AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alanlarında ilk olan kadınlar

haberci

Yeni Üye
Türkiye ’nin birincil bayan bakanı olma unvanını taşıyan Türkan Akyol, “Birincil kadın bakan olduğumda, başarısızlığa uğrarsam bunun tüm kadınların yeteneksizliği biçiminde genelleştirileceği endişesini taşıdım dedi
Alanlarında Birincil Olan Türk Kadınları
Türkiye ’nin birincil bayan bakanı olma unvanını taşıyan Türkan Akyol, “Birincil kadın bakan olduğumda, başarısızlığa uğrarsam bunun tüm kadınların yeteneksizliği şeklinde genelleştirileceği endişesini taşıdım dedi
Türkiye ’nin “ilk bayan Güvenlik Müdürü Feriha Sanerk, nöbetini bir gün dahi birisine bırakmadığını belirterek, “Halbuki diğer arkadaşlarımın işleri olduğunda ben gittim onların yerine nöbet bekledim Lakin benimkini bir olay olur da ‘kadın değil mi beklememiş, arkadaşına bekletmiş ’ derler diye asla bekletmedim dedi
Türkiye ’nin ilk kadın bakanı Türkan Akyol
Türkiye ’nin birincil bayan bakanı olma unvanını taşıyan Türkan Akyol, alanında ilk olmanın, kişi için büyük bir imtiyaz ve övünç olduğunu belirtti Bakan olma sürecine ilişkin bir anısını da anlatan Akyol, “O devirde hükümeti kurmakla görevlendirilen rahmetli sayın Prof Dr Nihat Erim, beni görüşmek için başbakanlık konutundaki bürosuna çağırıp bakanlık önerge ettiği süre, çok acemi olduğum için kendilerine bir nevi ayakbağı edinmek istemediğimi söyledim Prof Dr Erim, ‘Biz sizi yeterince tanıyoruz ’ dedi Ayrıca, ‘Türkan bayan, ben sizi bir arenaya atıyorum, ya başarılı olur çıkarsınız veya aslanlar sizi yer ’ dedi Bunu defalarca hatırladım diye konuştu
Yakın çevresi ve bilhassa de eşinin tekrar tekrar kendisini desteklediğini ve yardımcı olduğunu da ifade eden Akyol, “Oğullarım o zaman ilk ve orta eğitimdeydiler Benim konumumda babaları olsa daha münasipti gözü ile baktılar sanıyorum dedi
“KADINLAR KENDİLERİNİ HAZIRLAMALI
“Kadınların politikada ve yönetimin üstteki kademelerinde fazla daha artı yer almalarını isterim diyen Akyol, bunun toplum ve devlet için olumlu sonuçlar vereceğini de düşündüğünü kaydetti Akyol, “Fakat kadınlarımız bu konumlar için kendilerini hazırlamalılar, gerekli kültür ve bilgiyi olmak gayreti içinde olmalıdırlar dedi
Türkiye ’nin “ilk kadın Emniyet Müdürü Feriha Sanerk
Türkiye ’nin “ilk bayan Güvenlik Müdürü Feriha Sanerk, Siyasal Bilgiler Fakültesine girdiğinde de okulda kız öğrenci bulunmadığını dile getirdi Mülkiye mezunu olan dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu ’nun, kız öğrenci olduğu için kendisiyle özel olarak ilgilendiğini kaydeden Sanerk, Saraçoğlu ’nun kendisini kaymakam yerine getirmek istediğini de söyledi
Mezun olduğunda kaymakam edinmek isteyen ve bunun için başvuruda yer alan Sanerk, bununla ilgili gelişmeleri şöyle anlattı:
“Mezun olunca İçişleri Bakanlığına gittim kaymakam olacağım diye Lakin önce Başbakan ’a gittim ‘Sözünüzde duruyor musunuz ’ diye sordum ‘İçişleri bakanına git, cilalı ’ dedi Gittim Doküman tanzim etmem için bana bir şeyler verdiler Fakat bir yanlamasına da o zaman personel müdürü olan birey beni istemiyor, vazgeçirmek istiyor Ben de vazgeçmiyorum O sırada Saraçoğlu hükümeti düştü Bana da ‘ret ’ cevabı verdiler ‘Şimdilik bunu düşünmüyoruz ’ dediler Benim fazla canım sıkıldı Onun üstüne Güvenlik Genel Müdürlüğüne başvuru ettim Derhal beni komiser muavini olarak aldılar
Emniyette ise erkek meslektaşları tarafından iyi karşılandığını, oysa orada da sıkıntılar yaşadığını dile getiren Sanerk, Türkiye ’nin ilk bayan güvenlik müdürü olma sürecini de şöyle anlattı:
“Komiser oldum Başkomiser oldum ve bir hayli maceradan daha sonra da emniyet müdürü oldum O vakit yüksek okul mezunları 2,5 yılda güvenlik müdürü oluyordu Benim 2,5 yılım geçti hala olamıyorum Yapmıyorlar Her gelen umum müdüre ‘benim emniyet müdürü olma zamanım geldi ’ diyorum ‘Peki ’ diyorlar, kalıyor orada Benimki 5 yıl sonra oldu En sonunda bir tanesine kanıt etmişim ama benim güvenlik müdürlüğümü verdi Kaymakam olmam gerekiyordu, yapmadılar Emniyet müdürü almak için de dava açtım Müdür olunca dava düştü
“NÖBETİMİ KİMSEYE BIRAKMADIMMesleğinde hiçbir zaman kadın olduğunu hissettirmediğini de açıklayan Sanerk, “Gece nöbet bekliyoruz genel müdürlükte Şube müdürleri, daire başkanları nöbetçi kalıyordu Ben nöbetimi, bir gün deha birisine bırakmadım Halbuki diğer arkadaşlarımın işleri olduğunda ben gittim onların yerine nöbet bekledim Ama benimkini bir durum olur da ‘kadın değil mi beklememiş, arkadaşına bekletmiş ’ derler diye katiyen bekletmedim diye konuştu
Eşi de güvenlik müdürü olan Sanerk, meslek hayatının zorluklarına karşın 2 çocuk büyüttüğünü, evinin yemeğini yaptığını, hatta kendisi ve çocuklarının elbiselerini bile kendisinin diktiğini anlattı
eriha Sanerk, “Çocuklarıma her bayram mutlaka elbise dikerdim Hatta bazen yetişmezdi, Ankara ’dan İstanbul ’a gelirken trende elbiseleri tamamladığım olurdu dedi
Meslek hayatı süresince az uyuyup fazla çalıştığını, çocuklarını okula kendisinin bıraktığını ve onlarla hep ilgilendiğini anlatan Sanerk, “Eşim Türk erkekleri içinde parmakla gösterilecek gibiydi Ben ilk önce sıcacık göreve gidecektim Bocalama ettim Eve gelip eşime ‘Gideyim mi? ’ dedim ‘Gideyim mi ne çağrıda bulunmak? Sen bu mesleğin içinde değil misin? ’ dedi Ondan sonra da çok yere gittim bir daha da sormadım emrindeki diye konuştu
Mesleğinden dolayı hiç pişman olmadığını dile getiren Sanerk, “Çocuklarım sitemde bulunmadılar fakat bana daima çocuklarımla artı meşgul olamadım gibi geldi dedi
*

