Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Akromegali nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.658
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akromegali nasıl anlaşılır?​

Akromegali Hastalık Belirtileri
- El ve ayaklarda büyüme.
- Kaba yüz görünümü
- Yağlı, kalınlaşmış deri, küçük deri çıkıntıları
- Aşırı terleme ve vücut kokusu.
- Yorgunluk ve kas güçsüzlüğü
- Seste kalınlaşma.
- Horlama.
- Görme bozukluğu.

Akromegali kronik hastalık mıdır?​

Akromegali kronik hastalık mıdır?
Cerrahi öncesi veya sonrası ilaç tedavisi de verilebilmektedir. Ancak tedavide esas cerrahidir. Bazı vakalarda gamma knife denilen ışın tedavisi de verilebilmektedir. Kronik bir hastalık olup ömür boyu kontrol gerekmektedir.

Akromegali testi nasıl yapılır?​

Biyokimyasal tanı standart 2 saat süresince 75 gr glukoz ile yapılan şeker yükleme testi sırasında GH ölçümleri ile yapılır. Normal bireylerde GH OGTT’ye yanıt olarak azalırken, akromegaliklerde bu baskılanmanın olmaması veya yetersiz olması akromegali tanısında artık altın standart olarak kabül görmektedir.

Akromegali sebebi nedir?​

Akromegali sebebi nedir?
Akromegali, büyüme hormonunun fazla salgılanması sonucu ortaya çıkan nadir bir rahatsızlıktır. Hipofiz bezinin aşırı hormon salgılaması tümöre yol açar. Bu tümör el, ayak, yüz bölgesi başta olmak üzere kemik yapısında, bedenin çeşitli organlarında fazla büyümeye neden olur.
Yüz hatlarında kabalaşma, alt çenenin ve alnın öne doğru çıkması, diş aralıklarının genişlemesi, burnun, dudakların ve dilin büyümesi, ciltte yağlanma ve kalınlaşma, terleme, görme bozukluğu ve baş ağrısı akromegali belirtileri arasında yer almaktadır.
El ve ayak büyümesi neden olur?​
Akromegali hipofiz bezinden büyüme hormonu üretiminin artışı ile karakterize bir hastalıktır. Bu durumda el, ayak ve yüz kemiklerinde aşırı büyümeler olur. Genel olarak orta yaşta bulunan yetişkinleri etkiler. Akromegali hastalığı, çocukluk çağında ve büyüme plakları kapanmadan meydana gelirse devlik oluşur.

Akromegali kaç yaşında görülür?​

Akromegali kaç yaşında görülür?
Akromegali, genellikle 30-50 yaş aralığında görülür ancak ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Akromegali iyileşir mi?​

İyileşme süresi oldukça hızlıdır. Bazı akromegali hastalarında tümörün yeri ve boyutuna göre ilaç tedavisi, açık cerrahi veya stereotaktik radyocerrahi de uygulanabilmektedir.

Akromegali tedavi edilmezse ne olur?​

Akromegali tedavi edilmezse ne olur?
Akromegali hastalığı tedavi edilmezse hastalarda diabetes mellitus, yüksek tansiyon, kalp kası tutulması sonucu kalp yetmezliği görülür. Akromegali hastalığının %90 ı hipofiz bezindeki tümörden kaynaklanır. Bu tümör optik sinire baskı yaptığı için görmede darlık bitemporal hemianopsia olur.

Akromegali öldürür mü?​

Akromegali, tedavi edilmediğinde önemli yaşamsal rahatsızlıkların gelişmesine neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Hastalık toplum geneliyle karşılaştırıldığında mortalite (ölüm oranı) 2-4 kat artmıştır.

