Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Alegorik eser hangisi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Alegorik eser hangisi?​

Yusuf Has Hacib’in eseri Kutadgu Bilig, Türk yazınındaki alegorik yapıtlardan biridir. Eserde “Adalet”, “Saadet”, “Devlet” ve “Akıl” iyi bir devletin nasıl olması gerektiğini tartışır. Bu soyut kavramların insan niteliği ile verilmesi “Alegori”dir.
Alegorik ne demek ne demek?
Alegori: Bir fikrin, davranışın eylemin, duygunun, bir kavramın ya da bir nesnenin simgelerle, sembollerle ifade edilmesi. Os. İstiare-i Temsiliyye. Bu tarzdaki eserlere de “alegorik” denir.

Kutadgu Bilig alegorik bir eser midir?​

Devlet adamlarında olması gereken özellikler ve ideal devlet yapısı da anlatıldığı için Türk Edebiyatı’ndaki ilk siyasetnamedir. Eserde “adalet, akıl, akıbet ve mutluluk” gibi dört soyut kavram ele alınmıştır. Sembolik öğeler taşımasından dolayı alegorik eser niteliği taşımaktadır. Eser, didaktik özellikler taşır.
Alegorik roman nedir?
Alegori Ne Demek? Alegori: nesnelerin, kişilerin ve hareketlerin kurmaca yolu ile aktarılması ve bu kurmacanın anlatının dışında farklı bir anlam barındırmasıdır. Resim, heykel ve edebiyat gibi birçok sanatta karşımıza çıkan alegori için, bir hikaye içinde bambaşka bir hikayeyi anlatma sanatıdır diyebiliriz.
Kutlu eser olma özelliği taşıyan Kutadgu Bilig, 11. yüzyılda Karahanlı Uygur Türklerinden Yusuf Has Hacib tarafından yazılmıştır. Doğu Karahanlı’nın hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han’a atıfta bulunan bir Türk eseridir. Hakaniye lehçesinde yazılmıştır. Siyaset üzerine konuları içeren bir eser özelliği taşımaktadır.
Kutadgu Bilig türü bakımından Nasıl bir eserdir?
Karahanlı hükümdarı Tabgaç Buğra Han’a sunulmuştur. Kutadgu Bilig “mutluluk veren bilgi”, “hükümet olma bilgisi” gibi anlamlara gelir. Didaktik (öğretici) bir eserdir. Mesnevi şeklinde ve aruz vezniyle 6645 beyit olarak yazılmıştır.

Sözlü edebiyatın ilk ürünlerinde hangi konular işlenmiştir?​

Şiirlerde doğa, aşk, kahramanlık, cesaret, binicilik, at sevgisi, askerlik, ölüm en çok işlenen konulardır.
Islamiyet öncesi türk edebiyatı dönemi ilk sözlü ürünlerimiz nelerdir?
İslamiyet öncesi sözlü dönem ürünleri koşuk, sagu, sav ve destanlardan oluşur. Aşk, yiğitlik, doğa sevgisi konularında söylenmiştir. Şölenlerde kopuz eşliğinde söylenen şiirlerdir.
 
Geri
Üst