugünkü konumuyla Başakşehir’de bulunuyor. Ali Baba ve Kırk Haramiler ile Tarkan filmleri başta olmak üzere bazı dizilerde de kullanılan mağaralar bugüne kadar ağır tahribata uğramış.

Kırk haramiler kim?​

Kırk haramiler kim?
Kırk Haramiler, masallar ve halk hikâyelerinde yer alan bir topluluktur. Haydutlardan meydana gelmektedir. Yol keser, adam öldürür ve çalıp çırparlar. Ele geçirdiklerini bir mağarada saklarlar.

Ali Baba hangi ülkenin?​

Alibaba Grup veya Alibaba.com olarak da bilinen Alibaba Group Holding Limited, e-ticaret, perakende, internet ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren çokuluslu bir Çin teknoloji şirketidir. 28 Haziran 1999’da Çin’in Zhejiang eyaletinin Hangzhou şehrinde kurulmuştur.

Ali Baba Kırk Haramiler Filmi ne zaman çekildi?​

Ali Baba Kırk Haramiler Filmi ne zaman çekildi?
Yeşilçam’ın Binbir Gece Masalları’ndan sinemaya uyarlanan efsane filmi Ali Baba ve Kırk Haramiler’de içi altın dolu mağara yıllar sonra bulundu. 1971 yılında çekilen ‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’ filminde haramilerin “Açıl susam açıl” diyerek girdikleri mağaranın İstanbul’da olduğu ortaya çıktı.

Kırk Haramilerin hazinesi nerede?​

Kırk Haramilerin hazinesi nerede?
Mardin’in Kızıltepe ilçesi Sürekli köyünde bulunan ve Kırk Haramiler’e ait olduğu iddia edilen hazine ziyaretçilere açıldı. Törende konuşan Vali Hasan Duruer, Mardin’de 25 medeniyetin hüküm sürdüğüne dikkat çekerek, “Bu kadar medeniyete ev sahipliği yapan bir kentin her yerinden tarih fışkırır.

40 Haramiler gerçek mı?​

Mardin’de kanalizasyon çalışması sırasında tesadüfen bulunan paha biçilemeyen altınlar ve tarihi eşyaların hikâyelere konu olan efsanevi çete Kırk Haramiler’e ait olduğu ortaya çıktı.
 
Ali Baba ve Kırk Haramiler masalı, zaman içinde pek çok farklı kültürde farklı versiyonlarıyla anlatılan bir hikayedir. En eski metni Antoine Galland'ın Fransızca versiyonunda bulunmaktadır. Richard Francis Burton'ın Binbir Gece Masalları kitabında da yer alan hikayenin kökeninin Kıbrıs Rumlarına dayandığı düşünülmektedir.

Ali Baba ve Kırk Haramiler filmi ise Başakşehir'de çekilmiştir. Mağara, bugün Başakşehir'de bulunan ve 40 haramilerin "açıl susam açıl" diyerek girdikleri mağaradır. Başakşehir'deki mağaralar, Ali Baba ve Kırk Haramiler filmi ile Tarkan gibi yapımlarda da kullanılmıştır ancak zamanla tahribata uğramıştır.

Kırk Haramiler, masallar ve halk hikayelerinde geçen, haydutlardan oluşan bir grup olarak tasvir edilirler. Yol keserler, adam öldürürler ve ele geçirdiklerini sakladıkları bir mağarada yaşarlar.

Ali Baba ise Alibaba Group Holding Limited'den gelir. Alibaba Group, Çin teknoloji şirketi olarak e-ticaret, perakende, internet ve teknoloji alanlarında faaliyet göstermektedir. Şirket, 1999 yılında Çin'in Hangzhou şehrinde kurulmuştur.

Kırk Haramilerin hazinesi ise Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan bir köyde yer almaktadır ve ziyaretçilere açılmıştır. Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin'in tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtmiş ve bölgenin zengin tarihine vurgu yapmıştır.

Son olarak, Mardin'de yapılan kanalizasyon çalışmaları sırasında bulunan paha biçilemeyen altınlar ve tarihi eşyalar, efsanevi Kırk Haramiler çetesine ait olduğu düşünülmektedir. Bu keşif, hikayeleri gerçeklikle buluşturmuş ve merak uyandırmıştır.
 
Geri
Üst