El neden büyür?​

El neden büyür?
Aşırı salgılanan büyüme hormonu nedeniyle büyüme potansiyeli olan her dokuda büyüme olur. Özellikle hastanın da dikkatini çeken ellerde, ayaklarda ve yüzde büyüme görülür. Büyüme hormonu fazla salınımına beynin alt kısmında gözlerin orta arka noktasında bulunan hipofiz bezindeki iyi huylu bir tümör neden olmaktadır.
Akromegali sonradan olur mu?​
Nadir durumlarda akromegali, akciğerler, pankreas, beyin ya da vücudun başka bir bölgesindeki bir tümörden de kaynaklanabilir. Bazen aileden geçer, ancak çoğu zaman kalıtsal değildir. En sık orta yaşlı insanlarda görülmekle birlikte, her yaşta olabilir.

Akromegali ilerlerse ne olur?​

Akromegali ilerlerse ne olur?
Akromegali hastalığı büyüme hormonunun fazla olmasına bağlı komplikasyonlara neden olur. Akromegalinin fiziksel ve iskelet değişiklikleri hastaların yaşam kalitesini bozar. En önemli komplikasyonlar ise hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları ve kolon, tiroid, meme kanseri gibi ikincil kanserlerin gelişmesidir.

Akromegaliye neden olan hormon?​

Akromegali, vücut yüksek seviyede büyüme hormonu ürettiğinde ortaya çıkan nadir fakat ciddi bir tıbbi durumdur. Akromegali, vücut yüksek seviyede büyüme hormonu ürettiğinde ortaya çıkan nadir fakat ciddi bir tıbbi durumdur. Akromegali vücudun kemiklerini ve dokularını etkiler ve anormal şekilde büyümelerine neden olur.

El küçüklüğü neden olur?​

El küçüklüğü neden olur?
Yaşıtlarına göre daha kısa boy ve daha az gelişmiş kaslar, küçük el ve ayaklar ve düşük kan şekeri, çocuklarda büyüme hormonu eksikliğinin bazı belirtileridir.
 
Akromegali hastalığının belirtileri arasında el ve ayaklarda büyüme, kaba yüz görünümü, yağlı ve kalınlaşmış deri, küçük deri çıkıntıları, aşırı terleme, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, seste kalınlaşma, horlama ve görme bozukluğu gibi belirtiler yer alır. Hastalığın kronik bir hastalık olduğu ve ömür boyu kontrol gerektirdiği belirtilmektedir.

Akromegali tanısı genellikle bir biyokimyasal test olan şeker yükleme testi ile konulur. Normal bireylerde büyüme hormonunun şeker yükleme testine verdiği tipik cevap, akromegali hastalarında görülmez ya da yetersizdir. Bu nedenle bu test, akromegali tanısında altın standart olarak kabul edilmektedir.

Akromegali genellikle hipofiz bezinde aşırı büyüme hormonu salınımı sonucu ortaya çıkar. Bu fazla salgılanan hormon, kemik yapısında, bedenin çeşitli organlarında ve ciltte büyümeye neden olur. Yüz hatlarında kabalaşma, diş aralıklarının genişlemesi, ciltte yağlanma ve kalınlaşma gibi belirtiler ortaya çıkar.

El ve ayak büyümeleri de akromegali hastalığının belirgin özelliklerindendir. Hipofiz bezinden salgılanan fazla büyüme hormonu, vücuttaki doku ve kemiklerin aşırı büyümesine neden olur. Bu durum genellikle orta yaşlı yetişkinleri etkiler.

Akromegali genellikle 30-50 yaş aralığında görülse de ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Hastalık, tümörün yeri ve boyutuna göre ilaç tedavisi, açık cerrahi veya stereotaktik radyocerrahi gibi tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir. Hastalık tedavi edilmezse, yaşamsal riskler artabilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Akromegali tedavi edilmediğinde kalp sorunları, yüksek tansiyon, diyabet, kalp kası tutulması ve görme problemleri gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle tedavi süreci oldukça önemlidir ve uzman sağlık profesyonelleri tarafından takip edilmelidir.
 
Geri
Üst