Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Alacaklinin temerrudu halinde borclunun borcu sona erer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Alacaklının temerrüdü halinde borçlunun borcu sona erer mi?​

Alacaklının temerrüde düşmüş olması, kural olarak borçlunun borcunun sona ermesine neden olmamaktadır6. Bu kuralın istisnası ise, TBK m. 5937 (eski BK m. 501) hükmünde yer alan ve alacaklının, kefilin ifa teklifini kabul etmemesi halinde kefilin, kefaletten kurtulacağını öngören düzenlemedir.

Bir borç ilişkisini doğuracak olan durumlar nelerdir?​

Borcun unsurları, borç ilişkisinin doğabilmesi için bulunması zorunlu olan temel öğelerdir. Her borç ilişkisinde alacaklı (dâin), borçlu (medîn) ve edim (mevzû) olmak üzere üç temel unsur bulunur. Bunlara borcun tarafları, borcun konusu ve borcun sebebi denilmektedir.
Borçlu temerrüde ne zaman düşer?
Temerrüt için ihtara gerek olmayan ilk durumda, tarafların anlaşmasıyla borcun ifa edileceği gün belirlenmiş ise o gün ödeme yapılmaması hâlinde borçlu mütemerrit olmuş sayılacaktır. Borcun ifa edileceği süre taraflarca belirlenmişse, bu sürenin dolmasıyla ifada geciken borçlu mütemerrit duruma düşer.

Kısmi ödeme borcu kabul anlamına gelir mi?​

İİK`nun 12.maddesi, Borçlar Kanunu`nun 68. maddesine bir istisna getirmiştir. Bu maddede de, icra müdürünün yapılan kısmi ödemeleri kabule mecbur olduğu, ödenen miktar kadar borçlunun borcundan kurtulacağı kabul edilmiştir.

Alacaklı temerrüdünün sonuçları nelerdir?​

3- Alacaklının kabulden kaçınması haksız olmalıdır.
- Alacaklı Temerrüdünün Genel Sonuçları:
- 1-Borçlunun sorumluluğunun hafifletilmesi.
- 2- Hasarın alacaklıya geçmesi.
- 3-Alacaklının ödemezlik def’ini ileri sürememesi.
- 4-Borçlu temerrüdünü sona erdirmesi.
- 5-Borçlunun masrafları alacaklıdan isteme hakkı
Alacaklının temerrüde düşmesi nedir?
TBK’ nin 106-110.maddeleri arasında düzenlenmiş borçlar hukuku terimidir. Borçlunun ciddi, gerçek ve usulüne uygun bir ifa teklifini alacaklının haklı bir sebep olmaksızın reddetmesi veya haklı bir sebep olmadan ifa kısmında üzerine düşen hazırlıkları yerine getirmemesidir.

Borçlu temerrüde düşerse ne olur?​

Borçlunun temerrüde düşmesi borcu sona erdirmez. Sözleşme ile taraflar temerrüdün sonuçlarını özgürce kararlaştırabilirler, ancak bu hususlar kanunun emredici hükümlerine aykırı olamaz.

Kısmi borç ödemesi ne demek?​

Buna göre kısmi ödeme öncelikle muaccel olan borç için yapılmış sayılır. Ödeme zamanında birden fazla borç muaccel hale gelmişse Ödeme ilk takibe, konulan borca mahsup edilir. Muaccel olan borçlardan hiçbiri takibe verilmemişse kısmi ödeme ifa zamanı önce gelen borca mahsup edilmiş sayılır.
Kısmen ödeme ne demek?
Müşteriler, faturayı tam olarak ödeyebilmek için ellerinde yeterli nakit paraları olmadığından veya faturadaki bir ürün için bir anlaşmazlık bulunduğundan kısmi ödeme yaparlar. Bu durumda fatura, ödeme ile birlikte kısmen kapatılabilir. Fatura açık kalır ve bir bakiyeyi gösterir.

