- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Aklın görevi nedir?
Aklın en önemli görevlerinden biri dış dünyadan mal- zeme alarak bilgi üretmesi, gerçekle gerçek olmayanı birbirinden ayırmasıdır. İnsanın her türlü eylemine anlam kazandıran ve onun sorumlu tutulmasını gerektiren yine akıldır (Emiroğlu 1998, Köle 2013).Akıl Kitligi nedir?
Bir insanda zekâ var ve düşünememe sorunu yaşıyorsa mutlaka onda akıl kıtlığı vardır. Bu da onun aklını aldığı yerin sorunlu olduğunu gösterir. Konuyu eğitimle ilişkilendirmemin nedeni, az çok herkeste var olduğunu düşündüğümüz zekâyı besleyecek, toplumu güruh olmaktan kurtaracak olanın eğitim olmasındandır.
Akıl iman ilişkisi nedir?
Akıl-İman ilişkisinde birlik tezi görüşü, “bağdaşmazcılığın” tam tersi kutbunda yer alan görüştür. “Birlik tezi” dinin bütünüyle rasyonel olduğuna, akıl yoluyla anlaşılabileceğini öne sürer. Bu görüşün temelinde iman ile aklın aynı hakikatin farklı görünümlerini ortaya koymasıdır.Akıl nedir ne anlama gelir?
“Akıl (logos, epistêmê, intellectus, intelligentia, ratio, entendement, understanding) geniş kapsamıyla kösnüllüğün karşısındaki zekâ olan düşünme gücüdür. Daha dar bir kapsamdaysa akıl, anlayış karşısında ruhun bir bütün olarak anlama, (doğru) kavrama (soyutlama) hükme varma kapasitesidir.
Gerçeğin kavranmasında akıl ve inanç yol göstericidir. İnanılan ve inancın ilkeleri akılla uyumludur. İnsan; kendi ve çevresindeki düzeni, incelikleri ve değerleri inanç ile akıl arasında kuracağı doğru ilişki sayesinde kavrayabilir. İnanç, insanın ilkel yönünü terbiye ederek gerçeği anlamasını sağlar.
İman ve bilgi ilişkisi nedir?
Bilgisiz iman olmaz. İslam dini, iman eden kişilere her zaman bilgiyi, araştırmayı, öğrenmeyi söyler ve bilgiyi destekler. İslam dini her zaman bilgiyi iman ile doğru orantılı tutar çünkü İslam dini için doğru bilgi fazlasıyla önemlidir, çünkü yanlış bilgi, bilgisizlikten daha da kötüdür.