Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Akkoyun devletini kim yikti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.342
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akkoyun devletini kim yıktı?​

Osman Bey 1435’te Karakoyunlular’a karşı savaşırken öldü. Kara Yülük Osman Bey’in ölümünden sonra, oğulları arasında iktidar kavgası başladı ve Akkoyunlu Devleti eski gücünü yitirdi. Kara Yülük Osman Bey’in torunu Uzun Hasan, 1453’te Diyarbakır’ı ele geçirerek iktidar kavgalarına son verdi.

Karakoyunlular Türk mü?​

Karakoyunlular Türk mü?
Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti (Azerice:Qaraqoyunlu dövləti, Farsça: قره قویونلي), başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlet.

Karakoyunlular kurt mu?​

Karakoyunlular kurt mu?
Karakoyunlu konfederasyonunda Karamanlu, Âyinlu (Kürt kökenli-F.B.), Hacılu, Döger diye anılan aşiretlerle ayrıca tamamı Kürt olan Süleymanî, Zırkî ve Mahmûdî aşiretleri vardı. Akkoyunlularda ise Arabgirlu, Duharlu, Ağamlu, Bozdoğan, Çepni, İnanlu vs gibi Türkmen oymakları söz konusuydu.

Karakoyunlu Yörükleri nerede?​

Karakoyunlu Yörükleri Benim atalarım Türkiye deki ilk yerleşkesi Iğdır olarak bilinir.

Akkoyunlu devletinin yıkılmasına neden olan savaş?​

Akkoyunlu devletinin yıkılmasına neden olan savaş?
Otlukbeli Savaşının Nedenleri ve Sonuçları Otlukbeli Savaşı’nın en önemli nedeni, Akkoyunlu Devleti’nin Osmanlı’ya galip gelmek için diğer devletlerle yaptığı anlaşmalardır. Uzun Hasan’ın Venedikliler ile birlik içerisine girmesi savaşı tetikleyen bir etkendir.

Akkoyunlu savaşı nerede?​

Akkoyunlu savaşı nerede?
1473 Erzincan yakınlarındaki Otlukbeli mevkiinde Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı Ordusu Uzun Hasan komutasındaki Akkoyunlu Ordusu ile karşı karşıya gelmiş ve Otlukbeli Vadisi’nde savaş gerçekleşmiştir. Otlukbeli Savaşı Osmanlı Devleti’nin kesin galibiyet ile sonuçlanmıştır.

Metina Aşireti Kürt mü?​

“Metina aşireti bölgenin en büyük Kürt aşiretidir. Aşirete mensup bir milyondan fazla insan vardır. Bu insanlar Türkiye’nin çeşitli şehirlerine dağılmış durumdadır. Yıllarca süren kavgaların son bulması için Diyarbakır’da bir dernek kurduk.

Uzun Hasan Türk mü?​

Uzun Hasan Türk mü?
Uzun Hasan, 1423 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. Oğuzların Bayındır boyundan, Akkoyunlu Hanedanının kurucusu Kara Yülük Osman’ın torunudur. Babası Celaleddin Ali Bey’dir. Bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye’nin bir bölümünü kapsayan bir coğrafyada 1453-1478 yılları arasında hüküm sürmüştür.

Karakoyunlu Yörükleri kimdir?​

Karakoyunlu Yörükleri kimdir?
Karakoyunlu aşireti mahallelere ayrılmış değildir. Kışlak ve yaylaklarında otlaklarına göre topluluklar halinde yaşayan Karakoyunlular bir muhtarın idaresinde hareket ederler. Adlarını sahip oldukları Karakoyun sürülerinden almışlardır. Karakoyunlular; Karaboynuz, Cumalı, Gebiz tarafında kışlarlar.

Akkoyunlu Devletinin yıkılmasından sonra Iran coğrafyasında hangi devlet etkili olmaya başlamıştır?​

Durumdan Şâh İsmâil faydalandı. Gerek Akkoyunlular’dan, gerek Karakoyunlular’dan dağınık Türkmen zümrelerini, propaganda ettiği dinî heyecanın katkısı ile bir araya getirerek teşkil ettiği kuvvetlerle Tebriz’i zapt ederek (1502) Safevî Devleti’ni kurdu.

Akkoyunlular hangi savaş ile yıkıldı?​

Akkoyunlular hangi savaş ile yıkıldı?
Otlukbeli Savaşı tarihi, özeti, önemi, neden ve sonuçları hakkında tüm bilgileri hazırladık. Akkoyunlu Devleti ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen savaşın galibi Osmanlı Devleti olmuştur. Otlukbeli savaşı 11 Ağustos 1473 tarihinde gerçekleşmiştir.

