Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Akut arter tikanikligi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Akut arter tıkanıklığı ne demek?​

Akut arter tıkanması (AAT) emboli veya tromboza bağlı olarak ortaya çıkan, ilgili arterin perfüzyonunu sağladığı dokularda hafif iskemiden doku nekrozuna kadar ilerleyebilecek iskemik değişikliklere neden olabilen ve damar cerrahisi ünitelerinin sık karşılaştığı önemli bir problemdir.

Damar tıkanıklığı morarma yapar mı?​

Akut damar tıkanıklığı Saatler içerisinde çok şiddetli ağrı, ayakta bacakta soğuma, renk değişikliği (morarma) ortaya çıkar.
Akut arter tıkanıklığı neden olur?
Nedenleri. En önemli neden ateroskleroz (damar sertliği) olup, atardamarların yağ ve kalsiyum başta olmak üzere çeşitli elemanlardan oluşan bir dokunun damarı daraltması ve sonucunda da bu dar alanda aniden pıhtının oluşup, damarın tıkanmasıdır (tromboz).
Akut arter hastalığı nedir?
Özet Arterlerin konjenital ya da arter duvarında ve lümeninde edinsel olarak oluşan patolojik değişiklik neticesinde anatomik bütünlüklerinin bozulmasına veya kanın kalpten organlara ve çevreye ulaşımını düzenli ve yeterli şekilde sağlamak olan çok önemli görevlerinde düzensizlik ve yetersizlik oluşmasına arter …

Atar damarların ani olarak tıkanması uzvun yada organın kaybı ile sonuçlanabilen acil bir damar hastalığıdır. Bu durum tıpta akut bacak iskemisi yada akut arter tıkanıklığı olarak tanımlanır.

Damar tıkanıklığı ameliyatı nasıl yapılır?​

Bu amaçla, bir yapay damar ya da hastanın kendi toplar damarının bir ucu tıkalı atar damarda tıkanıklığın öncesine, diğer ucu da tıkanıklığın sonrasına dikilir. Böylece, eskiden tıkanıklık içerisinden geçemeyen oksijenden zengin temiz kan, artık bu yan yoldan geçerek tıkanıklık ötesine ulaşır.

Atardamar tıkanırsa ne olur?​

Plak oluşumu koroner arterleri daraltır ve dolayısıyla kalbe giden kan akışını azalır. Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir.
Damar tıkanıklığı ameliyatı ne kadar sürer?
Koroner arter bypass ameliyatları, genellikle 2-4 saat sürmektedir. Minimal invaziv cerrahi kullanılarak ve kalbi durdurmadan yapılan ameliyatlar ise 1-3 saat sürebilmektedir. Akciğer kalp pompası kullanılmadan ve kalp durdurulmadan yapılan bypass ameliyatları sonrasında, hastalar daha kısa sürede iyileşir.
Damar tıkanıklığı ameliyatı nedir?
Kalbin kendi damarlarındaki (koroner arterler) daralmanın ilerisine, vücudun başka yerlerinden alınan damarlarla damar köprüleri oluşturma işlemine “koroner by-pass ameliyatı” (Kalp baypas ameliyatı) denir.
Yani “anjio yapıldı damarım açıldı” diye bir bilgi yanlıştır. Anjio işleminde damar açılmaz, yalnızca tıkalı yani yalnızca sorunlu damar görüntülenir. Damarı düzeltme işlemi anjio sırasında veya sonrasında yapılacak olan BALON veya STENT veya AMELİYAT sırasında olur.
Şah damarlarında darlık ya da tıkanıklığın stent ile tedavisi ise girişimsel nöroradyoloji veya kalp damar cerrahisi uzmanı hekimler tarafından yapılır. Karotis endarterektomi adı verilen açık cerrahi tedavi uygulaması ise sadece kalp damar cerrahları tarafından yapılır.
Kol damar tıkanıklığı nasıl geçer?
Hastanın kolundaki damarın tıkanması yeni ise yani 2 haftayı geçmemiş ise TROMBOLİTİK denen PIHTI ERİTİCİ ilaçlar verilir. Kronik ise yani uzun süreli damar pıhtısı varsa pıhtı eritici ilaçlar istenen sonucu vermez.
Koldaki damar tıkanıklığına ne iyi gelir?
Damar tıkanıklığının giderilmesi için damar açıcı bitki ve gıdalar tüketilmelidir. Özellikle kepekli tahıl, yulaf ezmesi ve fasulye tüketimi de arttırılmalıdır. Yüksek lif oranına sahip olan besinler kötü kolesterolü düşürür. Kötü kolesterolün düşmesi ile birlikte damar tıkanıklığı gibi sorunlar da ortadan kalkar.
 
Geri
Üst