AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alevi dedeleri icki icer mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Alevi dedeleri içki içer mi?​

içki alevilik’de bir eski geleneğin sürdürülmesidir. yoksa, aleviliğin temel ilkesi, kuralı değildir. içki içme ve cemlerde dolu kullanma genel olarak yoktur.

Alevi Dedesi ne demek?​

Dede / Alevî, Alevilik’te Ehli Beyt soyundan gelen Şerif ve Seyyidlere içtimai ve dinî liderlere, yani önderlere verilen addır.

Alevi kültüründe düşkünlere ne yapılır?​

Alevi kültüründe düşkünlere ne yapılır?
Düşkün ilan edilen kişilerin sonrada Aleviliğe dönmek istemeleri halinde “Düşkün Ocağı” olarak bilinen bir Alevi Ocağı’nın dedelerine başvurabileceğini kaydeden Bermek, “Hatalarını anlar, düzeltmek için çabalar, gayret gösterir ise Düşkün Ocağı’nın da onay vermesi halinde tekrar topluma dönebilir” diye konuştu.

Alevilerin ibadetleri nasıl olur?​

Alevilerin ibadetleri nasıl olur?
Alevîler, Muhammed’in son Peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib’nin ise Veliliğine (ya da İmamlığına) inanırlar. Alevîler, ibâdetlerini Cemevi’nde yaparlar. Kadir Gecesi’yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar. Muharrem’den sonra da üç gün Hızır Orucu tutarlar.

Alevi mezhebine göre alkol haram mı?​

Rakı ya da şaraptır. Alevilikte içki helaldir. Açık ayetler umurlarında değildir.

Alevî dedesi nedir ne iş yapar?​

alevilerin bedevi oldugu donemlerde, alevi toplumun temel taslari bu ihtiyarlar idi. alevi ogretisi bu kisiler eli ile nesilden nesile aktarilir, kutsal bilgi bu insanlarin uhdesinde bulunurdu. muhtelif ayinleri ve torenleri yonetirler, canlari, gelin canlar bir olalim diye bu kisiler cagirirlardi.

Düşkünlükten kaldırma Erkan’ı nedir?​

Düşkünlükten kaldırma Erkan’ı nedir?
O cemde talip, pirler ve cemaat huzurunda tekrar yargılanır ve cem erenleri “Biz razıyız, Allah da ondan razı olsun” diye razılık verirse, pir cemaatle birlikte cezayı yeniden karara bağlar ve uygular. Buna “Düşkünlük Erkânı” denir. Bu erkândan geçen ve cezasını çeken taliplerin, itibarları da iade edilmiş olur.

Aleviler boşanır mı?​

Aleviler boşanır mı?
Mesela, Alevilikte boşanma yasak olmasına rağmen, Alevi çiftler arasında da boşanma görülmeye başlanmıştır. Cemlerde kadın erkek yan yana, birlikte ibadet edebilecekken, inanç olarak bunu yasaklayıcı yön bulunmamasına rağmen bugün pek çok cemevimizde ne yazık ki haremlik- selamlık uygulamasını görmekteyiz.

Şiiler içki içer mi?​

Şiiler içki içmez oruç tutar namaz kılar hacca gider… Bunlarda bunların tümü yapılmaması gereken ibadetlerdir. Onun yerine cem evinde islama inat resimlerle ve heykellerle dolu bir yerde gene islama inat saz çalar içki içerler.

Aleviler kimdir neye inanır?​

Aleviler, Muhammed’in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib’in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng’idir. Kadir Gecesi’yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.

Aleviler neden camiye gitmez?​

Aleviler neden camiye gitmez?
ALEVİLERİN CAMİYE GİTMEMESİNİN NEDENİ HZ. ALİ’NİN CAMİDE ŞEHİT EDİLMİŞ OLMASI DEĞİLDİR. İslamiyet’in ilk yıllarında Ehlibeyt (A.S.) yandaşı olan/olmayan her Müslüman aynı mescitte ve aynı imamın arkasında ibadet ediyordu.
 
Alevi dedelerinin içki içip içmediği konusu genellikle alevilikte bir eski geleneğin sürdürülmesi olarak anlaşılmaktadır. Ancak, alevilikte temel bir ilke veya kural değildir. Genel olarak Alevi toplumunda içki içme ve cemlerde dolu kullanma uygulamasının olmadığı bilinmektedir.

Alevi Dedesi, Alevilik inancında Ehli Beyt soyundan gelen Şerif ve Seyyidlerden olup toplumdaki sosyal ve dini liderlik rolünü üstlenen kişilere verilen bir addır.

Alevi kültüründe "düşkün" olarak ilan edilen kişilerin, daha sonra Aleviliğe dönmek istemeleri durumunda "Düşkün Ocağı" olarak bilinen bir Alevi Ocağı'nın dedelerine başvurabileceklerini ifade edilmektedir. Bu süreçte hatalarını anlayan ve düzeltmek için çaba sarf eden kişiler, Düşkün Ocağı'nın da onayıyla tekrar topluma dönebilirler.

Alevilerin ibadetlerini genellikle Cemevi'nde yaptığı bilinmektedir. Aleviler, Muhammed'in son Peygamber olduğuna ve Ali bin Ebu Talib'in Veliliğine inanırlar. Kadir Gecesi'ne bağlı olarak üç gün ve Muharrem ayında on iki gün oruç tutarlar. Muharrem'den sonra da üç gün Hızır Orucu tutarlar.

Alevilik mezhebine göre alkolün helal olduğuna dair bir yaklaşım olduğunu belirten ifadelere rastlamışsınız. Alevilik inanç yapısında, içki içmenin helal olduğu ve açık ayetlerin umursanmadığı şeklinde bir yoruma denk gelmişsiniz.

Alevi dedeleri, alevi toplumunun temel taşları olarak kabul edilir ve alevi öğretilerini nesilden nesile aktarırlar. Muhtelif ayinleri ve törenleri yönetirler, canlar birleşsin diye cemlerde önemli bir rol üstlenirler.

"Düşkünlükten kaldırma Erkânı" adı verilen bir süreç vardır. Bu süreçte düşkün ilan edilen kişi, cemde tekrar yargılanır ve cem erenlerinin razı olması durumunda cezası yeniden belirlenir ve uygulanır. Böylece düşkünlükten kurtulan kişilerin itibarı da geri kazanılmış olur.

Alevilikte boşanmanın yasak olduğu ancak günümüzde boşanmaların görülmeye başladığı ifade edilmektedir. Bazı cemevlerinde haremlik-selamlık uygulamasının devam ettiği ve kadın-erkek ayrımının yapıldığı belirtilmektedir.

Aleviler, genel olarak cami yerine cemevine gitmeyi tercih ederler. Bu tercihin nedeni olarak Hz. Ali'nin camide şehit edilmiş olmasının olmadığı, esasen İslamiyet'in erken dönemlerinde tüm Müslümanların aynı mekânda ibadet ettiği belirtilmektedir. Bu nedenle Alevilerin camiye gitmemesinin farklı sebepleri olabileceği ifade edilmektedir.
 
Geri
Üst