AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alfred Korzybski Kimdir - Alfred Korzybski Resimleri Biyografisi

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Alfred Korzybski Kimdir - Alfred Korzybski Resimleri - Alfred Korzybski Biyografisi - Alfred Korzybski Hakkında



Alfred Habdank Skarbek Korzybski (d. 3 Temmuz 1879 - ö. 1 Mart 1950), genel anlambilimin kurucusu sayılan Polonya asıllı ABD'li bilim adamı ve düşünür. Dili kullanma ve dile tepki verme biçimlerinin incelenip arındırılması yoluyla insanın düşüncelerini kuşaktan kuşağa aktarma yeteneğini geliştirmeyi amaçlayan bir dilbilim felsefesi oluşturmuştur.



I. Dünya Savaşı sırasında Rus genelkurmayının istihbarat bölümünde görev yaptı. 1915'te askeri bir görevle ABD ve Kanada'ya gönderildi. Ekim Devrimi (1917) olunca ABD'de kaldı ve Fransa ile Polonya adına askeri görev aldı; daha sonra ABD vatandaşı oldu.

Korzybski'nin ortaya attığı genel anlambilim kuramı bireyin çevreyle ve öteki bireylerle ilişkilerindeki tepki verme alışkanlıklarını geliştirmeyi amaçlıyordu. Görelilik kuramı, kuvantum mekaniği, matematiksel mantık gibi disiplinlerden yararlanan Korzybski ve izleyicileri simgeler (sözcükler) ile gerçeklik (göndergeler) arasındaki farkları ve sözcüklerin insanın düşünme yeteneğini nasıl etkilediğini (yönlendirdiğini), nasıl sınırladığını açık seçik kavrayabilmek için, Aristotelesçi olmayan bilimsel bir temel oluşturmaya çalıştılar.

Genel anlambilim uygulamalı eğitimi özellikle vurgular; örneğin daha iyi değerlendirme alışkanlıkları yerleştirebilmek için, sözcüklerle hangi insanın, hangi zaman diliminin söz konusu edildiğini belirten adam 1, adam 37, ya da Roosevelt 1930, Roosevelt 1940 gibi endeksleme yöntemleri önerir. Bu kuram sonradan S.I. Hayekawa, Wendell Johnson ve başkaları tarafından geliştirilmiştir.

Korzybski'nin en ünlü yapıtı Science and Sanity: An Introduction to Non-Aristotelian Systems and General Semanties 'tir (1933; Bilim ve Ussallık; Aristotelesçi Olmayan Sistemlere ve Genel Anlambilime Giriş)
 
Geri
Üst