AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Alfred Hitchcock

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38
Doğum Tarihi
13 Ağustos 1899


Ölüm Tarihi
19 Nisan 1980


Ülke
İngiltere


Burç
Aslan

Gerilim ve korku türünün en büyük ustası sayılan yönetmen Hitchcock, 13 Ağustos 1899’da İngiltere’de dünyaya geldi, 19 Nisan 1980’de ABD’de hayata veda etti. Mizahi tatlar kattığı gerilim filmleri olağanüstü ilgi görmüş, Hitchcock adı ortalama izleyici için bir yıldızın adı kadar büyük önem kazanmıştır. Kendisi, eğlendirmenin ötesinde bir amaç taşımadığını ısrarla belirtmesine karşın, eleştirmenler filmlerinde derin felsefi boyutlar bulmuş, onu sinema sanatının büyük ustaları arasına sokmuşlardır. Genç sinemacıları da önemli ölçüde etkilemiş olan Hitchcock, 1979’da Amerikan Sinema Enstitüsü’nün Yaşamsal Başarı Ödülü’nü almış, ertesi yıl da Kraliçe II. Elizabeth kendisine “sir” unvanı vermiştir.
Babası kümes hayvanları ticaretiyle uğraşan Hitchcock, Londra’da, St. Ignatius College adlı Cizvit okulunda okudu. Daha sonra Londra Üniversitesi’nde mühendislik öğrenimi gördü. 1920’de, Famous Players Lasky adlı ABD şirketinin Londra şubesinde sessiz filmlerin ara yazı tasarımlarını hazırlayarak sinema dünyasına girdi. İlk filmini 1925’te çekti. Ertesi yıl yönettiği The Lodger (Kiracı), daha sonra Hitchcock adıyla özdeşleyecek olan gerilim türündeki ilk yapıtıydı. Blackmail (1929; Şantaj) ise ilk sesli İngiliz filmi oldu. The Thirty-nine Steps (1935; 39 Basamak) ve The Lady Vanishes (1938; Bir Kadın Kayboldu), gibi klasikleşmiş filmlerinin ardından İngiltere’den ayrılarak Hollywood’a yerleşti. Oradaki ilk filmi Rebecca (1940; Rebecca), en iyi film dalında Oscar kazandı.
Hitchcock, bundan sonraki 30 yıl boyunca ortalama yılda bir film yaptı. Bu dönemde, gerilim yaratmadaki teknik ustalığını çarpıcı biçimde gözler önüne serdi. Örneğin Notorious’ta (1946; Aşktan da Üstün), kalabalık bir salonun yüksek tavanına yerleştirdiği kamera, bütün salonu gösterdikten sonra görkemli bir inişe geçiyor, bu kamera hareketi ev sahibesinin avucunda tuttuğu ve öyküdeki gerilimin en önemli öğelerinden biri olan anahtarın yakın plana girmesine değin sürüyordu. Rope (1948; Ölüm Kararı) adlı ilk renkli filmiyse, Hitchcock’ın başka düzeyde giriştiği bir teknik gösteriydi. Bir apartman dairesinde geçen ve bazılarının süresi 10 dakikaya varan toplam 11 çekimden oluşan film, çekimler arasındaki ustaca geçişlerle, kesintisiz tek bir çekimden oluşuyor izlenimi veriyordu.
1950’lerde Strangers on a Train (1951; Trendeki Yabancı), Rear Window (1954; Arka Pencere) ve Vertigo (1958; Ölüm Korkusu) gibi filmlerde gerilim tekniklerini kusursuzlaştıran Hitchcock, 1960’larda yeni bir üsluba yöneldi: Psycho’da (1960; Sapık), başroldeki kadının sinema tarihinin en ünlü cinayet sahnelerinden birinde bıçaklanarak öldürülmesi filmin ilk üçte birlik bölümünde yer alıyor; The Birds’de (1963; Kuşlar) kuşları insanlara saldırmaya yönelten şeyin ne olduğu sorusu yanıtsız kalıyor; Torn Curtain (1966; Esrar Perdesi) ile Topaz’daysa (1969; Topaz) bir yandan klasik casusluk öyküleri anlatılırken, bir yandan da bu tür etkinliklerin yarardan çok zarar geçirdiği yolunda güçlü karşı temalar işleniyordu. Frenzy (1972; Cinnet) ve Family Plot (1976; Aile Oyunu), Hitchcock’ın eski üslubuna başarılı bir dönüş yaptığı filmler oldu.
Hitchcock, The Lodger’dan başlayarak filmlerinde çok kısa sürelerle görünmüş, bunu bir “Hitchcock geleneği”ne dönüştürmüştür. 1950’lerde ve 1960’larda, tümünü sunduğu ve bazı bölümlerini yönettiği birkaç televizyon dizisi ününü daha da artırmıştır. Ayrıca adı bir dizi gizem öyküleri antolojisinde de yer alır. Yaşamını ve yapıtlarını konu alan çok sayıda kitabın en önemlilerinden biri John Russell Taylor’ın Hitch: The Life and Times of Alfred Hitchcock (1978; Hitch: Alfred Hitchcock’ın Yaşamı ve Dönemi) adlı çalışmasıdır. Ünlü Fransız sinemacı François Truffaut da Hitchcock’la yaptığı bir dizi söyleşiyi Le Cinema selon Hitchcock (1966; Hitchcock, 1987) başlığı altında toplamıştır.
Filmleri:
“The Pleasure Gardon” (1925- ilk), “The Lodger” (26), “The Ring” (27), “Blackmail- Şantaj” (29), “Murder- Cinayet” (30), “Number Seventeen- 17 Numara” (32), “The Man who Knew Too Much- Çok Bilen Adam” (34), “The Thirty-Nine Steps- Otuzdokuz Basamak” (35), “The Lady Vanishes- Bir Kadın Kayboldu” (38), “Rebecca” (40), “Suspicion- Şüphe” (41), “Saboteur- Sabatör” (42), “Shadow of A Doubt- Şüphenin Gölgesinde” (34), “Spellbound- Öldüren Hatıralar”- (45), “Notorious- Aşktan da Üstün” (46), “Rope- Ölüm Kararı” (48), “Stage Fright- Sahne Korkusu” (50), “Strangers on A Train- Trendeki Yabancılar” (51), “Dial M for Murder- Cinayet Var” (54), “Rear Window- Arka Pencere” (54), “The Man who Knew Too Much” (56), “Vertigo- Ölüm Korkusu” (58), “North by Northwest- Gizli Teşkilat” (59), “Psycho- Sapık” (60), “The Birds- Kuşlar” (63), “Topaz” (69), “Frenzy- Cinnet” (72).
 
