Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Akil vermek atasozu mu deyim mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akıl vermek atasözü mü deyim mi?​

DeyimDüzenle [1] Akıl öğretmek, fikir vermek, bilgisini ve tecrübesini aktarmak.

Deyim olup olmadığını nasıl anlarız?​

Deyim olup olmadığını nasıl anlarız?
Kalıplaşmış sözlerdir. Yerleri değiştirilemez; bir kelime çıkarılıp, aynı anlama da gelse yerine başka bir kelime konamaz. “Eli yüzü düzgün” deyimi, “yüzü eli düzgün” biçiminde; “baş kaldırmak” deyimi, “kafa kaldırmak” biçiminde değiştirilip söylenemez; söylense de deyim olmaz.

Can atmak ne anlama gelir?​

➡Can atmak deyiminin anlamı: Herhangi bir şeye sahip olmayı, ya da herhangi bir şeye erişmeyi çok istemek.

Akıl öğretmek deyim mi?​

Akıl öğretmek deyim mi?
➡Akıl Öğretmek (vermek) deyiminin anlamı:Herhangi bir konuda yol gösterip tavsiyede bulunmak, bilgi vermek anlamlarında kullanılmaktadır. Olumlu olarak danışma, fikir alma anlamlarında olumsuz olarak da ukalalık yapan kişiler için kullanılan bir deyimdir.
Deyim atasözü mü?​
Diğer taraftan deyimler belli bir durumu ifade etmek için kullanıldıkları hâlde, atasözleri, yukarıya alınan örneklerde de görüldüğü gibi, her zaman uygulanmak üzere ortaya konulmuş genel bir kuralı/yargıyı ifade eder veya öğüt verme özelliği taşır.

Bana bir tane deyim söyler misin?​

Bana bir tane deyim söyler misin?
Açık kalpli /yürekli: Samimî, içi temiz, içi dışı bir olan kimse. “Komşumuz kadar açık kalpli bir adam görmedim.” Açık kapı bırakmak: Gerektiğinde bir konuya yeniden dönebilme imkânı bırakmak, kesip atmamak, ileriyi düşünerek ılımlı davranmak.

Deyimlere örnek verir misiniz?​

Deyim Örnekleri (Deyimler)
- Yaka silkmek:Bir kişi ya da durumdan sıkılmak.
- Ateş püskürmek:Aşırı derecede sinirlenmek, kızmak.
- Göze girmek:İlgi ve değer kazanmak.
- Pabucu dama atılmak:Önemini kaybetmek.
- Dolap çevirmek:Birilerinden habersiz gizlice iş çevirenler için kullanılır.

Can hangi deyim?​

Can hangi deyim?
İçinde “can” kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları: Can acısı: (deyiminin anlamı) Aşırı ölçüde duyulan acı. Can alacak (alıcı) yer: Bir şeyin en önemli, en temelli, en duyarlı noktası. Can alıp can vermek: Büyük bir sıkıntı ve acı içinde olmak, bunalmak.

Cana can katmak ne anlama gelir?​

Cana can katmak deyimi yapılan bir iyilik karşısında kişiyi tekrar hayata getirmiş gibi sevindirerek mutlu etmek anlamına gelmektedir. Cana can katmak var olan canı güçlendirmek amacıyla söylenmektedir. Özellikle insanlar arasında organ bağışı yapıldığında cana can katmak deyimi kullanılmaktadır.

Akıl öğretmek hangi deyim?​

Akıl öğretmek hangi deyim?
Akıl sır ermez ne demek?​
[1] Bir işin niteliğini, gizli yönlerini anlayamamak.

Atasözü mü deyim mi nasıl anlarız?​

Atasözü mü deyim mi nasıl anlarız?
1- deyimler kavram ve durum bildirirler; atasözleri ise bir yargı ifade ederler. 2- deyimlerde kesin hüküm, öğüt, yol göstericilik yoktur. bu yüzden genel kural oluşturmazlar. atasözleri ise kesin bir yargı bildirirler. 3-atasözleri genelde cümle şeklindedir ama deyimler genellikle fiille birlikte mastar oluşturur.
 
Akıl öğretmek deyimi bir deyimdir. Deyimler, belirli bir anlamı ifade etmek için kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. "Akıl öğretmek" deyimi, herhangi bir konuda yol gösterip tavsiyede bulunmak, bilgi vermek anlamlarında kullanılmaktadır. Bir deyim olarak "akıl öğretmek", genellikle olumlu bir eylemi ifade eder ve danışma, fikir alma anlamlarında kullanılır. Ancak bazen olumsuz bir bağlamda, ukalalık yapan kişiler için de kullanılabilir. Bu deyim, genellikle bir kişinin başkalarına akıl vermesini ya da fikir vermesini ifade etmek için kullanılır.

Öte yandan, "akıl sır ermez" ifadesi ise bir atasözüdür. Bu atasözü, bir işin niteliğini veya gizli yönlerini anlayamamak durumunu ifade eder. Atasözleri genellikle genel bir kuralı veya yargıyı ifade eder, öğüt verme özelliği taşır. Ayrıca atasözleri kesin bir yargı bildirirler. "Akıl sır ermez" atasözü de bu kapsamda, bir durumu ya da eylemi anlamada zorluk çekmeyi ve gizemli bir yanı olduğunu vurgular.

Sonuç olarak, "akıl öğretmek" deyimi de atasözü olan "akıl sır ermez" ifadesi de Türkçe dilinde sıkça kullanılan ve belirli özellikleri olan deyimlerdir. Her ikisi de dilimizin zenginliğine katkı sağlayan ifadelerdir.
 
Geri
Üst