AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Algisal bolge nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Algısal bölge nedir?​

algısal bölge (perceptual/vernacular region): resmi, tanımlanmış bölge değildir. algılarımızda, zihnimizde oluşan bölgelerdir. bir yer ismi ile özdeşleşmiştir genelde. örneğin, harlem, taksim gibi. birçok kişide bu yer algısal olarak kodlandığından kişide çoğu zaman o yerle ilgili zihninde bir algı vardır.

Türkiye’de bölgeler neye göre belirlenir?​

Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir (Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi). Diğer üç bölge de Anadolu bütünü içindeki konumlarına göre adlandırılmışlardır (İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi).
Coğrafi bölge ayrımında kullanılan ölçütler nelerdir?
Coğrafi bölge anlayışına göre bir bölgenin jeomorfolojik, iklim, bitki örtüsü, nüfus, ekonomi gibi ölçütlerin birbiriyle uyum sağlaması gerekir. Bir alanın kendisine has diğer bölgelerden farklı olması için sıralanan bu ölçütlere göre; dünyanın hiçbir yerinde sıralanan tüm kriterlerin birlikte olmadığı söylenebilir.
Polarize bölge ne demek?
Polarize (kutuplaşmış, nodal) bölgeler, bir yerleşmeler kademelenmesi i- çinde birbirine bağlı kutuplaşmış yerleşme kümelerini tanımaya yarayan bölgeler dir. Polarize bölgelere Marmara Bölgesi’nde İstanbul, Batı Anadolu’da İzmir örnek olarak verilebilir.

Algıda seçicilik nedir örnek?​

Kişi ihtiyaçlarına ya da dış uyarıcılara göre algıda seçim yoluna gidebilir. Örnek vermek gerekirse gündelik hayatta defalarca karşısına çıkan hamile kadınları farketmeyip ancak hamile olduktan sonra hamile kadınların varlıklarının farkına varması. Veya bir insanın dikkatini mesleğiyle ilgili haberlere yöneltmesi gibi.

Ülkemiz neden şehirlere ayrılmıştır?​

Birinci Coğrafya Kongresinde, Bölgelerin ve bölümlerin ayrılmasında rol oynayan faktörler, Türkiye’nin üç tarafının denizle çevrilmiş olması, uzun kenarları boyunca kıyıya paralel dağ sıralarının bulunuşu, bu dağların yüksek, ama az engebeli olan orta kesimi deniz etkisinden ayırması, bu yüzden kıyı şeridiyle iç …
Kutuplaşmış bölge nedir?
Kutuplaşmış bölgeler, genellikle belli bir gelişme düzeyine varmış, yerleşme birimleri arasında işlev bağları ile ileri derecede gelişmiş bölgelerdir. Örneğin; İngiltere’de Manchester Havzası, Kuzey İtalya, Paris ve çevresi, Rhur Bölgesi kutuplaşmış bölgeye örnektir21.

Vernacular bölge (yerel bölge ya da sezgisel veya algısal bölge), genel bir alanı ifade etmek için kamu tarafından kullanılan belirsiz, zihinsel sınırları olan bir bölgedir.
Üç bölge kavramı nedir?
Ekonomik yapı özelliklerine göre bölgeleri; Türdeş (Homojen) Bölge, Kutuplaşmış (Polarize) Bölge ve Plan Bölge olmak üzere üç başlık altında toplamıştır.
Ovalık bölgelere: Çukurova Bölgesi, Konya Bölgesi, Trakya Bölgesi, Samsun Bölgesi, Aydın Bölgesi örnek verilebilir. Ovalık bölgeler kendi içinde kıyı ovası ve iç ovalık bölgeler olarak da alt bölgelere ayrılabilir. Ülkemiz bulunduğu konum İtibariyle 3 ana iklim bölgesinde yer alır.
Geniş mekânlarda hem doğal unsurları, hem de beşeri unsurları birlikte ele alarak genel yaklaşımla oluşturulan bölgelere heterojen bölge denilmektedir. Bu tür bölgeler oluşturulurken türdeş olmayan çok sayıda unsur veya faaliyet bir araya getirildiği için benzeşim oranı azalmaktadır.
Insanı çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde yaşam etkinliklerini ve eylemlerini sürdürmesine elverişli toprak hava ve sudan oluşan çevreye ne ad verilir?
Türk Dil Kurumu’nun Büyük Türkçe Sözlüğü’nde “İnsanı, çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde yaşam etkinliklerini ve eylemlerini sürdürmesine elverişli, toprak, hava ve sudan oluşan çevre” olarak tanımlanan uzam, aslında coğrafi ortamla ilişkili mekânsal bir kavramdır.
Bölge kavramı ne demek?
Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen alanların bir arada gösterilmesi ile ortaya çıkar.

Homojen bölge ne demek?​

Birbirine yakın özelliklere sahip komşu türdeş alanlar grubu. Oluşturduğu birimlerin temel nitelikleri biribirine çok benzeyen, toplumsal ve ekonomik nitelikleri yönünden bütünlük gösteren bölge. Homogenous region.

Beşerî bölge ne demek?​

yalnızca beşeri unsurlar göz önünde tutularak ayırt edilen bölgeleri tanımlamakta kullanılan coğrafi terim.
Nodal bölge ne demek?
Polarize (kutuplaşmış, nodal) bölgeler, bir yerleşmeler kademelenmesi i- çinde birbirine bağlı kutuplaşmış yerleşme kümelerini tanımaya yarayan bölgeler dir.
kendisinden küçük ticaret merkezlerini etkisi altına alan merkezlerin etki sahasıyla birlikte kapsadığı alana verilen isim. kasabalar şehirlerin, şehirler ise metropollerin etkisi altındadır. büyük olan, ne kadar çok küçüğü etki altında bırakırsa polarize bölge o kadar geniş olur.
Planlamada bölge türleri nelerdir?
Planlamada tanımlanmış bölge türleri Boudeville, ekonomik mekânı, benzer öğelerden oluşan homojen; merkezcil ve merkezkaç kuvvetlere sahip, farklı gelişme odakları gösteren heterojen veya kutuplaşmış (polarized) ve nihayet gelişme politikasının bir aracı olan plan bölgeler olmak üzere üçe ayırmıştır (Erkan, 1987).

Bölge kavramı nedir?​

Coğrafi bölgelerin sınırları neye göre belirlenir?​

Coğrafi Bölgelerin belirlenmesinde 3 ana faktör bulunmaktadır. Doğal Faktörler: Konum, yeryüzü şekilleri, iklim ve Bitki örtüsü, Beşeri Faktörler: Nüfus ve Yerleşme, Ekonomik Faktörler: Tarım ve Hayvancılık, Sanayi ve madencilik, Ticaret, Turizm.
 
Geri
Üst