AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Aktivizm nedir hukuk?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aktivizm nedir hukuk?​

Yargısal aktivizm, yargı kararlarının mevcut hukuk yerine kişisel veya siyasi hususlara dayalı olduğundan şüphelenilmesi durumudur. Yargısal aktivizmin tanımı ve hangi yargı kararlarının aktivist olduğu tartışmalı bir siyasi konudur.
Çevre aktivisti ne demek?
Genel aktivist hareket içerisinde önemli bir alan oluşturan çevresel aktivizm hareketi, kuruluşları çevreye duyarlı olmaya, ürün ve hizmetlerin çevre üzerinde olası zararlarını minimize etmeye, sürdürülebilirlik, çevresel sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çağırmaktadır.
Yargısal kısıtlama ne demek?
Yargı kısıtlaması, adli aktivizmin zıttı olarak kabul edilir. Yargısal kısıtlama uygulayan yargıçlar, Anayasanın asıl amacına sıkı sıkıya bağlı olan kararlar verirler. Kararları aynı zamanda, daha önceki mahkemeler tarafından belirlenen emsallere göre karar verdikleri anlamına gelen Stare decisis’ten de alınmıştır.

Yargısal aktivizm nerede kullanılır?​

Aslında, yargısal aktivizm, doğası gereği ne olduğu ortaya konamayacak bir terimdir. Özellikle, Amerikan Anayasa Hukuku’nda sıklıkla kullanılan bu kavramları ele alan kitaplar yanında, söz konusu terimlerin ya da daha doğrusu bu terimlerin kullanılma biçimlerinin eleştirildiği çalışmalar da dikkat çekmektedir.
Aktivist ne iş yapar?
Aktivist belli bir düşünceyi savunan ve bunun için farklı amaçlar doğrultusunda eylemler gerçekleştiren kişidir. İnandığı düşünce doğrultusunda doğru yanlış gerekli olanı yapmak için belli bir eylemi gerçekleştirebilmektedir.
Aktivist ne demek eksi?
escinsel haklari icin ugras veren, escinsel stk’larda kaos gl, lambda , pembe ucgen v.b. bir sey yapmak icin cabalayan insanlara da verilen ad. eşcinseller arasında pompacı olma idealini belirlemiş ve bunun için uğraş verendir.

Tüzüklerin yargısal denetimi hangi mahkeme tarafından yapılır?​

“Anayasa Mahkemesi, kanunların ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç- tüzüklerinin Anayasaya, Anayasa değişikliklerinin de Anayasada gösterilen şekil şartlarına uygunluğunu denetler” haline dönüştürülmüştür.
Yasaların anayasaya uygunluğu için yargısal denetim ne zaman getirilmiştir?
1982 Anayasası’nın orijinal biçimine göre, yargısal denetim yolu olarak ise “soyut norm denetimi” ve “somut norm denetimi” kabul edilmiştir.
Yargının kendi kendini sınırlaması nedir?
Korucu’ya göre, yargısal aktivizm kavramı, en genel hâliyle ele alındığında, anayasallık denetimi yapmakla görevli yargı organlarının olağan yargısal denetim sınırlarını aşması durumudur.

Kadın hakları aktivisti ne demek?​

Sosyal medyanın gücünden faydalanarak toplumsal değişim yaratan kadın aktivistler, kadınları ve erkekleri konuşulması zor konular hakkında fikirlerini paylaşmaya davet ederken, cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda da farkındalık yaratıyor.
Aktivist mesleği nedir?
Tüzük yürürlükten kalktı mı?
2017 yılında gerçekleşen bazı anayasa maddelerindeki değişiklikler ile tüzükler kaldırılmıştır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesi ile birlikte devlet yönetiminde bir takım değişiklikler yaşanmıştır. Bu değişikliklerden bir tanesi de tüzük kavramının anayasadan çıkartılması olmuştur.

Kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimi ile ilk kez hangi anayasa ile kabul edilmiştir?​

Türkiye’de AYM, ilk defa 1961 Anayasası döneminde anayasa değişikliklerini esas açısından denetlemiştir.
Anayasa yargısı ne zaman geldi?
Anayasa Mahkemesinin kuruluşu, görev ve yetkileri, yargılama ve çalışma usulü ile kararlarının niteliği 1961 Anayasası’nın 145 ila 152. maddelerinde düzenlenmiş; buna bağlı olarak 44 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ise 22/4/1962 tarihinde kabul edilmiştir.
Yargısal yaklaşım nedir?
Bu terim, bir yargıcın, bireysel haklarının korunması, daha geniş bir sosyal veya siyasi gündeme hizmet etmesi için yasal emsalleri veya geçmiş anayasal yorumları gözden kaçırdığı bir karar verdiğindeki senaryoları ifade etmektedir.

Yerindelik denetimi ne demek?​

Yerindelik denetiminin en basit şekilde anlatımı şu şekildedir; üst bir birimin altta bulunan bir birimin yapmış olduğu eylem ve işlemlerin yerinde olup olmadığına karar vermesidir. Bunun yanında kamu yararına uygun olup olmamasının da kontrol edilmesi gerekir.
Yerindelik denetimini kim yapabilir?
Bir köy ihtiyar meclisinin almış olduğu bir kararın kaymakamlık tarafından kontrol edilmesi gerekir. Kaymakamlık bu kararın köy ve köy halkına yararı olmayacağına kanaat getirip kararın değiştirilmesine ya da iptaline karar verebilmektedir. Bu şekilde kaymakamlığın yapmış olduğu işlem yerindelik denetimidir.
Yerindelik denetimi yasağı ne demek?
İdari mahkemeler; yerindelik denetimi yapamazlar, yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı veremezler.”

Anayasaya uygunluk denetimine tabi olan norm ve işlemler nelerdir?​

ANAYASA YARGISI
Yerindelik denetimi en çok hangi yetkinin kullanılması için söz konusudur?
Yerindelik denetimi ile ilgili önemli hususlardan birisi de takdir yetkisi ve bağlı yetki kavramlarıdır. Bağlı yetki bulunduğu durumlarda idari işlemin yerindeliğini hukuk kuralları belirlemektedir ve bu durumlarda idarenin söz konusu kurallara uygun davranıp davranmadığı her zaman için denetlenebildiği söylenebilir.
 
Geri
Üst