AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ALES puani ile neler yapilabilir?

Editör

Yeni Üye

ALES puanı ile neler yapılabilir?​

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanı, lisansüstü eğitimde, mühendislik tamamlama programlarında, resmi ve burslu statüde lisansüstü eğitim almak için yurt dışına gönderilecek öğrencilerin seçiminde, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici …

ALES sınavı nerelerde kullanılır?​

ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir.

ALES sınavı kazanınca ne olur?​

ALES sınavı kazanınca ne olur?
Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler.

ALES Sınavı yurt dışında geçerli mi?​

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik’e göre, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerin seçimi, yazılı ve sözlü sınavla olacak. Bakanlıkça Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), yazılı sınav yerine kullanılabilecek.

Alesten sonra ne yapılmalı?​

Sizden ALES, YDS/YökDil sınavlarından geçerli puanı almanız ve lisans mezuniyet not ortalamanızın yüksek olması beklenir. Bu puanlar üniversitelere göre değişir. Puanlarınızı aldıktan sonra hangi dönemde isterseniz (Güz veya Bahar dönemleri) başvuruları takip edip lisansüstü eğitim başvurunuzu tamamlıyorsunuz.

ALES 70 puan ne işe yarar?​

ALES 70 puan ne işe yarar?
ALES’e giren adayların öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için kendi alanındaki puan türünde en az yüz üzerinden yetmiş puan almaları gerekmektedir. 100 üzerinden en az 70 almış olan adaylar başarılı sayılmaktadır.

ALES puanı, çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Öncelikle lisansüstü eğitimde tercih yapacak adayların sıralamalarında önemli bir etkendir. Ayrıca mühendislik tamamlama programlarına başvuruda bulunacak adaylar için de gereklidir. ALES puanı ayrıca yurt dışına lisansüstü eğitim almak için gönderilecek öğrencilerin seçiminde de dikkate alınmaktadır. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirmen gibi kadrolara atanmak isteyen adaylar da ALES puanıyla değerlendirilmektedir.

ALES sınavı, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirmen ve eğitim planlamacısı kadrolarından atama yapabilmek için zorunlu bir sınavdır. Öğretim elemanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için ALES şartı aranmaktadır.

ALES sınavını başarıyla geçen adaylar, belirli genel ve özel şartları taşıdıkları takdirde, "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" kapsamında giriş sınavlarına başvurabilirler.

ALES sınavı yurt dışında da geçerlidir. Türk öğrencilerin yurtdışında lisansüstü eğitim alacakları durumlarda, bu sınavın yazılı sınav yerine kullanılabileceği belirtilmiştir. Yani ALES, yurtdışındaki lisansüstü eğitim programları için de geçerli bir puan olarak kabul edilmektedir.

ALES puanının yanı sıra YDS veya YÖKDİL gibi dil sınavlarından da geçerli puan almanız beklenmektedir. Lisans mezuniyet not ortalamanızın da yüksek olması önemlidir. Puanlar üniversitelere göre değişebileceğinden dolayı, başvuru süreçlerini takip ederek lisansüstü eğitim başvurunuzu zamanında ve eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir.

Son olarak, ALES sınavına giren adayların öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmesi için 100 üzerinden en az 70 puan almaları gerekmektedir. Dolayısıyla ALES 70 puan, belirli kadrolara atanabilmek için önemli bir eşik olarak kabul edilmektedir.

Geri