AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Aktif komur uygulamasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aktif kömür uygulaması nedir?​

Aktif kömür, acil serviste doz aşımı tedavisinde sıklıkla kullanılan ince, kokusuz, siyah bir tozdur. Yıllardır doğal ilaç tedavilerinde kullanılmasının yanında günümüzde de diğer kullanımları için birçok kaynak ve DIY (kendin yap) web sitelerinde hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Aktif karbon neyi tutar?​

Aktif Karbon suda istenmeyen Koku,klor,tat gibi fiziki ve kimyasal parametrelerin tutulduğu filtrantlardır.
Kaliteli odun kömürü işe yarayabilir.
Aktif kömür hastaya neden verilir?
Hepimizin bildiği gibi zehirlenmelerde tedavi basamaklarının en başında kişinin zehirlenmeye neden olan etken ile temasını kesme, zehri uzaklaştırma yada absorbsiyonunu azaltma/engelleme yer almaktadır. Bu amaçla gastrik lavaj ve aktif karbon (aktif kömür) uygulaması ilk sıralarda kendilerine yer bulmaktadır.
Aktif karbon nedir nasıl kullanılır?
Özellikle, yağlı ve akneye meyilli ciltlerin yağ dengesini ayarlamak konusunda çok başarılıdır. Aktive karbon uygulaması cilde az miktar su ile karıştırılarak yapılır. Tüm yüze yedirilen aktive karbon 10 dakika kadar ciltte bekletilir ve ardından ılık su ile durulanır.

Aktif karbon kloru tutar mı?​

Aktif Karbon filtresi genelde renk ve koku giderici olarak bilinir. Oysa Aktif Karbon suda istenmeyen başka maddeleri de sudan giderir: serbest klor, serbest ozon, trihalometan tabir edilen klor bileşikleri, bazı organikler, hümik asit, yağ, zirai ilaçlar ve koloidal tabir edilen çok küçük katılar gibi.

Evde aktif karbon nasıl yapılır?​

Aktifleştirmek için kömürü 3 saat daha pişir. Kömürünü (temizlenmiş) metal tencereye geri koy ve tekrar ateşe koy. Kömürün aktifleşmesi için ateşin suyu kaynatacak kadar sıcak olması gerekecektir. Bu sıcaklıkta 3 saat pişirdikten sonra odun kömürü aktif hâle gelecektir.
Hastane öncesi alanda Tek doz 1 gr/kg dozunda uygulanmaktadır. Bazı nadir durumlarda hastane ortamında belli aralıklarla tekrarlanarak uygulanabilmektedir. Aktif karbon uygulaması mümkünse mazogastrik katater takılarak, nazogastrik katater ile mideye verilmek suretiyle yapılmalıdır.
Aktif kömür nasıl verilir?
Aktif kömür Başlangıç dozu olarak 1 g/kg (yetişkin 50-100 g; beş yaş altı çocuk 10-25 g) oral veya gastrik tüple verilir [10,11]. Alınan toksik maddenin miktarı belli ise bunun 10 katı dozda uygulanır.
 
Geri
Üst