AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akil yurutme yontemi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akıl yürütme yöntemi nedir?​

Mantıkta akıl yürütme, muhakeme ya da uslamlama bilinen olgular ve kurallar kullanılarak yeni bilgiye ulaşılmasıdır. Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji.

Tümevarım yöntemi ne demek?​

Tümevarım, felsefe ve mantıkta sahip olunan özel verilerden yola çıkarak genel sonuç çıkarma yöntemidir. Tümevarımın aksi tümdengelim yöntemidir.

Tümdengelim yöntemine karşı tümevarım yöntemini öne süren düşünür kimdir?​

Tümdengelim yöntemine karşı tümevarım yöntemini öne süren düşünür kimdir?
aristoteles tümdengelimi bilimsel bilgi kaynağı olarak kabul etmiştir. tümdengelim de tümevarım gibi bir akıl yürütme şeklidir. ancak burada aristoteles’i asıl bağlayan yön sonucun zorunlu olmasıdır. bu akıl yürütmede akıl bir veya birkaç önermeden hareket ederek zorunlu sonuca varmaktadır.

Tümevarım tümdengelim nedir örnekleri?​

Tümevarım tümdengelim nedir örnekleri?
Tümevarım, gözlenen tek tek olgulardan yola çıkarak genel yargılara ulaşmaktır. Başa bir deyişle tümevarım özelden genele giden bir akıl yürütme türüdür. Örnek: Gözlediğim Seyrek köyünde köyden kente göç oranı azdır. Gözlediğim Ortaklar köyünde köyden kente göç oranı azdır.

Tümdengelim açıklaması nedir?​

En basit tanımıyla tümdengelim, genel nitelikteki bir önermeden daha az genel olan yeni önermelerin elde edilmesi sürecidir. Bir diğer ifadeyle genelden özele ulaşmayı hedefleyen akıl yürütme biçimine “tümdengelim” denir. “Dedüksiyon” ya da “Dedüktif akıl yürütme” olarak da bilinir.

Tümevarım yöntemi ne demek Matematik?​

Matematiksel tümevarım bir önermenin, genellikle tüm doğal sayılar için ya da bazen sonsuz bir sıranın tüm elemanları için, doğru olduğunu göstermek üzere kullanılan bir matematiksel tanıtlama yöntemidir.

Hipotetik akıl yürütme nedir?​

Hipotetik akıl yürütme nedir?
kesinligi olmayan. hem tümevarımın hem de tümdengelimin birlikte kullanıldığı akıl yürütme süreci.

Tümdengelim in babası olarak kabul edilen düşünür kimdir?​

Tümdengelim in babası olarak kabul edilen düşünür kimdir?
“Tümdengelim” yöntemi mantıkta, bir yada daha fazla öncülden zorunlu olarak sonucun çıkarılmasıdır ve tümelle tikel (genelle özel) arasında sıkı bir ilişki gören ve bu ilişkiyi en doğru olarak ortaya koymanın yollarını araştıran Aristotales’in buluşudur.
 
Akıl yürütme yöntemi, mantıkta bilinen olgular ve kurallar kullanılarak yeni bilgilere ulaşmayı ifade eder. Bu yöntem genellikle üç başlık altında incelenir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji.

Tümevarım, felsefe ve mantıkta özel verilerden yola çıkarak genel sonuçlar çıkarma yöntemidir. Bu yöntem, gözlenen tek tek olgulardan yola çıkılarak genel yargılara ulaşmayı hedefler. Örneğin, "Seyrek köyünde köyden kente göç oranı azdır" ve "Ortaklar köyünde köyden kente göç oranı azdır" cümleleri tümevarımın birer örneğidir.

Tümdengelim ise genel nitelikteki bir önermeden daha özel olan yeni önermelerin çıkartılmasını ifade eder. Bu yöntemde genelden özele doğru bir akıl yürütme süreci vardır. Örnek olarak, "Tüm insanlar ölümlüdür" ve "Ali bir insandır" önermelerinden "Ali'nin ölümlü olduğu" sonucunu çıkarmak tümdengelim örneğidir.

Tümdengelim yöntemine karşı tümevarım yöntemini öne süren düşünür ise Aristoteles'tir. Aristoteles, tümdengelimin bilimsel bilgi kaynağı olarak kabul edilmesine rağmen, tümevarımı da önemseyen bir yaklaşıma sahiptir.

Hipotetik akıl yürütme ise kesinliği olmayan ve hem tümevarımın hem de tümdengelimin birlikte kullanıldığı bir akıl yürütme sürecidir. Öncülle sonuç arasındaki ilişkiyi araştıran ve en doğru çözümü bulmaya çalışan düşünürlerden biri Aristoteles'tir. Tümdengelim yöntemi adeta onun bir buluşudur ve tümelle tikel arasındaki ilişkiyi incelemiştir.
 
Geri
Üst