AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aktif asitlik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aktif asitlik nedir?​

Kolloidler üzerinde adsorbe edilmiş durumda olan hidrojen iyonlar dolayısıyla meydana gelen asitliğe rezerve veya potansiyel asitlik, çözeltide bulunan hidrojen iyonları dolayısıyla oluşan asitliğe ise, aktif asitlik adı verilir.

Asit karakterli toprak nerede bulunur?​

Birincisi ve en yaygın olanı, zamanla toprakta parçalanan organik madde ve minerallerin asidik olması ve toprağı asidik hale getirmesidir. Bu, çam ormanlarında ve turba bataklıklarında sık görülür.
Suyun asitliği artarsa ne olur?
Düşük pH’lı sular korozif oldukları ve bu özellikleri ile birtakım metalleri çözebildikleri için içilmemesi gereken sulardır. Yüksek pH’lı sular özellikle mide rahatsızlığı olanlara ve diyet yapanlara tavsiye edilmektedir. Mide sorunu olanlarda asidite arttıkça, rahatsızlıklar artar.

Toprak neden Asitlenir?​

Azot kaynakları – gübreler, gübre, baklagiller – amonyum içerir veya oluşturur. Bitki doğrudan amonyum iyonlarını emmediği sürece bu, toprak asitliğini artırır. Azot gübreleme oranı ne kadar yüksekse, toprak asitlenmesi o kadar büyük olur. Amonyum toprakta nitrata dönüştürüldükçe (nitrifikasyon) H iyonları açığa çıkar.

Asitli toprak hangisi?​

Asitli toprak nedir? Toprağın pH derecesi 7 ve civarı ise (6.6 – 7.5 arası) nötr kabul edilir. Aşağısı asitli, yukarısı alkalinlidir. Kireç (kalsiyum karbonat) fazla olursa toprak alkalinli olur.
Asidik toprak ne demek?
Toprak koloidleri tarafından tutulan kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi bazik elementler hidrojen iyonları ile değiştirildiğinde topraklar asidik olur. Yüksek yıllık yağış koşulları altında oluşan topraklar daha kurak koşullar altında oluşan topraklardan daha asidiktir.

İçme suyu asit mi baz mı?​

Su asit ya da baz değildir. Yani su nötr bir maddedir.

Su artarsa pH ne olur?​

pH 7’de su nötrdür. Hidrojen iyonları artarsa suyun pH değeri düşer ve su asidik olur. Tam tersi, hidrojen iyonları arttığında pH değeri yükselir ve su alkali hale gelir. İşte bunun için sudaki pH 7’nin aşağısı ise su asidik, pH 7’nin üzeri bazik sudur.
Toprağın asitli olduğu nasıl anlaşılır?
Toprağın pH derecesi 7 ve civarı ise (6.6 – 7.5 arası) nötr kabul edilir. Aşağısı asitli, yukarısı alkalinlidir. Kireç (kalsiyum karbonat) fazla olursa toprak alkalinli olur. Az olursa asitli olur.
 
Geri
Üst