Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Akın Birdal

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38
Akın Birdal Biyografisi
Bir dönem İnsan Hakları Derneğinin başkanlığını yaptı.
Akın Birdal, 2 Ocak 1948 tarihinde Niğde’de doğmuştur. Babasının adı Gafur, annesinin adı Melek’tir. İlkokul ve ortaokulu Niğde’de okudu. Liseyi de bitirdikten sonra 1966 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde üniversite eğitimine başladı ve 1970 yılında Ziraat Fakültesi Toprak İlmi Bölümünden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Niğde Gençlik Derneği Başkanlığı yapan Akın Birdal, Ziraat Fakültesi Talebe Cemiyeti’nde de görev aldı. 1973 yılında Gazi Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamladı.
Akın Birdal, yüksek lisansını yaptığı yıllarda Ziraat Mühendisleri Birliği r Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Odası Merkez Yürütme Kurullarında görev yaptı. 1977 yılında kır yoksullarının ekonomik, demokratik mücadele örgütü KÖY-KOOP’un Niğde Birlik Başkanlığını yaptı. Aynı zamanda KÖY-KOOP’un merkez yönetim kurulundaydı ve Eğitim, Örgütlenme, Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı görevini yürüttü.
1977-1980 yılları arasında Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yaptı. Aynı dönemde, Gazi Üniversitesi Kooperatifçilik Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra KÖY-KOOP yöneticileriyle birlikte Mamak Askeri Cezaevi’nde bir yıl tutuklu kaldı. Buradan çıktıktan sonra, 3 yıl 1981-1984 yılları arasında bakkal dükkanı işletti. 1984 yılında yargılandığı tüm davalardan beraat etti ve peyzaj mimarlığı alanında çalışmaya başladı.
1986 yılında kurulan İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 1986Genel Sekreterliği görevini yerine getirdi. 1992 yılından 1999 yılına kadar ise İHD Genel Başkanlığını yaptı. 12 Mayıs 1998 tarihinde Ankara‘da bulunan İHD Genel Merkezinde iki kişinin silahlı saldırısına uğradı. Vücuduna 6 kurşun isabet eden Akın Birdal, saldırıdan ağır yaralı olarak kurtuldu.
1995 ve 1996 yıllarında 1 Eylül Dünya Barış Günleri’nde Mersin ve Ankara’da yaptığı konuşmalardan dolayı mahkeme tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1999 ve 2000 yıllarında hapse girdi. Bu mahkûmiyetleri nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın uyarısıyla, İHD Genel Başkanlığı’ndan ayrılmak zorunda kaldı.
13 Nisan 1997’de Susurluk kazasına ilişkin düzenlediği basın toplantısından dolayı, Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı ancak bu davadan beraat etti.
1995 yılında genel seçimlerde Emek-Barış ve Özgürlük blokunun Mersin Milletvekili Adayı oldu. Ancak seçilemedi. 2002 yılında yine Emek-Barış ve Demokrasi blokunun Mersin adayı oldu ama bu sıralarda aldığı mahkûmiyet kararı nedeni ile YSK tarafından reddedildi.
1994 yılında kurulan Birleşik Sosyalist Parti (BSP) ve 1996 yılında kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)’nin kurucusu üyesi olan Akın Birdal her iki partide de PM üyeliği yaptı. 2002 yılında kurulan Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanlığı görevini 2 yıl süreyle yürüttü. 2004 yılında ise merkezi Paris’te bulunan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’na Başkan Yardımcısı olarak seçilince partisinden ayrıldı. Bu yeni görevine 2007 yılına kadar devam etti.
SDP Onursal Başkanı olan Akın Birdal, 22 Temmuz 2007 tarihinde genel seçimlerinde Diyarbakır‘dan bağımsız aday oldu ve seçilerek TBMM‘ye milletvekili olarak girdi. Milletvekili seçildikten sonra Demokratik Toplum Partisi (DTP)’ye katıldı.
Akın Birdal, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan Yerel Seçimleri’nde DTP istanbul Belediye Başkan Adayı oldu.
Akın Birdal, Gülşen Ülker ile evlendi. Eşi 12 Ekim 2015 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etti. Güneş Birdal ve Evren Birdal-Sharma adlarında iki kızı vardır.
Kitapları : 2001 – Sol elim: Ulucanlar’dan notlar 2002 – Cansuyu 2003 – Betula: öküler
 
Akın Birdal, Türkiye'de insan hakları alanında önemli bir isim olarak bilinir. Niğde'de doğmuş ve eğitim hayatına Ankara Üniversitesi'nde başlamıştır. Ziraat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra iş hayatına atılmış, ancak siyasi faaliyetleri nedeniyle pek çok zorlukla karşılaşmıştır.

İnsan hakları mücadelesindeki etkin rolüyle tanınan Akın Birdal, İHD'nin genel başkanlığını yapmış ve bu süreçte çeşitli saldırılara maruz kalmıştır. Bir saldırı sonucunda ağır yaralanmış ve hapse girmiştir. Ancak hapse girdiği dönemlerde bile insan hakları mücadelesinden vazgeçmemiştir.

Siyasi hayatı da oldukça renkli olan Akın Birdal, çeşitli partilerde aktif olarak görev almış ve hatta milletvekili seçilmiştir. Ancak siyasi faaliyetleri nedeniyle bazı zorluklar yaşamış ve hatta seçilme hakkı elinden alınmıştır.

Özel hayatında da önemli bir yeri olan Akın Birdal, eşi Gülşen Ülker ile evli olup, iki kızı bulunmaktadır. Eşi vefat ettikten sonra yalnız kalmış, ancak mücadelesine devam etmiştir.

Yazar kimliği ile de tanınan Akın Birdal'ın "Sol Elim: Ulucanlar'dan Notlar", "Cansuyu" ve "Betula: Öküler" gibi kitapları bulunmaktadır. Bu kitaplarında genellikle insan hakları, adalet ve özgürlük gibi konuları ele almıştır.

Toplumsal duyarlılığı ve insan hakları mücadelesindeki kararlı duruşuyla tanınan Akın Birdal, Türkiye'nin yakın tarihinde önemli bir sima olarak yer almaktadır.
 
Geri
Üst