AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akşam namazı yatsıya kaç dakika kalana kadar kılınır

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Akşam namazı ne zamana dek kılınır?
Akşam namazının vakti; güneşin batması ile başlayıp, Ebû Hanîfe ’ye kadar güneşin batışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder Hz Peygamber (sas), “Akşam namazı vaktinin başlangıcı gün batımı, sonu da ufkun kayboluşudur buyurmuştur (Tirmizî, Salât, 2; 282) Bir rivayette de Hz Peygamber (sas), yatsı namazını şafağın düşmesinden sonradan kılmıştır (Darekutnî, I, 496) Rivayetlerdeki ‘şafak ’ ya da ‘ufuk ’ kelimeleri İmam Ebû Hanîfe ’ye tarafından, kırmızılıktan sonraki beyazlıktır Hem Ebû Hanîfe bu konuda delil olarak, “Akşam namazı vaktinin sonu ufkun karardığı vakittir (İbn Hanbel, elMüsned, XI, 570; bkz Ebû Dâvûd, Salât, 2; Taberânî, Mu ’cemü ’lKebir, XXVII, 160) hadisine dayanmıştır İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed ’le birlikte öteki mezheplere tarafından ise akşam namazının son vakti, güneşin batışından sonraki kızıllık gidinceye değin devam eder Zira hadisteki ‘parlak ’ güneşin batışından sonraki kızıllıktır Nitekim Hz Peygamber (sas), “Aydınlık kızıllıktır O kaybolunca namaz vacip olur buyurmuştur (Dârekutnî, esSünen, I, 506; bkz Muvatta, Vukûtu ’sSalât, 23; Zeylaî, Nasbu ’rrâye, I, 233)
*
 
Akşam namazı, güneş batışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar kılınır. Hz. Peygamber (sas), "Akşam namazı vaktinin başlangıcı gün batımı, sonu da ufkun kayboluşudur" buyurmuştur. Bir başka rivayette de yatsı namazının şafağın düşmesinden sonra kılınmasına dikkat çekilmiştir. İmam Ebû Hanîfe'ye göre ise akşam namazının son vakti, güneşin batışından sonra kızıllık kayboluncaya kadar devam eder. İmam Ebû Hanîfe, akşam namazının vaktinin sonunu "ufkun karardığı vakit" olarak belirlemiştir.

Bu durumda, akşam namazı için belirlenen vaktin sonu ufkun karardığı zamandır. Diğer mezheplere göre ise akşam namazı vakti, güneşin batışından sonraki kızıllık gitmeye kadar devam eder. Güneş batışından sonraki kızıllık kaybolduğunda namazın kılınması uygun olur. Hz. Peygamber (sas), "Aydınlık kızıllıktır. O kaybolunca namaz vacip olur" şeklinde de bu konuda bilgi vermiştir.

Dolayısıyla, akşam namazı vakti güneşin batışından sonra belirli bir süre devam eder ve en güvenilir referanslar İslam alimlerinin yorumları ve Hz. Peygamber'in hadisleridir. Namazın vaktini doğru bir şekilde belirleyerek ibadetlerimizi zamanında yerine getirmek önemlidir.
 
Geri
Üst