Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Akilli ambalajlar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.234
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Akıllı ambalajlar nelerdir?​

Akıllı ambalajlar; gıdanın güvenliği ve kalitesi bağlamında tüketiciye bilgi sağlayan ambalaj sistemleridir. Hissetme, izleme ve işaret etme potansiyelleri olan akıllı ambalajlara; zaman-sıcaklık indikatörü olan ambalajlar, biyosensörlü ve özel barkodlu ambalajlar örnek verilebilir.

Tazelik indikatörleri nelerdir?​

Tazelik indikatörleri; gıdaların depolanması sırasında gerekli koşulların ihlali ve mikrobiyal bozulmalar neticesinde meydana gelen metabolitler ve değişen gaz konsantrasyonlarının tespiti esasına göre çalışan sistemlerdir. pH değişimine duyarlı indikatörlerde pH boyaları kullanılmaktadır.
“Akıllı ambalaj” ya da “Akıllı Gıda Temas Madde ve Materyalleri”; paketlenmiş gıdanın ve etrafındaki çevrenin şartlarını izleyen madde ve materyaller olarak tanımlanmaktadır (5). Tüketiciye gıdanın şartları, durumu hakkında bilgi taşımak için dizayn edilir.
Aktif paketleme ne demek?
Aktif ambalajlama, bozulma reaksiyonlarının hızının azaltılması ve gıdanın raf ömrünün daha da uzatılabilmesi için ambalaj içindeki ortamın değiştirilmesi ya da modifiye edilmesidir. Ürünü dış etkenlerden korumada bariyer olarak kullanılan ambalaj materyaline ekstra özellikler kazandırılması olarak tanımlanabilir.
Akıllı paketleme nedir?
Akıllı paketleme teknolojisi ambalajlanmıs gıdaların tasınması ve depolanması sırasındaki kalitesi izlenmesini sağlayan bir sitemdir. Akıllı paketleme teknolojisinde sensörler ve indikatörler (sızıntı indikatörleri, tazelik indikatör, zaman-sıcaklık indikatörleri) gıda ürünlerinde potansiyel olarak kullanılmaktadır.

Yenilebilir film ve ambalajlar nasıl olmalıdır?​

Yeterli ölçüde biyokimyasal, fiziko-kimyasal ve mikrobiyal stabiliteye sahip olmalıdır, Toksik olmamalı, sağlık açısından güvenilir olmalıdır, Çevreyi kirletmemeli, düşük maliyette kolay üretilebilir olmalıdır (Debaufort ve ark., 1998).
 
Geri
Üst