AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alacakli ile borclu sifatinin birlesmesi neye yol acar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.025
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Alacaklı ile borçlu sıfatının birleşmesi neye yol açar?​

Borcu sona erdiren sebeplerden alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi Türk Borçlar Kanunu m. 135′ te düzenlenmiştir. Söz konusu maddeye göre “Alacaklı ve borçlu sıfatlarının aynı kişide birleşmesiyle borç sona erer.

Borcun Üstlenilmesinde kimin onayı alınır?​

TBK, borcun dış üstlenilmesi sözleşmesine ilişkin önerinin alacaklı tarafından her zaman kabul edilebileceğini belirtmektedir. Ancak borcu üstlenen veya önceki borçlu önerinin geçerliliğine ilişkin bir süre belirleme yetkisine sahiptir.

Borca katılma ile üçüncü kişinin fiilini üstlenme arasındaki fark nedir?​

Borca katılma ile üçüncü kişinin fiilini üstlenme arasındaki fark nedir?
Borca katılma, asıl borçlunun borçlu sıfatını koruması ile birlikte, üçüncü bir kişinin yükümlü olunan edimi üstlenerek borcun ifası bakımından alacaklıya karşı ilk borçluyla birlikte aslî müteselsil borçlu sıfatına sahip olmasını ifade eder.

Alacaklı olan kişinin alacak hakkını sadece borçlu olan kişiden isteme ilkesine ne ad verilir?​

Alacağın temliki, mevcut bir alacağın alacaklısının değişmesi işlemidir. Kanunun 183’üncü maddesindeki unsurlara göre, alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını borçlunun rızasına gerek olmadan bir sözleşmeye dayanarak üçüncü bir kişiye devretmesine alacağın temliki adı verilir.

3 kişinin fiilini üstlenme nedir?​

Garanti sözleşmesi, Borçlar Kanunu’nun (“BK”) 110. maddesi uyarınca, üçüncü kişinin fiilini taahhüt olarak nitelendirilmektedir. YBK’nın 128. maddesine göre, “üçüncü bir kişinin fiilini başkasına karşı üstlenen, bu fiilin gerçekleşmemesinden doğan zararı gidermekle yükümlüdür”.

Takasın koşulları nelerdir?​

Takasın koşulları nelerdir?
Takastan bahsedilmek için, her şeyden önce iki ayrı kimsenin karşılıklı olarak birbirlerinden alacaklı olmaları gerekir. Henüz doğmamış veya takas anında sone ermiş alacaklar takas edilemez. Takas edilecek alacaklar aynı nitelikte, aynı türden olmalıdır.
Bir alacak hakkının bir başkasına devredilmesine ne denir?​
 
Bir alacak hakkının bir başkasına devredilmesine "temlik" denir. Alacak, alacaklının bir borç ilişkisinden doğan hakkı ifade eder. Bu hakkın, alacaklının rızasına gerek olmadan, bir sözleşme yoluyla üçüncü bir kişiye devredilmesine temlik adı verilir. Temlik işlemi, Türk Borçlar Kanunu'nun 183. maddesinde düzenlenmiştir. Alacaklının, belirli şartları yerine getirerek alacağını devretme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda, alacak hakkı devredilen kişiye geçer, yeni alacaklı da artık alacak hakkını kullanma yetkisine sahip olur.
 
Geri
Üst