AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aldigimiz urun hatali ciktiginda kac gun icinde iade edebiliriz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aldığımız ürün hatalı çıktığında kaç gün içinde iade edebiliriz?​

Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden en geç 14 (on dört) gün içinde mal/hizmet bedeli ve teslimat masrafları Alıcıya iade edilir ve 10 (on) günlük süre içinde mal/hizmeti alıcı iade etmekle mükelleftir.
Ayıplı mal iadesi süresi kaç gün?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun gereğince, alıcıların teslimat tarihinde itibaren 14 gün içinde cayma haklarını kullanarak herhangi bir sebep göstermeden ve “kargo ücreti ödemeden” ürünleri iade etme hakları vardır.

Her ürün iade edilir mi?​

Satın aldığımız malları iade etmek veya değiştirmek her zaman mümkün değildir. Satın aldığımız bir malı, bir ürünü sonradan iade etmek veya değiştirmek gibi seçimlik yasal haklarımızı kullanmak için öncelikli temel şart, o malın, o ürünün ayıplı mal, ayıplı ürün olmasıdır.
Aldığımız ürün hatalı çıkması durumunda neler yapmalıyız?
Alınan mal veya hizmet bozuk, eksik veya kusurlu ise hakkınızı önce satıcı veya üretici firmayla görüşerek arayın. Sonuç değişmiyorsa tüketici derneklerinden yardım alabilirsiniz.
Ayıplı Mal Aldığımızda Neler Yapmalıyız?
- Satın alınan ürünün iadesini gerçekleştirmeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
- Satılan ürünü alıkoyarak ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
Ayıplı malda ihtar zorunlu mu?
7-) Aldığım Mal Ayıplı Çıktı Ne Yapmam Gerekir? Malın ayıplı olduğu satın almadan sonra ilk altı ay içerisinde ortaya çıkarsa tüketici satıcıya ihtar çekmek suretiyle yukarıda anlatmış olduğumuz seçimlik haklarından birini kullanabilmektedir. Bu durumda satılan malın ayıplı olmadığını satıcı ispat etmek zorundadır.

Cayma hakkını, bir tüketicinin internet alışverişlerindeki en büyük güvencesi olarak da niteleyebiliriz. TKHK madde 48/3 gereği mal satışları bakımından taahhüt edilen süre 30 günü geçemez. Cayma hakkı, tüketicilere satın aldıkları üründen 14 gün içerisindeki hiçbir koşula bağlı kalmadan iade edebilme imkânı sunar.

Ayıplı aracın iadesi nasıl yapılır?​

Aldığınız ikinci el araçlarda eğer aracın kullanılması sizin için mümkün olmayacak şekilde ayıplı olması halinde tüketici olarak aracın iade ederek ödediğiniz pararnın teslimini isteyebileceksiniz. Eğer satıcı size ödeme yapmaktan kaçınır ise bu konuyla alakalı Tüketici Mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Kiralık aracı başkası kullanırsa ne olur?
Kiralama sözleşmesinde belirtilmeyen bir kişi kiralık aracı kullanırsa ne olur? Bu durumda, tüm rent a car sigortaları geçersiz hale gelir. Herhangi bir kaza durumunda tüm masraflar sözleşmeyi imzalayan kişiler tarafından ödenmek durumunda kalır.

Noter satışı olmayan araç geri alınır mı?​

Yapılması gereken en doğru şey aracı zilyetliğinde bulunduran kişiyi bularak (sıkı bir dedektiflik yaparak ) bu kişinin satışı alamsı konusunda baskı yapmak . İhtarname bu noktada işe yarayabilir. Ancak hukuki sorumluluktan hiç bir şekilde kurtarmaz ve tek başına delil olarak nitelendirilemez.
Hatalı çıkan bir ürünü satıcı geri aldığında ne yapmalıyız?
Ayıplı İkinci El Araç Alan Kişinin Hakları Nelerdir?
- Alıcı ikinci el aracı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönebilir.
- Aracı alıkoyarak ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir.
- Aşırı bir masraf gerektirmiyorsa aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını talep edebilir.
Ayıplı araç davası ne kadar sürer?
Ayıplı araç dava süreci, tam olarak bilinememekle birlikte davalar yaklaşık 1 yılı bulabilmektedir. Fakat bu durum olağandışı durumlarda 1 yılı da aşabilir. Ayıplı mal, araçta belirtilen özelliklerin ve modelin sözleşmede belirtildiğinden farklı çıkması halinde ortaya çıkan bir durumdur.

