AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aksine hukum bulunmadikca dava olunan seyin degerine veya tutarina bakilmaksizin hangisi tum ticari davalara bakmakla gorevlidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aksine hüküm bulunmadıkça dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın hangisi tüm ticari davalara bakmakla görevlidir?​

Madde 5- (1) Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir.

Asliye ticaret mahkemesinin bulunmadığı yerde ticari davalar nerede görülür?​

Ticari davalara varsa o yerdeki ticaret mahkemesi bakacaktır. Ticaret mahkemesi yok ise o zaman Asliye hukuk mahkemesinde de ticari dava açılabilecektir.

Asliye ticaret mahkemesi nin bulunmadığı yerde ticari dava ve talepler Asliye ticaret mahkemesi sıfatı ile hangi mahkemede görülür?​

Asliye ticaret mahkemesi nin bulunmadığı yerde ticari dava ve talepler Asliye ticaret mahkemesi sıfatı ile hangi mahkemede görülür?
Asliye ticaret mahkemesinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri bu davalara bakmakla görevli olacaktır. Mahkeme yönünden görev, tarafların yapacakları anlaşma ile değiştirilemez. Davanın hangi yer mahkemesinde açılacağı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na (“HMK”) göre belirlenecektir.

7 yaşındaki bir küçüğe miras olarak bir havuz işletmesi kalmıştır bu durumda tacir sıfatı kime aittir?​

7 yaşındaki bir küçüğe miras olarak bir havuz işletmesi kalmıştır bu durumda tacir sıfatı kime aittir?
MADDE 13- (1) Küçük ve kısıtlılara ait ticari işletmeyi bunların adına işleten yasal temsilci, tacir sayılmaz. Tacir sıfatı, temsil edilene aittir.

Asliye ticaret mahkemesi yoksa hangi mahkeme bakar?​

Asliye Ticaret Mahkemesi’nin görevine giren işler dışında kalan tüm uyuşmazlıklar asliye hukuk mahkemesince çözümlenir. Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6762 Sayılı TTK’nın 4. maddesinde hangi davaların ticari dava olduğu sayılmıştır.

Tacir t ticaret mahkemesi bulunmayan bir yerde ticari dava açmak isterse davayı hangi mahkeme açar?​

Asliye ticaret mahkemesi; dava konusunun değerine veya miktarına bakılmaksızın ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevli özel bir mahkemedir (6102 sayılı Ticaret Kanunu m.5/1).

Asliye ticaret mahkemesinin bulunmadığı yerlerde kim bakar?​

Asliye ticaret mahkemesinin bulunmadığı yerlerde kim bakar?
**** Asliye ticaret mahkemesi bulunmayan yargı çevresindeki bir ticari davada görev kuralına dayanılmamış olması, görevsizlik kararı verilmesini gerektirmez; asliye hukuk mahkemesi, davaya devam eder.

Mutlak ticari davalar nerede görülür?​

Mutlak ticari davalar nerede görülür?
Ticari davalar hangi mahkemede görülür? Ticari davalar, Asliye ticaret mahkemelerinin görev alanındadır. Asliye Ticaret mahkemesi olmayan yerlerde, Asliye Hukuk Mahkemeleri, Asliye Ticaret mahkemeleri tarafından incelenmesi gereken ihtilafları çözümlemekle görevlidir.

Bir ticari davada mahkeme öncelikle hangi hükümleri uygulanır?​

(2) Mahkeme, hakkında ticari bir hüküm bulunmayan ticari işlerde, ticari örf ve âdete, bu da yoksa genel hükümlere göre karar verir. MADDE 2- (1) Kanunda aksine bir hüküm yoksa, ticari örf ve âdet olarak kabul edildiği belirlenmedikçe, teamül, mahkemenin yargısına esas olamaz.
 
Asliye ticaret mahkemesi, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın tüm ticari davalara bakmakla görevlidir. Bu durumda, ticari nitelikteki davalara veya çekişmesiz yargı işlerine bakan mahkeme açısından düzenleme yapmaksızın Asliye ticaret mahkemesi yetkilidir.

Ticari davalara ilişkin uyuşmazlıkların görüldüğü yerlerde Asliye Ticaret Mahkemesi bulunmuyorsa, o yerdeki ticaret mahkemesi söz konusu davalara bakacaktır. Eğer o ilde ticaret mahkemesi de yoksa, ticari dava ve talepler Asliye Hukuk Mahkemelerinde Asliye Ticaret Mahkemesi sıfatı ile görülecektir. Ancak, bu durumda dahi mahkeme yönünden görev tarafların anlaşması ile değiştirilemez ve dava hangi yer mahkemesinde açılacağı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre belirlenir.

Bir küçüğe miras olarak kalan bir havuz işletmesi durumunda, küçüğün yasal temsilcisi olan kişi tacir sıfatını almaz. Tacir sıfatı, temsil edilene aittir ve küçüğün kendisine aittir.

Asliye ticaret mahkemesinin olmadığı yerlerde, Asliye Hukuk Mahkemeleri tüm davalara bakmakla görevlidir. Ticaret mahkemesinin yetki alanı dışındaki uyuşmazlıklar bu mahkemelerde çözümlenir. Bu durum, 6762 Sayılı TTK'nın 4. maddesinde hangi davaların ticari dava olduğu belirtilmektedir.

Tacir, ticaret mahkemesi bulunmayan bir yerde ticari dava açmak isterse, Asliye Hukuk Mahkemesi bu dava üzerine bakacaktır. Asliye ticaret mahkemesi, davanın değerine veya miktarına bakılmaksızın ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakan mahkemedir.

Mutlak ticari davalar da ticari mahkemelerde görülür. Asliye Ticaret Mahkemeleri, ticari davaların yargılandığı mahkemelerdir. Asliye Ticaret Mahkemesi bulunmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri, asliye ticaret mahkemeleri tarafından incelenmesi gereken uyuşmazlıkları çözümlemekle görevlidir.

Bir ticari dava esnasında mahkeme, ticari bir hüküm bulunmaması durumunda ticari örf ve adete, bu da olmazsa genel hükümlere başvurur. Teamül, mahkemenin yargısına esas olamaz ve ticari örf ve adetin kabul edildiği belirlenmediği sürece bu doğrultuda karar vermez.
 

Similar threads

Geri
Üst