Alacaklı temerrüdün kendiliğinden doğan sonuçları nelerdir?​

Alacaklının temerrüdünün sonuçları zor durumda kalan borçluyu korur niteliktedirler. Bu sonuçlar, borçlunun muhafaza masrafların alacaklı tarafından karşılanması, borçlunun sorumluluğunun hafiflemesi, eğer hasar oluşursa hasarın alacaklıya geçmesi ve alacaklı temerrüdünün borçlu temerrüdü ile ilişkisidir.

Alacaklı temerrüdü nedir örnek?​

Alacaklının Temerrüdü «Yapma veya verme edimi gereği gibi kendisine önerilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın onu kabulden veya borçlunun borcunu ifa edebilmesi için kendisi tarafından yapılması gereken hazırlık fiillerini yapmaktan kaçınırsa, temerrüde düşmüş olur.
Alacaklı nasıl temerrüde düşer?

Alacaklı kısmi ödemeyi kabul etmek zorunda mı?​

Taraflar yaptıkları sözleşme ile kısmi ifaya izin verebilirler. Bu durumda alacaklı borçlunun yaptığı kısmi ifa teklifini kabul etmek zorundadır. ulaşmak istediği ve borcu sona erdiren doğal sonuçtur.

Borç hangi hallerde sona erer?​

Böylece sözleşme ortadan kalkar. Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
Alacaklının borçluyu borçtan kurtarması sonucunu doğuran sözleşmeye ne ad verilir?
Buna borcun iç üstlenilmesi sözleşmesi adı verilir. Bu sözleşmeyle mevcut borçlu, borcunu yeni borçluya devreder. Yeni borçlu da borçluyu alacaklıya karşı olan borcundan kurtarmayı üstlenir.

Borçlu temerrüdü sonuçları nelerdir?​

Maddeye göre; temerrüde düşen borçlu, temerrüde düşmekte kusuru olmadığını ispat etmedikçe, borcun geç ifasından dolayı alacaklının uğradığı zararı gidermekle yükümlüdür. Maddede açıkça belirtildiği üzere temerrüdün ilk sonucu gecikme tazminatıdır. Bu tazminata hükmedilebilmesi için kusur şartına yer verilmiştir.

Kısmi ödeme nasıl yapılır?​

Zaman aşımı borcu sona erdirir mi?
Zaman aşımı bir defidir, yani savunma olanağıdır. Bununla birlikte zaman aşımı borcu sona erdirmez, sadece borçluya ödemekten kaçınma hakkı verir. Borçlu zaman aşımına rağmen borcu öderse bu geçerli bir ödemedir ve bu ödemenin iadesini isteyemez.

Ölüm halinde borcu sona erdirir mi?​

Meselâ mirasçının külli halef sıfatıyla, mirasbırakanın ölümü ile ondan olan alacağının borçlusu olması, kendiliğinden alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi neticesini doğurur ve bu durum borcu sona erdirir.

Sürekli borç ilişkisi doğuran sözleşmeler nedir?​

Sürekli edimli sözleşmelere örnek olarak hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi ve vedia (saklama) sözleşmesi sayılabilir. Sürekli edimli sözleşmeler esasında iki tarafa karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde her iki taraf da, hem borçlu hem de alacaklı sıfatını haiz olmaktadır.
Alacaklı hukukta ne demek?
Alacaklı, borç ilişkisine konu olan edimin yerine getirilmesini isteme hakkına sahip olan taraftır. Bu edimin yerine getirilmesini isteme hali, borçlunun edimi kendiliğinden yerine getirmemesi halinde ortaya çıkar ve alacaklının talep hakkı olarak tanımlanır.

Temerrüdün Özel sonuçları nelerdir?​

Borçlunun temerrüde düşmesi için gereken şartlar nelerdir?​

Borçlunun Temerrüdünün Şartları:
 
Geri
Üst