AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ALES Nedir Nasil Basvurulur?

Editör

Yeni Üye

ALES Nedir Nasıl Başvurulur?​

ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak saat 10.30’dan itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabileceklerdir.

Aleste matematik yapmak şart mı?​

Aleste matematik yapmak şart mı?
Ancak test ağırlık puanları Türkçe sorularını içeren sözel alan için daha fazla olduğu için adaylar ağırlıklı olarak sözel ancak yüksek puan hedefliyorlarsa matematik sorularını içeren sayısal alanı da çözmelidirler.

ALES sınavı kazanınca ne olur?​

ALES sınavı kazanınca ne olur?
Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler.

ALES sınav Giriş ücreti ne kadar?​

ALES NE ZAMAN? ALES 2022/1 sınavı 17 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek. Sınav başvuru ücreti olarak 185 lira olarak belirlenirken başvuru işlemleri 3 Mart tarihinde sona erecek.

2022 ALES başvurusu nasıl yapılır?​

2022 ALES başvurusu nasıl yapılır?
Adaylar başvurularını, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresi üzerinden gerçekleştirecek.

2022 ALES başvuruları ne zaman?​

2022 ALES başvuruları ne zaman?
Adayların merakla beklediği ALES/2 sınavının tarihleri netleşti. ALES/2 için sınav başvuruları 24 Haziran-4 Temmuz 2022 tarihleri arasında yapılacak. ALES/2 sınavı ise 21 Ağustos 2022’de gerçekleştirilecek.

ALES sözelden 70 almak için kaç net gerekir?​

Standart sapmaya bağlı olarak değişen sözel alan puanında sözel testinden ortalama 40 ve üzeri bir doğrunuz var ise sayısal alan testinde az yanlış (hem sözel hem sayısal testinden toplamda en fazla 10 adet yanlış) ile 3- 29 aralığında doğru cevabınız olduğunda 70 ve üzeri sözel alan puanı alabilmeniz mümkün …

ALES hangi meslekler var?​

ALES hangi meslekler var?
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır.

ALES puanı ile nerelere girilir?​

ALES puanı ile nerelere girilir?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanı, lisansüstü eğitimde, mühendislik tamamlama programlarında, resmi ve burslu statüde lisansüstü eğitim almak için yurt dışına gönderilecek öğrencilerin seçiminde, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici …

ALES kaç TL 2022?​

Geçtiğimiz yıl 145 lira olan ALES başvuru ücreti bu yıl 185 TL olarak belirlendi. Adaylar sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklar.

ALES 3 ücreti ne kadar?​

ALES 3 ücreti ne kadar?
ALES başvuru ücreti 185 TL olarak açıklandı.

ALES Sınavı Ne Zaman 2022 başvuru tarihi?​

ALES Sınavı Ne Zaman 2022 başvuru tarihi?
21 Şubat’ta başlayan başvurular 3 Mart’ta sona erecek. Adaylar başvurularını, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresi üzerinden gerçekleştirecek. 2022 ALES/1 SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK? 2022 ALES/1 sınavı 17 Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirileek.

ALES 2022 ne zaman başvuru?​

ALES/2 TAKVİMİ ÖSYM 2022 yılı sınav takvimine göre ALES/2 başvuruları, 24 Haziran’da başlayacak ve 4 Temmuz’da sona erecek. ALES/2 sınavı, 21 Ağustos 2022 tarihinde düzenlenecek.

2022 ALES 2 ne zaman?​

2022 ALES 2 ne zaman?
ALES/2 için sınav başvuruları 24 Haziran-4 Temmuz 2022 tarihleri arasında yapılacak. ALES/2 sınavı ise 21 Ağustos 2022’de gerçekleştirilecek.

ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın kısaltmasıdır. Bu sınav, yüksek lisans eğitimine başvuracak olan kişilerin ve akademik personel kadrolarına atanmak isteyen adayların girmesi gereken önemli bir sınavdır. Adaylar sınav başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin internet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden yapabilirler.

ALES'in genelde iki oturumu vardır: ALES/1 ve ALES/2. Adaylar, bu oturumlar için belirlenen başvuru tarihlerinde başvurularını gerçekleştirebilirler. Ayrıca, sınav ücreti 2022 yılında 185 TL olarak belirlenmiştir. ALES sınavını kazanan adaylar, Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına atanabilmek için belirli genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler.

ALES'te sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Sözel testler daha fazla ağırlık taşıdığı için, sözel alandan iyi bir puan almak isteyen adayların bu bölümü özellikle iyi yapmaları önemlidir. Ancak, yüksek puan hedefleyen adaylar sözel bölümün yanı sıra sayısal alandaki matematik sorularını da çözmelidirler.

ALES sınavında başarılı olan adaylar, belirli kadrolara atanabilmek için giriş sınavlarına başvurabilirler. ALES puanı, lisansüstü eğitimde, akademik kariyer yapmak isteyenler için oldukça önemlidir. Adaylar, sınav ile ilgili detaylı bilgilere ÖSYM'nin resmi internet sitesinden ulaşabilirler.

ALES sınavına hazırlanan adayların tüm bu detayları bilmeleri ve başvuru süreçlerini eksiksiz bir şekilde tamamlamaları önemlidir. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa veya başka sorularınız varsa, sormaktan çekinmeyin!

Geri