Alfred Hitchcock, 13 Ağustos 1899'da İngiltere'de doğmuş ve 19 Nisan 1980'de ABD'de hayata gözlerini yummuş ünlü bir yönetmendir. Gerilim ve korku türlerinin en önemli ustalarından biri olarak kabul edilen Hitchcock'ın filmleri mizahi tatlarla da zenginleştirilmiş ve geniş kitleler tarafından ilgi görmüştür. Hitchcock, bir eğlence amacı gütmediğini belirtse de eleştirmenler filmlerinde derin felsefi katmanlar bulmuş ve onu sinema sanatının önemli ustalarından biri olarak değerlendirmişlerdir.

Çocukluğunda babasının kümes hayvanları ticareti yapmasıyla İngiltere'de büyüyen Hitchcock, eğitimini Cizvit okulu olan St. Ignatius College'da aldıktan sonra Londra Üniversitesi'nde mühendislik eğitimi görmüştür. Sinemaya adımını, Famous Players Lasky şirketinin Londra şubesinde sessiz filmlerin ara yazı tasarımlarını yaparak atmıştır. İlk film deneyimini 1925 yılında yaşamış ve 1926'da yönettiği "The Lodger" (Kiracı) filmiyle gerilim türündeki yeteneğini göstermiştir. İlk sesli İngiliz filmi olan "Blackmail" (1929; Şantaj) ile de dikkatleri üzerine çekmiştir.

1940 yılında Hollywood'a yerleşen Hitchcock, "Rebecca" (1940) filmiyle En İyi Film Oscar'ını kazanmıştır. Hitchcock'ın kariyerinde bir dönüm noktası olan filmi "Psycho" (1960; Sapık), sinema tarihine geçen unutulmaz cinayet sahneleriyle bilinirken, "The Birds" (1963; Kuşlar) ise insanlara saldıran kuşlar üzerinden gerilimi işlemiştir. Yönetmen, "Frenzy" (1972; Cinnet) ve "Family Plot" (1976; Aile Oyunu) gibi filmlerinde eski ustalığını tekrar göstermiştir.

Alfred Hitchcock'ın filmleri arasında "The 39 Steps" (1935; 39 Basamak), "Rear Window" (1954; Arka Pencere), "Vertigo" (1958; Ölüm Korkusu), "North by Northwest" (1959; Gizli Teşkilat) gibi klasikleşmiş eserler bulunmaktadır. Hitchcock aynı zamanda filmlerinde kısa süreli cameo görünümleriyle de tanınmış ve buna "Hitchcock geleneği" adı verilmiştir. François Truffaut gibi ünlü yönetmenlerle yapılan söyleşiler ve Hitchcock'ın yaşamını anlatan kitaplar da onun mirasını sürdürmektedir.

Alfred Hitchcock'ın sinemaya kazandırdığı bu kadim eserlerle gerilim ve korku türünde sinema tarihine damga vurmuş bir yönetmen olarak, sanat dünyasında unutulmaz bir yere sahip olmayı başarmıştır.
 
Geri
Üst