Alevilikte Semah

theking

Yeni Üye
Alevilikte Semah* Semah normalde Cem’de dönülür (dönmek hiçbir seyin durmadigini ölmedigini hareket edip degistigini sembolize der.

* Semah, Cem disinda ayrica; toplumsal içerigi olan toplantilarda ve tanitmak amaci için dönülebilir. Baska yerlerde dügün, eglence vs. kurallarina uyulamayacagi için, semah dönülmesi uygun görülmez.
* Yüzün üzerinde semah çesidi vardir, hepsi için geçerli olan, agir tempoyla baslar, hizlanir ve yavaslayarak durur. Duygularin/ruhun uçus ve geri dönüsünü sembolize eder.
* Cemde ve Semah dönülürken normalde çirag/mum yakilir. Bu isik, bütün alemi hareket ettiren/yaratan ilâhî NUR olarak kabul edilir. Ayrica alevi/enerjiyi, bilim ve sevgiyi-aski sembolize eder.
* Semahta kadin ve erkek sarttir, bununda birlik, esitlik, yaradilis, sevgi, karsitlarin birligi gibi çok derin anlamlari vardir.
* Semah yalin ayak dönülür, duygular dünyasinda uçulsa da gerçege, dogaya/topraga bagliligi sembolize eder. (Oku; benim sadik yârim kara topraktir. A.Veysel)
* Semah günlük, fakat temiz elbiseyle dönülebilir, bazi semahlar disinda (üryan semahi) özel elbise gerekmez. Genelde bele, kendini kontrol etmeyi (Eline Diline Beline sahip olmayi) ve sevdigine (yola) bagliligi sembolize eden bir kusak baglanir.
* Bazi semahlarda avuçlar yer ve gökyüzüne döndür?lür, yerle gök arasinda (1. kapi hava ve 4 kapi toprak / tanri ve insan) arasinda bag kurulur.
* Gözler genellikle el/avuç içine bakar, bu da aynada kendini (insanda tanriyi) görmeyi, sembolize eder. (Aynayi tuttum yüzüme Ali gör?ndü gözüme. Nazar eyledim özüme Ali gör?ndü gözüme)
* Semahta kalbe, (döse) götür?len eller, Alevilerin bir tür selamidir. Içten ve kalpten sevgi ve yola bagliligi sembolize eder.
* Bazi semahlarda eller dairenin disindan içine uzatilir. Bu Haktan, hakkiyla, helâl alip, halkla ‘yarin yanagindan gayrisini paylasmayi sembolize eder.
* Bazi semahlardaki figürlerde dogadaki canli varlilarin (hayvanlarin, bitkilerin) özeliklerini, emek, sevgi, birlik vbg. çesitli konulari sembolize eder.

Geri