AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akide sekeri hangi sehir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.854
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akide şekeri hangi şehir?​

Akide şekeri halk arasında Mevlâna şekeri olarak da bilinir. Fakat Konya’ya özgü Mevlâna şekeri ve akide şekeri birbirinden farklıdır. Mevlâna şekeri daha düşük ısılarda pişirilerek elde edilir.

1 kg akide şekeri kaç adet?​

Paketinde ortalama 90 adet vardır.
Akide şekeri adı nereden gelir?​
Akide sözcüğü Arapça akit (sözleşme) sözcüğünden gelir. Akide şekeri Osmanlı Devletinde yeniçerilere ulufe töreninde dağıtılırdı. Askerlerin padişaha memnuniyetini ve bağlılığını gösteren bir sözleşme yaptığı anlamına gelirdi.

Akide şekeri ne zaman dağıtılır?​

Akide şekeri ne zaman dağıtılır?
Akide merasiminde, Divan-ı hümayun azaları önce askerlerin yemeklerini tadarlardı. Daha sonra kendilerine şeker ikram edilirdi. Bu ikram, askerlerin padişaha bağlılığını ve hoşnut kaldıklarını gösterirdi. İkram edilen şeker herkesi rahatlatır, askerin padişaha kazan kaldırmayacağını simgelerdi.

Mevlana şekerinin adı neden Mevlana?​

Mevlana şekerinin adı neden Mevlana?
Çünkü bu şekerin görüntüsü peyniri andırmaktadır. Ayrıca peynir kıvamında ağızda dağıldığı için asırlardır peynir şekeri olarak bilinmektedir. Konya ve Mevlana’yla bir bütün haline gelen bu şeker, Konya ilinin simgelerinden de biridir.

Mevlana şeker nerenin?​

Konya’nın yöresel yiyecekleri arasında yer alan ve ‘Mevlana’ adı altında satılan akide şekeri, günde 100 ton üretiliyor ve yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlıyor. Bakır kazanlarda 140 derecelik ısıyla şeker, su ve limon tuzundan üretilen Mevlana şeker, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Akide şekerinin içinde ne var?​

Evde Akide Şekeri Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler
- 2 su bardağı şeker.
- 2/3 su bardağı su.
- 1 tatlı kaşığı limon suyu.
- 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı, farklı aromalarda kullanabilirsiniz)
1 adet akide şekeri kaç kalori?​
Kalori cetveli
Besin | 100 gramının kalorisi (kcal)
Akide şekeri | 330
Bal | 315
Çikolata | 528
Dondurma (sütlü) | 193

Akide şekeri kim buldu?​

Akide şekeri kim buldu?
Babasının dedesi tarafından 1807’de Eminönü’nde açılan Şekerci Cafer Erol’un eski damak tadını günümüzde oğluyla beraber devam ettiren 60 yıllık şeker ustası Mehmet Nurtekin Erol, eski bayramların vazgeçilmez tadı akide şekerini, 211 yıllık tarifiyle yeni kuşaklara sunuyor.

Mevlana şekeri adı nedir?​

Mevlana şekeri adı nedir?
Konya’da etli ekmekten sonra en çok bilinen lezzetlerinden biri olan Mevlana şekeri ABD’ye bile satılıyor… Konya’nın yöresel yiyecekleri arasında yer alan ve ‘Mevlana’ adı altında satılan akide şekeri, günde 100 ton üretiliyor ve yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlıyor.

Konya Mevlana şekeri nasıl yapılır?​

Özel olarak kullanılan kazanlara, su ve toz şekeri eklenir. Su oranı ve şeker oranı tam kıvamında olmalıdır. Şekerin üzerini bir miktar geçen su eklenir ve kaynama işlemi başlar. Kazan içindeki sıcaklık 100 santigrat olduğunda malzemelerin içine limon tuzu eklenmektedir.

Mevlana şekeri içinde ne var?​

Üretiminde hiçbir katkı maddesi olmadan yalnızca şeker, limon tuzu ve su katılarak üretiliyor. Başka hiçbir katkı maddesi yoktur. Herkesin güvenle tüketebileceği bir şekerdir.”
Akide şekeri faydalı mı?​
*Ses kısıklığı ve ses açmada tavsiye edilir. Sesi açan ideal ve doğal bir maddedir. *Özellikle emilme şeklinde tüketilmeli böylece vücudun hararetini alır. *Böbrek hastalığına da iyi gelir.

Şekerlerin içine ne konur?​

Şekerlerin içine ne konur?
Kireç taşı, şeker üretim prosesindeki yardımcı ham maddelerden biridir ve şeker fabrikasyonunda ham şerbetin arıtımı işleminde kireç sütü halinde kullanılır. Kireç sütü, kireç taşından elde edilen sönmemiş kirecin (CaO) söndürülmesiyle hazırlanır ve arıtım istasyonunda ham şerbet bu kireç sütüyle [Ca(OH)2] arıtılır.
 
Akide şekeri, halk arasında Mevlana şekeri olarak da bilinir ancak Konya'ya özgü Mevlana şekeri ve akide şekeri farklı ürünlerdir. Mevlana şekeri daha düşük ısılarda pişirilerek elde edilirken, akide şekeri Osmanlı'da yeniçerilere ulufe törenlerinde dağıtılan ve askerlerin padişaha bağlılığını simgeleyen bir tatlıdır. Akide şekeri, Arapça "akit" yani sözleşme sözcüğünden gelmektedir.

1 kg akide şekeri paketinde genellikle ortalama 90 adet bulunmaktadır. Akide şekeri Osmanlı döneminde askerlere bağlılığı ve memnuniyeti simgelemek için dağıtılırdı. Merasimlerde Divan-ı hümayun azaları önce askerlerin yemeklerini tadardı ve daha sonra askerlere şeker ikram edilirdi.

Mevlana şekerinin adı, Konya'da üretilen akide şekerinin peyniri andıran görüntüsünden gelmektedir. Şekerin ağızda peynir gibi dağılması nedeniyle asırlardır peynir şekeri olarak da bilinmektedir. Konya'da üretilen Mevlana şekeri, günde 100 ton üretilmekte olup hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Akide şekerinin içeriği genellikle şeker, su, limon suyu ve isteğe bağlı olarak tarçın gibi malzemelerden oluşmaktadır. Evde akide şekeri yaparken bu malzemeler kullanılmaktadır.

Akide şekeri 100 gramı yaklaşık 330 kalori içermektedir. Akide şekerini günümüze kadar taşıyan ve tarifini 211 yıldır devam ettiren Şekerci Cafer Erol'un soyundan gelen Mehmet Nurtekin Erol, eski lezzeti yeni nesillere aktarmaktadır.

Mevlana şekeri, Konya'nın yöresel bir lezzeti olup genellikle sadece şeker, limon tuzu ve su kullanılarak üretilmektedir. İçerisinde başka katkı maddeleri bulunmamaktadır ve güvenle tüketilebilir.

Şekerlerin üretiminde kireç taşı da kullanılmaktadır. Şeker fabrikasyonunda ham şerbetin arıtımı işleminde kireç sütü halinde kireç taşı kullanılmaktadır. Kireç sütü, kireç taşından elde edilen sönmemiş kirecin söndürülmesiyle hazırlanmaktadır.
 
Geri
Üst