Aktif tasima hangi durumlarda yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
250.987
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Aktif taşıma hangi durumlarda yapılır?​

Hücre zarı üzerinde bulunan porlardan geçebilen moleküller, bu geçişlerde protein ve enzimlerin yardımını kullanmaktadır. Taşıma esnasında da enerji kullanımı olduğu için canlı hücrelerde aktif taşıma söz konusudur.

Glikoz aktif taşıma ile geçer mi?​

Çünkü glukozun doğal eğilimi, içeri akmak yerine dışarı yayılmak olacaktır. Bunun yerine, hücre aktif taşıma vasıtasıyla daha fazla glikoz molekülü getirmelidir.
* Pasif taşıma için yoğunluk farkı şarttır. Ancak aktif taşıma için yoğunluk farkı şart değildir. * Pasif taşıma olayı ile hücre ve ortamı arasındaki yoğunluk farkı zamanla kaybolur. Ancak aktif taşıma ile yoğunluk farkı korunabilir.
Aktif taşıma örnekleri nelerdir?
Suyu az olan topraklardan osmoz ile su alamayan bitkiler topraktaki suyu aktif taşımayla alırlar. Aktif taşımaya en güzel örnek Na+ – K+ pompasıdır. Sinir hücrelerinin içinde aktif taşıma ile potasyum yüksek yoğunlukta tutulurken, dışında sodyum molekülü yüksek yoğunlukta tutulur.
Aktif taşımayla su alınır mı?
küçük moleküllerin az yoğun oldukları ortamdan çok yoğun oldukları ortama doğru enerji harcayarak gecisidir.tasiyici proteinler ve enzimler yardımıyla gerceklesir.suyun aktif taşıması olmaz.cift yönlü olarak gerçekleşebilir hücre içinden dışına ve hücre dışından içine.canli hücrelerde gerçekleşebilir.

Glikoz nasıl taşınır?​

Karbohidratların sindiriminden oluşan glukoz barsak epitel hücre zarında bulunan Na+-glukoz simport sistemi ile hücre içine alınır. Lümen kısmında bulunan taşıyıcı protein, hem sodyum hem de glukozu bağlar. Sodyum konsantrasyonu hücre dışında daha fazla olduğu için içe doğru bir konsantrasyon gradiyenti oluşur.

Glikoz hücre zarından nasıl geçer?​

Kolaylaştırılmış Difüzyon: Taşıyıcı proteinler aracılığıyla doğrudan zardan geçemeyen maddelerin çok olduğu ortamdan az yoğun olduğu ortama doğru taşınmasıdır. Su ve suda çözünen bazı maddeler, glukoz, amino asit, B ve C vitaminleri, tuzlar, bazı iyonların, suyun büyük kısmı hücre zarından bu şekilde geçer.
Aktif taşıma, küçük moleküllerin (porlardan geçebilen moleküller), az yoğun ortamdan çok yoğun ortama ATP harcanarak geçişidir. Aktif taşımada, hücre zarı üzerindeki porlardan geçebilecek büyüklükteki moleküller, taşıyıcı protein ve taşıyıcı enzimler yardımıyla taşınır.
Difüzyon nedir örnekler?
Difüzyona olanak sağlayan kuvvet yoğunluk farkı olduğundan, difüzyon geçişi iki ortamın yoğunlukları eşitleninceye kadar devam eder. Mürekkebin suda, kolonyanın havada, şekerin çayda, parfüm kokusunun oda içinde yayılması difüzyona örnektir. Difüzyon, maddenin bütün hallerinde farklı hızda ve özellikte görülür.
Aktif taşıma nasıl olur?
 
Geri
Üst