Osmanlı Devleti Otlukbeli muharebesini hangisi ile yapılmıştır?​

Osmanlı Devleti Otlukbeli muharebesini hangisi ile yapılmıştır?
Otlukbeli Muharebesi ya da Başkent Muharebesi, 11 Ağustos 1473 tarihinde Osmanlı padişahı II. Mehmed ile Akkoyunlu sultanı Uzun Hasan arasında yapılmış bir meydan muharebesidir.

Fatih Sultan Mehmet hangi Savaşı kaybetti?​

Racova Muharebesi veya Vaslui Muharebesi (Rumence: Podul Înalt), 10 Ocak 1475’te Boğdan Prensliği komutanı III. Ştefan ile Osmanlı Devleti komutanı Hadım Süleyman Paşa arasında yapılmıştır….
Racova Muharebesi
bilinmiyor | 40.000+
Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti (Azerice:Qaraqoyunlu dövləti, Farsça: قره قویونلي), başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

Akkoyunlular Türk mü?​

Akkoyunlular Türk mü?
Akkoyunlu devleti de kurulmuş olan o Türk devletlerinden birisidir. Akkoyunlu devleti Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir Türk devletidir.

Karakoyunlular Alevi mi?​

Karakoyunlular Alevi mi?
Karakoyunlu lar bir aşiret bir devlet bir alevi topluluğu değildir.

Akkoyunlular Sünni mi?​

Şimdiye kadar araştırmacılar genel olarak Akkoyunluları Sünni olarak nitelendirmiş, bununla da kalmayıp hükümdarlarını samimi, katı, hatta mutaassıp Sünni olarak tasvir etmiştir.

Akkoyunlular hangi mezhepten?​

Akkoyunlular hangi mezhepten?

Akkoyunlular Anadoluda mı?​

Akkoyunlular Anadoluda mı?
Dönem dönem olmak üzere Akkoyunlu Devleti, Doğu Anadolu, Irak ve Azerbaycan topraklarında hüküm sürmüştür. Kurucusu Oğuzların Bayındır boyuna mensup olan Karayülük Osman Bey’dir. Kurucusunun kökeni kaynak alınarak devlete Bayındıriyye Devleti de denmektedir.

Safevi hanedanı Alevi mi?​

Başlangıç tarihinden beri bu toplum, Şeyh Ali’nin etkisiyle Şiî-Bâtınî, yani tasavvuf’un Alevî-Bektâşî tarikatına bağlı oldukları bilinmektedir. 1447’de tarikatın başında bulunan Şeyh Cüneyt İran’da siyasi bir güç halinde olan Alevî-Bektâşî, yani tasavvufun Şiî-Bâtınî tarikatına mensup bir müslümandır.
 
Akkoyunlu Devleti, tarih boyunca önemli bir Türk devleti olarak varlığını sürdürmüştür. Otlukbeli Savaşı, Akkoyunlu Devleti'nin Osmanlı'ya karşı yaşadığı önemli bir mücadeledir ve sonucunda Akkoyunlular yenilmiştir. Bu savaş, 11 Ağustos 1473 tarihinde Erzincan yakınlarındaki Otlukbeli mevkiinde gerçekleşmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Uzun Hasan komutasındaki Akkoyunlu Ordusu arasında yapılmıştır.

Akkoyunlu Devleti'nin yıkılmasının ardından İran coğrafyasında Safevî Devleti etkili olmaya başlamıştır. Şah İsmail, Akkoyunlu ve Karakoyunlu topraklarında propaganda çalışmaları yaparak Safevî Devleti'ni kurmuştur. Böylece bölgede Safevîler'in egemenliği başlamıştır.

Akkoyunlular Türk kökenli bir devlet olup, Akkoyunlu devleti de diğer Oğuz Türkleri tarafından kurulmuş bir Türk devletidir. Karakoyunlular da Türk kökenli bir devlet olup, Oğuz Türklerinden gelmektedir. Her iki devlet de Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Akkoyunluların mezhebi konusunda genel olarak Sünni oldukları kabul edilmektedir. Araştırmacılar, Akkoyunlu hükümdarlarını Sünni ve samimi olarak nitelendirmişlerdir.

Karakoyunluların Alevi olmadığı ve alevi topluluğu olmadığı belirtilmektedir. Karakoyunlu devleti, bir Türkmen devleti olup, dinî yapılarıyla ilgili belirli bilgiler bulunmamaktadır.

Safevi Hanedanı ise başlangıç tarihlerinden itibaren Şeyh Ali'nin etkisiyle Şiî-Bâtınî Alevî-Bektâşî tarikatına bağlı olduğu bilinmektedir. Şiî-Bâtınî tarikatı, Alevî-Bektâşî yani tasavvufun bir dalı olarak kabul edilmektedir.
 
Geri
Üst