AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akkuyu ne kadar elektrik uretecek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.187
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akkuyu ne kadar elektrik üretecek?​

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yılın her günü, günün 24 saati çalışarak 4 bin 800 megavatlık kurulu gücüyle elektrik üretecektir. Bu tesis, tek başına ülkemizin ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak elektrik üretimi gerçekleştirecektir.

Nükleer enerji ülkemizde ve dünyada ne durumdadır?​

Nükleer enerji ülkemizde ve dünyada ne durumdadır?
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) verilerine göre dünyada toplam enerji ihtiyacının ,5’i toplam 437 adeti bulan nükleer santralden üretilmektedir. Türkiye’nin de içinde bulunduğu 16 ülkede 72 adet nükleer santral yapım aşamasındadır.

Nükleer santraller kapanıyor mu?​

Nükleer santraller kapanıyor mu?
Cuma gecesi itibariyle kapatılan Brokdorf, Grohnde ve Gundremmingen C reaktörleri, 30 yıldan fazla süredir hizmet veriyordu. Ülkede kalan son üç nükleer santral olan Isar 2, Emsland ve Neckarwestheim II ise 2022’nin sonunda kapatılacak.

Sinop Nükleer Santrali Türkiye’nin yüzde kaç elektriğini karşılayacak?​

1. ve 2. ünitelerde üretilecek elektriğin yüzde 70’i ile ünite 3. ve 4. ünitelerde üretilen elektriğin yüzde 30’unu her ünitenin devreye girmesinin ardından 15 yıl süresince Türkiye Cumhuriyeti tarafından 12.35 ABD senti/kWh tarifesiyle satın alınacaktır.

1 kg uranyumdan ne kadar enerji üretilir?​

1 kg uranyumdan ne kadar enerji üretilir?
1 kg U-235 izotopunun fisyon yapması sonucu açığa çıkan enerjinin yaklaşık 1.3 milyon kg kömürünkine eşdeğerdir. Yaklaşık 22 milyar KJ enerji ortaya çıkacaktır.

Nükleer enerji türkiyede nerelerde var?​

Nükleer enerji türkiyede nerelerde var?
Akkuyu Nükleer Santrali
S. | Santral Adı | İl
1) | Akkuyu Nükleer Santrali | Mersin
2) | Sinop Nükleer Santrali | Sinop
3) | İğneada Nükleer Santrali | Kırklareli
Nükleer enerji en çok hangi ülkede?​
Hangi Ülkenin Kaç Nükleer Silahı Var: ABD : Toplam 7000 (1750’si aktif) Rusya : Toplam 7300 (1790’ı aktif) İngiltere : Toplam 215 (120’si aktif)

Hangi ülkeler nükleer santralleri kapatıyor?​

Hangi ülkeler nükleer santralleri kapatıyor?
Bazı ülkeler ise şu anda nükleer enerji santralleri işletmesine rağmen nükleer enerjiyi aşamalı olarak sonlandırmayı planlıyor. Bunlar Belçika, Almanya, İspanya ve İsviçre’dir.

Nükleer santralin ne gibi zararları vardır?​

Nükleer santralin ne gibi zararları vardır?
Santralin radyoaktif atıkları insan ve çevre sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Olası bir nükleer kazada insan yaşamını yıkıcı etkileri vardır. Nükleer enerji santralleri havaya belirli bir miktarda göz ardı edilebilecek düzeyde karbondioksit salınımı yapar. Olası sızmalarda su ve çevre kaynakları kirlenir.
 
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yılda 4 bin 800 megavatlık elektrik üretecek ve bu da ülkemizin ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak. Nükleer enerji konusunda dünya genelinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı verilerine göre toplam enerji ihtiyacının %10,5'i nükleer santrallerden karşılanmaktadır. Ayrıca 16 ülkede 72 nükleer santral yapım aşamasındadır.

Sinop Nükleer Santrali ise üretilecek elektriğin yüzde 70'ini 1. ve 2. ünitelerle, yüzde 30'unu da 3. ve 4. ünitelerle sağlayarak Türkiye'nin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Bu elektrik 12.35 ABD senti/kWh tarifesiyle satın alınacaktır.

1 kg uranyumun fisyon yapması sonucu açığa çıkan enerji, yaklaşık olarak 1.3 milyon kg kömürün enerjisiyle eşdeğerdir ve 22 milyar KJ enerji sağlar.

Nükleer enerji konusunda Türkiye'de Akkuyu Nükleer Santrali Mersin'de, Sinop Nükleer Santrali Sinop'ta ve İğneada Nükleer Santrali Kırklareli'nde bulunmaktadır.

Dünya genelinde nükleer enerji kullanımı en çok ABD, Rusya ve İngiltere gibi ülkelerde yoğunlaşmaktadır. Nükleer enerjinin yanı sıra bazı ülkeler, örneğin Belçika, Almanya, İspanya ve İsviçre, nükleer santralleri aşamalı olarak kapatma planları yapmaktadırlar.

Nükleer santrallerin zararları insan ve çevre sağlığı için büyük riskler oluşturabilir. Radyoaktif atıkların doğru şekilde bertarafı gereklidir. Ayrıca olası nükleer kazaların insan hayatına ve çevreye büyük zararları olabilir. Santraller ayrıca karbondioksit salınımına da sebep olabilir ve olası sızıntılar çevre kirliliğine neden olabilir.
 
Geri
Üst