Aktif gokadalar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.525
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Aktif gökadalar nelerdir?​

Galaksi çekirdeğinden çıkan güzel kolları dönüş yönünün tersine doğru kıvrılan UGC 6093 aynı zamanda aktif gökada olarak tanımlanıyor. Aktif gökadalar, aktif galaksi çekirdeğine (AGÇ) sahip; AGÇ gökadanın merkezinde, içerdiği maddenin süperkütleli kara deliğe sürüklendiği yoğun bir bölgedir.

Gökadalar şekil olarak kaça ayrılır?​

Yukarıdaki 4 grup galaksinin genel özelliklerini kısaca özetleyelim. 1) Eliptik Galaksiler: Adından da anlaşıldığı gibi elipsoidal ya da küresel bir şekle sahiptirler. 3) Sarmal Galaksiler: Sarmal kol yapılarına sahip disk galaksilerdir. Kendi galaksimiz Samanyolu bu grup içerisinde bulunur.
Peki, Dünya’da 4 farklı tip galaksi vardır?
Tıpkı Dünya’mız, gezegenimize özgür sayısız malzemeden oluştuğu gibi, her galaksi de eşsiz bir gaz, toz ve yıldızların karışımından oluşmaktadır. Dünya’da bir çok ülke olduğu gibi, galaksilerin de kendi içinde farklı tipleri vardır. Şimdi gelin bu farklı tip galaksilere bir bakış atalım: Tanımlanmış 4 tip galaksi tipi vardır.
Hangi galaksilerden biri spiral galaksisidir?
Bunlar; spiral (sarmal) galaksi, çubuklu-sarmal galaksi, eliptik galaksi ve düzensiz galaksidir. Spiral galaksiler Evren’de en yaygın bulunan galaksi tipidir. Samanyolu’na en yakın galaksi olarak bilinen Andromeda Galaksisi bu tipte bir galaksidir. Spiral galaksiler; disk merkezlerinde bir şişkinlik ve halo bölgesine sahiptir.

Eliptik galaksilerin kütlesi nelerdir?​

Eliptik Galaksilerin kütlesinin büyük bir kısmının merkezlerinde bulunan kara delik oluşturduğu düşünülmektedir. Bu tür galaksilerin düşük aktiviteleri vardır ve genellikle düşük kütleli yaşlı yıldızlar bulunur. Çünkü yıldız oluşumu için gerekli olan gaz ve tozlar bulunmamaktadır.

Hangi gezegenlere sahip bir galaksi vardır?​

Gezegenler, birçok farklı ekosistem tiplerinden oluşur. Tıpkı yoğun insan nüfusu olduğu gibi, yoğun yıldız populasyonlarına sahip galaksiler de vardır. Dünya, Güneş Sistemi’nde Samanyolu Galaksisi içerisinde bulunan bir gezegendir. Güneş, galaksi içerisinde dış tarafa 1/4 oranında yakın, merkeze ise 3/4 oranında uzak bir konumda yer almaktadır.
 
Geri
Üst