AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Akulerde tarih onemli mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Akülerde tarih önemli mi?​

Öncelikle akülerin üzerinde son kullanma tarihi yazmaz ama akü üretim tarihi, mutlaka yazar. Bir akünün ortalama ömrü ne kadardır, sorusunun yanıtı da akünün üretim tarihinde gizli. Akünün ne zaman üretildiğini bilmek önemli. Akü alırken veya akü taktırırken üretim tarihine mutlaka bakın.

CCA ne anlama gelir?​

Soğuk motor çalıştırma amperleri (Cold cranking amps – CCA) – CCA, aracın motoru soğuk iken çalıştırılabilmesi kritik öneme sahiptir. Akü voltajı kullanılamayan seviyeye düşünceye kadar 0 Fahrenheit derece sıcaklıktaki bir akünün 30 saniye boyunca verebileceği amper sayısıdır.
Akümülatör nedir ne işe yarar?
Akümülatör, Akü, Akımtoplar, Batarya ya da Biriktireç, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaz, araçlarda bulunan elektrik enerjisi kaynağı.

Akünün ömrünün bittiğini nasıl anlarız?​

Peki, akü bitik mi? Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.

Araba akü ömrü ne kadardır?​

Akünün normal şartlarda ömrü 5-6 yıldır. Yani 5-6 yılda bir akü yenilemek normaldir.
Akü raf ömrü ne kadardır?
Akülerin raf ömrü, 25 °C ortam sıcaklığında ortalama 6 ay civarıdır. Ancak uzun süreli depolamalarda sıcaklık derecesine daha fazla dikkat edilmesi gerekir.
Hava soğuduğunda akü milleti kimyasal yapıları itibarı ile daha az güç üretirler. Dolayısı ile, CCA değeri hep CA değerinden düşük olur. Motor ise, soğukken, içindeki yağ daha kalın olduğu için daha zor döner, yani daha fazla güç gerektirir. En iyimser hesapla, 420 – 450 CCA değerinde bir akü anlamına gelir bu.
Bakır kaplı alüminyum (CCA-Copper Clad Aluminum) kablolar, ilk olarak II. Dünya Savaşı zamanında, Almanlar tarafından kablo ihtiyacının karşılanması amacıyla tasarlanmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi akünün görevlerindendir?
Akü, araç motorunun çalışabilmesi için gerekli olan marş basma gücünü sağlar. Araç üzerinde bulunan ve elektriğe ihtiyaç duyan ekipmanların (radyo, aydınlatma, havalandırma vb.) elektrik ihtiyacını sağlayan cihazlardır.

Akünün elektrolit seviyesi ne olmalıdır?​

Elektrolit seviyesi:Akünün elektrolit seviyesinin üzerinde yer alan minimum ve maksimum çizgileri arasında yer alması gerekmektedir. Yaz mevsiminde sıcağın ve buharlaşmanın etkisiyle bu seviye düşebiliyor. Bu durumu fark ettiğinizde akünüze saf su ekleyebilirsiniz.

Biten akü nasıl şarj edilir?​

Akü şarj etme, takviye ve şarj cihazıyla olmak üzere iki şekilde gerçekleşebilir. Akü şarj cihazı ile şarj etmek, daha uzun soluklu bir çözümdür. Akünün değeri 12,40V’un altına düşmüşse akü şarj cihazı ile akü yeniden çalışır hale gelir.
Akü durup dururken neden biter?
Bir arabada sürekli akü neden biter sorusunun en önemli yanıtları, akü kablolarının aşınmış veya gevşemiş olması, elektrik boşalması, şarj sorunları, alternatörün daha fazla güce ihtiyaç duyması ve sert hava koşullarıdır. Bu sorunlardan bir kısmı aküyü tamamen bitirebilir.

2 yıllık akü biter mi?​

Önce kaporta, motor ve varsa torpidodaki şasi kablolarını kontrol edin yada ettirin. Herhangi bir gevşeklik kopukluk varsa dinamoyu değişseniz bile yine 2 yılda biter.

Aküsü biten araba ne kadar sürede şarj olur?​

Şarj süresinin uzunluğu birkaç şeye bağlıdır, ancak genellikle 15 ila 60 dakika arasındadır. Aküyü şarj etmek için sürüş sırasında, alternatör tarafından üretilen gücün doğrudan bataryaya gidebilmesi için radyo gibi elektriği doğrudan kullanan cihazların kapalı konumda olması, şarş süresini kısaltacaktır.
Akü üretim tarihi nasıl anlaşılır?
4 haneli üretim tarihlerinde ilk üç hane yılın gününü, son hane ise yılın kendinisi işaret eder. Örneğin; 1348 üretim tarih kodu akünün 2018 yılının 134. gününde üretildiğini gösterir. Bu da 2018 yılının Mayıs ayına tekabül eder.

Geri