Kiralık araçta ceza kime gelir?​

Her kiralık araç sözleşmesinin şartlarında trafik cezaları ile ilgili bir bölüm vardır. Kısaca: Tüm trafik cezaları aracı kiralayanın sorumluluğundadır ve araç kiralama şirketi, sözleşme gereği maruz kalınan cezalarını kiracının kredi kartından tahsil edebilir.
MOOV aracı başkası kullanırsa ne olur?
Unutma Petrol Ofisi dışında bir benzin istasyonundan yakıt aldığında, yakıt tutarı sana ait olacaktır. Aracı başka biri kullanabilir mi? Kiralamayı gerçekleştiren kullanıcı haricinde başka birisi kullanamaz. Aksi takdirde sorumluluk kullanıcıya ait olur ve sigorta devre dışı kalır.

Noter satışı yapılan araç geri alınır mı?​

Noter satışı yapılan araçların cayma süreci yer almamaktadır. Bunun için bir avukat bürosuna da giderseniz, gerekli ayrıntıları öğrenebilirsiniz. Süreç dahilinde başvurunuz gerçekleştirmişse ve zaman aşımına uğramadıysanız Noter satışı yapılan aracın iadesi imkanlar kapsamındadır.
Noter satışından sonra araç trafik sicilde devir alınmazsa ne olur?
Bu süreden sonra bir ceza alınır ama tescil yine de yapılır. Trafikte 30 gün içerisinde tescil yapılmaması aracın mülkiyetinin “havada” olduğunu veya kaldığını göstermez. Siz 30 gün içerisinde gitseniz de, gitmeseniz de araç artık sizindir. Trafiğe uğramanız tescil belgesi (ruhsat) almak içindir.
Mal satışlarında bu süre her hâlükârda otuz günü geçemez. Satıcı veya sağlayıcının bu süre içinde edimini yerine getirmemesi durumunda tüketici sözleşmeyi feshedebilir. (4) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Cayma hakkı 14 gün iş günü mü?
Tüketicinin 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı mevcuttur. Sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkı kullanılabilir. Ön bilgilendirme yükümlülüğü yerine getirilmezse cayma hakkı süresi 1 yıla çıkmaktadır.

Koşulsuz iade hakkı kaç gün?​

İade Süresi (Cayma Hakkı) Kaç Gündür? Alıcı; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde, malı teslim aldığı tarihten itibaren on dört gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Cayma hakkı kullanılamayacak ürünler nelerdir?
Sağlık ve hijyen açısından iadeye uygun olmayan ürünler; (İç çamaşırı, mayo, kozmetik gibi hijyenik durumu hassas olan ürünleri iade edebilmenin koşulu; ürünün açılmamış ve denenmemiş olmasıdır.) Tarafınızdan açılmış olan ses veya görüntü kayıtları (DVD, CD ve Kaset vb.). Basılı ürünler (Kitap, dergi vb.).

Cayma hakkı süresi ne zaman başlar?​

(2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar.
Koşulsuz iade hakkı nedir?
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
6502 sayılı Kanun nedir?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun temel amacı, tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumaktır. Taraflarından birinin tüketici olduğu her türlü sözleşme ile tüketicilere yönelik uygulamalar bu Kanun kapsamında değerlendirilmektedir.

Malın ayıpsız misli ne demek?​

Tüketici, satışa konu malın ayıplı çıkması durumunda kanundan doğan seçimlik haklarını kullanabilir. Bu seçimlik haklardan bir tanesi de “satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme”dir.
 
Geri
Üst