Türkan Akyol ve Feriha Sanerk gibi Türkiye'nin alanlarında ilk olan kadınları hakkında paylaştığınız bilgiler çok ilginç ve ilham verici.

Türkan Akyol'un başarılı bir şekilde Türkiye'nin ilk kadın bakanı olması, kadınların politikada ve yönetimde daha fazla yer alması gerektiğine dair önemli bir mesaj veriyor. Ayrıca, aldığı destek ve çabalarıyla bu unvanı taşımaktan gurur duyduğunu belirtmesi, kadınların kendilerini geliştirmesi ve hazırlaması gerekliliğine vurgu yapıyor.

Feriha Sanerk'in ise Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürü olma süreci oldukça zorlu bir mücadeleyi içermiş. Hem eğitim hayatında hem de mesleki kariyerinde karşılaştığı engellere rağmen azimle ilerlemesi ve başarıya ulaşması takdire şayan. Ayrıca, nöbetini hiçbir zaman başka birine devretmemesi ve mesleğinde cinsiyetinin ötesinde görülmeyi tercih etmesi, ne kadar güçlü ve kararlı bir kadın olduğunu gösteriyor.

Bu kadınlar, hem mesleki hayatlarındaki başarılarıyla hem de topluma ve diğer kadınlara ilham veren tavırlarıyla gerçekten takdire şayan. Onların hikayeleri, Türkiye'deki kadınların kararlılıkla hedeflerine ilerleyebileceklerini gösteriyor.