AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akim ve gerilim olcumu nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.544
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akım ve gerilim ölçümü nasıl yapılır?​

Gerilim birimi volttur. Elektrik devrelerinde gerilim ölçmeye yarayan ölçü aletlerine voltmetre denir. voltmetreler devreye paralel bağlanır ve “v” harfi ile gösterilirler. voltmetreler dev- reye paralel olarak bağlandıklarından kaynağın veya devrenin gerilimini düşürecek kadar akım çekmemelidirler.

Akım gerilim direnç nasıl ölçülür?​

Ampermetre, voltmetre ve ohmmetrenin bir gövde içinde birleştirilmesiyle üretilmiş ölçü aletine AVOmetre denir. Analog ya da dijital yapılı olarak üretilen ve en yaygın kullanım alanına sahip olan bu aygıt ile DC gerilim, AC gerilim, DC akım, AC akım ve direnç ölçülebilir.

Multimetre ile gerilim ölçümü nasıl yapılır?​

Multimetre ile gerilim ölçümü nasıl yapılır?
DC gerilimi dijital multimetreyle nasıl ölçülür?
- Kadranı konumuna getirin.
- Önce siyah probu COM jakına takın.
- Ardından kırmızı probları V?
- Test problarını devreye bağlayın: Siyah olanı eksi kutup test noktasına (devre topraklaması), kırmızı olanı artı test noktasına.
- Ekrandaki ölçümü okuyun.

Alternatif akımda akım ve gerilim nasıl ölçülür?​

Alternatif akımda akım ve gerilim nasıl ölçülür?
AC voltmetre, ac gerilimleri ölçmek için kullanılan faydalı bir cihazdır. AC voltmetre, ac gerilimi ölçülmek istenen devre elemanı uçlarına paralel olarak bağlanmalıdır. AC voltmetrenin gösterdiği değer, genelde ac gerilimin etkin (rms) değeridir.

Voltmetre nedir nerelerde kullanılır?​

Voltmetre elektrik ile alakalı olarak devreler arasında gerçekleşen gerilimin ne derece olduğunu ölçmeye yaramaktadır. Kullanım alanının yalnızca bir alanla sınırlı olmadığı voltmetre elektriğin olduğu her alanda mevcut olarak kullanımı söz konusudur.

Akım direnç nasıl ölçülür?​

Direnç Ölçümü Ω Kırmızı probu “V/Ω” terminaline siyah probu COM terminaline takınız. Fonksiyon anahtarını gerekli kademeye getiriniz. Eğer akım değeri bulunmuyorsa maximum kademeye doğru adım adım istediğiniz değeri buluncaya kadar çeviriniz. Test yapılacak komponente probları takılarak ölçüm değeri alınır.

Pensampermetre ile AC akım nasıl ölçülür?​

Pensampermetre ile AC akım nasıl ölçülür?
Esnek akım probu kullanarak ac akımı ölçümü:
- Esnek akım probunu ölçüm cihazına bağlayın.
- Probun esnek borularını iletkeni çevreleyecek şekilde bağlayın.
- Prob bağlantı elemanını iletkenden 1 inç’ten (2,5 cm) daha uzakta olacak şekilde tutun.
- Kadranı konumuna getirin.
- Ekrandaki akım değerini okuyun.
 
Gerilim ve akım ölçümü elektrik ve elektronik alanında oldukça önemlidir. İşte bu konuda dikkate alınması gereken bazı önemli noktalar:

1. **Gerilim Ölçümü**:
Gerilim, elektrik devrelerindeki potansiyel farkı ifade eder ve birimi volt'tur. Gerilim ölçmeye yarayan aletlere voltmetre denir. Voltmetreler, devreye paralel bağlanarak gerilim ölçümü yapılır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, voltmetrenin devreye bağlandığında akım çekmemesi gerektiğidir.

2. **Akım Ölçümü**:
Akım, elektrik yüklerinin akışını ifade eder ve birimi amper'dir. Akım ölçmeye yarayan aletlere ampermetre denir. Ampermetre devreye seri bağlanır. Ayrıca, AVOmetre adı verilen cihazlar sayesinde hem akım, hem gerilim hem de direnç ölçülebilir.

3. **Direnç Ölçümü**:
Direnç, bir devrenin akıma karşı gösterdiği dirençtir ve birimi ohm'dur. Direnç ölçümü yapmak için ohmmetre kullanılır. Direnç ölçümü yaparken, ölçüm cihazının bir ucu direnç üzerine, diğer ucu ise devre topraklamasına bağlanır.

4. **AC ve DC Gerilim Ölçümü**:
Alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) gerilimler farklı yapıda olduklarından ölçüm yöntemleri de farklıdır. Multimetre kullanarak DC gerilim ölçmek istediğinizde, uygun kademeyi seçerek, siyah probu COM jakına takıp kırmızı probu V? noktasına bağlamanız gerekmektedir.

5. **Pensampermetre ile AC Akım Ölçümü**:
Pensampermetre, AC akımın temas olmadan ölçülmesini sağlayan bir ölçüm cihazıdır. Esnek akım probu kullanarak AC akım ölçmek istediğinizde, probun esnek borularını iletkeni çevreleyecek şekilde bağlayarak, probu doğru konuma getirip ekran üzerinden okuma yapabilirsiniz.

Bu bilgiler ışığında, akım ve gerilim ölçümünü doğru bir şekilde yapabilmeniz ve elektrik devreleri ile ilgili daha sağlıklı sonuçlar elde edebilmeniz mümkün olacaktır. Elektrik ölçüm aletlerini doğru bir şekilde kullanarak, güvenli ve doğru ölçümler alabilirsiniz.
 
Geri
Üst