AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akil hastaligi bosanma sebebi midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.710
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akıl hastalığı boşanma sebebi midir?​

· Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir. Bu maddeye göre; akıl hastalığı, özel ve mutlak boşanma sebepleri arasında yer alır.

Akıl hastası nafaka öder mi?​

Akıl hastası olan eşin maddi durumu yeterli ve yoksulluk nafakasının koşulları da uyuyor ise davacı eş yoksulluk nafakası talep edebilecektir. Nafakada önemli olan akıl hastası olan kişinin mali gücüdür. Maddi durumu yeterli olmayan eşten yoksulluk nafakası talep edilemeyecektir.
Eşlerden birinin akıl hastası olması boşanma için yeterli ve mutlak bir sebep değildir. Akıl hastalığı sebebiyle boşanma kanunda nispi boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir. Hakim eşin akıl hastalığı sebebiyle diğer eş için ortak hayatın çekilmez hale gelip gelmediğini araştırmalıdır.

Tam ehliyetsiz ayırt etme gücü olmayan bir kimsenin yapacağı sözleşmenin hukukî sonucu nedir?​

Tam ehliyetsiz ayırt etme gücü olmayan bir kimsenin yapacağı sözleşmenin hukukî sonucu nedir?
Madde 15 – Kanunda gösterilen ayrık durumlar saklı kalmak üzere, ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin fiilleri hukukî sonuç doğurmaz.

Kimlerin fiil ehliyeti yoktur?​

Ergin Olmayanların Fiil Ehliyeti. Ergin olmayan kişilere, küçük denir. Küçüklerin yasal temsilcileri vardır. Küçüğün yasal temsilcisi velayet veya vesayet yetkisini sahip olan kişidir.

Tam ehliyetsiz sözleşme yapabilir mi?​

KURAL: Tam Ehliyetsizin Hukuki İşlemleri Hükümsüzdür: -Yasal temsilcinin onayı ile geçerlik kazanmaz.

Ayırt etme gücüne sahip olmayan kişiler hukuken nasıl nitelendirilir?​

Ayırt etme gücüne sahip olmayan kişiler hukuken nasıl nitelendirilir?
Türk Medeni Kanunu’na göre, ayırt etme gücünden yoksun olan kişiler, fiil ehliyetleri yönünden “tam ehliyetsizler” olarak nitelendirilir. Nitekim TMK. md. 14’e göre; “Ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti yoktur.”

Fiil ehliyeti nasıl kaybedilir?​

Bunun için küçüğün 15 yaşını doldurmuş olması, küçüğün isteği, ana ve babanın muvafakati, vasinin dinlenmesi gerekmektedir. belirttiği hallerden birinin mevcudiyeti halinde bir kimsenin fiil ehliyetinin mahkeme kararıyla sınırlandırılması veya tamamen kaldırılması demektir.

Fiil ehliyeti için gerekli şartlar nelerdir?​

Ergin olmak, kısıtlı olmamak, ayırtım gücüne sahip olmak tam ehliyetli olmak için gereken şartlardır. Bu kişilerin ayırt etme gücü yoktur. Dolayısıyla hukuki işlem yapamazlar. Onların ad ve hesabına işlemleri yasal temsilcisi yapar.

Psikolojik rahatsızlığı olan evlenebilir mi?​

Psikolojik rahatsızlığı olan evlenebilir mi?
nun 133 üncü maddesi, 145 inci maddenin 3 üncü bent hükmüyle tutarlı şekilde kaleme alınmıştır: “Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler”. Türk medeni kanununda da açıkça belirtilmiştir.
 
Akıl hastalığı boşanma sebebi olarak kabul edilebilir. Eğer eşlerden biri akıl hastasıysa ve bu durum diğer eş için ortak hayatı çekilmez hale getiriyorsa, resmi sağlık kurulu raporuyla hastalığın geçmeyeceği tespit edilmişse, akıl hastalığı özel ve mutlak boşanma sebepleri arasında yer alır. Ancak akıl hastalığı sadece başlı başına bir boşanma sebebi değildir, hakim eşin akıl hastalığı sebebiyle diğer eş için ortak hayatın çekilmez hale gelip gelmediğini de değerlendirmelidir.

Akıl hastası olan eşin nafaka ödeyip ödeyemeyeceği konusunda ise, maddi durumunun yeterli olması durumunda yoksulluk nafakası talep edebileceği belirtilmektedir. Yani mali durumu yeterli olmayan bir akıl hastası eşten nafaka talep edilemeyecektir. Dolayısıyla akıl hastalığı olan eşin nafaka ödeyip ödeyemeyeceği, mali durumuna bağlı bir konudur.

Şunun unutulmaması önemlidir; akıl hastalığı olan bir eşin boşanma durumunda nasıl bir süreç izleyeceği ve hangi haklara sahip olacağı, durumun detayları ve mahkeme kararları doğrultusunda değişebilir. Bu nedenle bu tür durumlarda profesyonel hukuki destek almak önemli olabilir.
 
Geri
Üst