Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Akdeniz meyve sinegi zararli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.732
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akdeniz meyve sineği zararlı mı?​

Akdeniz Meyve Sineği ( Ceratitis Capitata ) Turunçgillerin en önemli zararlılarından olup polifag bir zararlıdır. Dış karantinaya tabi olan AMS ‘ nin ihracatta toleransı sıfır olup mücadelesi ülke ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir.

Akdeniz meyve sineği hangi meyvelere zarar verir?​

Ülkemizde tespit edilen en önemli konukçuları limon çeşitleri hariç turunçgiller, kayısı, ayva, şeftali, incir, Trabzon hurması, nar, avakadodur. Yeni tesis edilecek olan turunçgil bahçelerine ara konukçuluk eden şeftali, incir, Trabzon hurması ve nar gibi meyveler dikilmemelidir.

Akdeniz meyve sineğine hangi ilaç kullanılır?​

Akdeniz meyve sineğine hangi ilaç kullanılır?
Mükemmel kontrol: Exirel® 100 SE, turunçgilde Akdeniz meyve sineği zararlısı ile mücadelede mükemmel kontrol sağlar. Nu-Lure®* (hidrolize edilmiş mısır glüten yemi D) ile birlikte kullanılması gerekmektedir. Nu-Lure® Akdeniz meyve sineği erginlerini çeker ve Exirel® 100 SE ise zararlıları kontrol altına alır.

Akdeniz meyve sineği ilacı ne zaman atılır?​

Akdeniz meyve sineği ilacı ne zaman atılır?
Kimyasal Mücadele: Eylül ayı başlarında bahçelere asılan tuzaklar kontrol edilerek ergin sineğin çıkış kontrolü yapılır. Sineğin tespitinden sonra meyveler vurma olgunluğuna erişmişse (dipten itibaren sararma başlamışsa) ilaçlamaya başlanır.

Meyve sineği zararlı mı?​

Özellikle kayısı, ayva, elma, şeftali, incir, Trabzon hurması, mandalina, portakal ve greyfurtta konukçuluk yapan sinekler, limona ise zarar vermiyor.

Akdeniz sineği ilacı nasıl kullanılır?​

Akdeniz sineği ilaçlamalarında zehirli yem kısmi dal yöntemi uygulanıyor. İlaçlar, ağaçların güneydoğusunda 1-1.5 metrekarelik alana uygulanıyor. Yaprakların iyice ıslanması gerekiyor. Ağaç başına ortalama 150 gram ilaçlı karışım uygulamak yeterli oluyor.

Ağaçlara sinek ilacı ne zaman atılır?​

Ağaçlara sinek ilacı ne zaman atılır?
İlaçlama, ağaçların kış uykusun- da olduğu dönemde ve en geç gözler uyanmadan 3-4 hafta öncesine kadar yapılmalıdır.
 
Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis Capitata), turunçgillerin en önemli zararlılarından biridir ve polifag bir zararlıdır. Ülkemizde limon çeşitleri hariç, turunçgiller, kayısı, ayva, şeftali, incir, Trabzon hurması, nar, avokado gibi meyvelere zarar verir. Bu sinekle mücadelede Exirel® 100 SE gibi ilaçlar kullanılabilir. Bu ilacın etkili olabilmesi için Nu-Lure® ile birlikte kullanılması gerekmektedir çünkü Nu-Lure®, Akdeniz meyve sineği erginlerini çekerken Exirel® 100 SE ise zararlıları kontrol altına almaktadır.

Akdeniz meyve sineği ile mücadelede kimyasal mücadele yöntemi de kullanılabilir. Eylül ayı başlarında bahçelere asılan tuzaklar ile ergin sineklerin çıkışı kontrol edilir ve sinek tespit edildikten sonra meyveler vurma olgunluğuna erişmişse ilaçlama yapılabilir.

Akdeniz meyve sineği özellikle kayısı, ayva, elma, şeftali, incir, Trabzon hurması, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyvelerde zarar oluştururken limona zarar vermez. Sinek ilaçlamalarında ise zehirli yem kısmi dal yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemde ilaçlar, ağaçların güneydoğusunda belirli alanlara uygulanır ve yapraklar iyice ıslatılmalıdır. Ağaç başına yaklaşık 150 gram ilaçlı karışım uygulamak yeterli olacaktır.

Ağaçlara sinek ilacı uygulaması, ağaçların kış uykusunda olduğu dönemde ve en geç gözler uyanmadan 3-4 hafta öncesine kadar yapılmalıdır. Bu sayede sinek populasyonu kontrol altında tutulabilir ve meyveler korunabilir.
 
Geri
Üst