AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akrozom reaksiyonu ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Akrozom reaksiyonu ne işe yarar?​

Akrozom Reaksiyonu Zona pellusida oogenezis esnasında oosit ve folikül hücreleri arasındaki ilişkiyi destekler, gelişimleri boyunca oositleri, yumurtaları ve embriyoları korur. Ayrıca fertilizasyon anında ve sonrasında ovulasyonla atılmış yumurta ve sperm arasındaki etkileşimi de kontrol eder.

Akrozom ne salgısı yapar?​

İçerisinde golgi aygıtı ve lizozom gibi organelleri bolca ihtiva eder. Ayrıca, içerdiği enzimler sayesinde dişi yumurta hücresi olan oositin çevresini saran zarların(zona pellucida ve corona radiata) eritilmesini sağlar.
Akrozom nasıl oluşur?
Sperm zona pellusidaya bağlandığında spermin başında bulunan spesifik reseptörler aktive olur ve ekzositoz gerçekleşir.Sperm plazma membranı ile dış akrozomal membran birleşince akrozom içeriği dışarı çıkar.

Fertilizasyon fizyolojik olarak nerede gerçekleşir?​

Fertilizasyon ya da halk arasında yaygın olarak bilinen adıyla döllenme, doğal yollarla oluşan gebeliklerde fallop tüplerinde gerçekleşir. Yumurtanın çatladıktan sonra atıldığı fallop tüpleri, yumurtalıklarla rahim arasındaki kanal benzeri yapıdır. Yumurta, fallop tüplerine atıldıktan sonra 24 saat kadar canlı kalır.

Fertilizasyon kaç saat sürer?​

ve 7 saat sürer.
Kortikal reaksiyon ne demek?
Kortikal reaksiyon, döllenme zarının oluşması reaksiyonudur. Döllenme zarı meydana geldikten sonra plazma zarına bağlı Ca iyonları sitoplazmaya geçer. Ca iyonu artışı ile zar geçirgenliği artar. Na iyonu içeri girerken H iyonları dışarı çıkar.
Akrozom reaksiyonu: Spermin, zona pellusida’ ya bağlanması sırasında sperm plazma zarı ile akrozom dış zarının kaynaşması ve sperm başına bulunan spesifik reseptörlerin aktive olmaları sonucunda akrozom bulunan enzimlerin eksozitoz ile dışarıya verilme olayıdır.
Gebelik başlangıcı yumurtalıklardan atılan yumurtanın uygun zamanda (atıldıktan 12-24 saat süre içinde) cinsel birleşme olması ile erkekten gelen spermin (dişi genital yollarında 48-72 saat yaşayabilir) döllenmesi (fertilizasyon) ile başlar. Yumurta ve sperm Fallop tüpünün içinde buluşur ve döllenme burada olur.
Zigot oluşumu nerede meydana gelir?
Döllenmiş yumurta (zigot), tüplerde bölünerek çoğalır ve 3-4 gün içinde rahme ulaşır. Rahmin iç tabakasına yerleşmesi toplam 7 gün içinde olur. Artık gebelik oluşmuştur ve zigot rahme gömülerek gelişimini sürdürür. Zigot, döl yatağına yerleştikten sonra hücrelerin bir kısmı bebeği oluşturur.
 
Geri
Üst