- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Aldatmaya maruz kalan taraf aldatmayı öğrenmesinden itibaren ne kadar süre içinde sözleşmeyi iptal edebilir?
Aldatmaya ilişkin TBK’nın 39/1. maddesinde belirtilen, aldatılanın aldatmayı öğrendiği 1 yıllık hak düşürücü sürenin dolmasının ardından, aldatılan, aldatma yolu ile kurulmuş sözleşmeye karşı iptal hakkı ortadan kalkacaktır ve sözleşme geçerli olacaktır.İrade sakatlanması nedir?
Öncelikle irade sakatlığının ne olduğu tanımlayacak olursak; irade sakatlığı, sözleşme görüşmeleri esnasında, tarafların iradelerinin oluşumu veya açıklanması aşamasında ortaya çıkan bozukluklardır. İrade sakatlığı halleri üç tanedir: Yanılma(Hata), Hile(Aldatma) ve Korkutma(İkrah).
Aldatma fiili haksız fiil midir?
Zira haksız fiillerde müteselsil sorumluluk söz konusudur. Aldatma fiilinin, evlilik birliğinin tarafı olan eşler bakımından 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 185. maddesinde düzenlenmiş olan “sadakat yükümlülüğünü” ihlal eden bir fiil olduğu tartışmasızdır.Nitelikte yanılma nedir?
Sözleşme içi unsura ilişkin yanlış tasavvur, “nitelik yanılması” olarak adlandırılır. Sözleşme dışı unsurlara ilişkin saik yanılmasında ise, sözleşme yapan kişi, sözleşmeye konu şeyin yanlış olarak belirli bir tarzda kullanılabileceğini zannetmekte, oysa gerçek durum böyle olmamaktadır.
Hile haksız fiil midir?
Aldatılan, yapmış olduğu, sözleşmeyi, aldatma olmasaydı ya hiç yapmayacak ya da daha iyi şartlarda yapacak idiyse, illiyet bağı gerçekleşmiş olur[8]. Aldatma, haksız fiil niteliğinde olduğu için her türlü delille ispat edilebilir[9]. Hile dolayısıyla iptal hakkının kullanılması da hiçbir şekle tabi değildir.İrade fesadı ne demek hukuk?
Pek ala İrade fesadına hukuktaki deyimi ile bir bakalım: İradenin fesada uğraması için, hile ikrah ( çeşitli baskılar ) ve hata gibi nedenlerle iradenin sakatlanarak, kişinin yanlış kararlar almasına yönelik hareketlerle, kişinin karşı karşıya gelmesidir.